Helppo ja herkullinen mustikkaraakakakku

Raakakakut ovat aivan nerokas keksintö, erityisesti meille sokeriaddiktion kanssa painiville ihmisille. Minua ärsyttää sokeri on saatanasta - tyyppiset julistukset (erityisesti, jos tuo saarna kohdistuu hedelmien luonnolliseen sokeriin,murr), mutta toisaalta on siinäkin varmasti totuutensa, että keskiverto ihminen saa ruuasta (piilo)sokeria ihan riittävästi vaikka ei kaataisikaan sitä suuhunsa 400 gramman karkkipussin muodossa. 

Olen ennenkin kirjoittanut siitä, että minulle kohtuuden löytäminen karkin syömisessä on hankalaa. Puoli kiloa karkkia illassa? No problem. Noin yleisesti ruokafilosofiani on rennosti ja kohtuudella, eli en usko totaalisiin kieltoihin tai muutenkaan kovin jyrkkään tai fanaattiseen syömisen tarkkailuun. Lopputulos kun noissa projekteissa on useimmiten (parhaimmillaan) vain väliaikainen tai pahimmillaan jopa orastava syömishäiriö.

Karkin kohdalla jouduin kuitenkin tekemään tällä kertaa poikkeuksen, sillä söin kesällä karkkia sen verran holtittomasti, että napostelusta katosi mukavuusefekti ja tilalle tuli sangen tukkoinen olo. Karkin yltiöpäisessä syömisessä ei muutenkaan ole lopulta kauheasti järkeä, sillä sen makean maun vastaparina ei kehon käytettäväksi tule yhden ainoaa hyvää ravintoainetta. 

Rakkakakku on myös silmänruokaa parhaimmillaan ;)

Raakakakun nerokkuus piilee juurikin siinä, että jokaisen herkullisen suupalan mukana keho saa käyttöönsä hyödyllisiä ravintoaineita; sellaisia pikkujuttuja, joita mm. pähkinät ja marjat sisältävät. Raakakakun syömisestä tulee hyvä mieli! Mitään laihdutusruokaahan raakakakut eivät kuitenkaan ole, sillä niiden energiapitoisuus on pähkinöiden ansiosta todella korkea. Toisaalta kakku on sen verran tuhtia tavaraa, että aivan valtavaa määrää tuskin pystyy kerralla syömään. Kakuissa ei käytetä prosessoitua sokeria, mutta sokerittomia ne eivät kuitenkaan ole. Makeus tulee kuitenkin luonnon omista antimista, kuten vaikkapa hunajasta, taatelista tai mustikasta.

Olen testannut muutamaa erilaista raakakakkua ja tämä On the Go - blogista löytämäni ja hitusen muokkaamani ohje on ehdoton suosikkini! En halua ostaa kaappiini yhtä kakkua varten viittä eri Supefood-pulveria, vaan pitäydyn mieluummin sellaisissa raaka-aineissa, joita saa ihan normaalista lähikaupasta. Tämä ohje on rennoille kotikokeille aika täydellinen! Laitahan cashew-pähkinät likoamaan nyt heti, niin pääset jo illalla herkuttelemaan ;) 



Helppo ja herkullinen mustikkaraakakakku

Pohja
n. 2 dl manteleita tai pähkinöitä
(käytän usein 1 dl kuorellisia manteleita + 1 dl saksanpähkinöitä)
2 dl (n. 15 kpl) kuivattuja, pehmeitä taateleita
2 rkl kookoshiutaleita (ei pakollinen)

Täyte
3 dl cashew-pähkinöitä (liotettuna)
1/2 dl sulaa kookosöljyä
1 tl vaniljaa (olen käyttänyt vaniljasokeria)
1-2 limen mehut
1/2 dl hunajaa
2 dl mustikoita 

Laita cashew-pähkinät veteen likoamaan 2-8 tuntia ennen kakun valmistusta.

Paloittele taatelit pienemmiksi paloiksi ja valmista pohja tehosekoittimessa. Lisää pieni määrä vettä, jos tarve. Jätä seos kuitenkin hieman rakeiseksi. Painele pohja leivinpaperilla vuorattuun vuokaan ja laita pakastimeen täytteen valmistamisen ajaksi.

Aja pähkinät, limen mehu, hunaja, vanilja ja kookosöljy kuohkeaksi mousseksi. Levitä ohut kerros pohjan päälle ja laita pakkaseen. Lisää mustikat loppuosaan ja aja tehosekoittimessa sileäksi. Levitä mustikkamousse päällimmäiseksi kerrokseksi ja koristele kakku makusi mukaan. Anna hyytyä pakkasessa parisen tuntia.

Kakun voi säilyttää pakkasessa ja leikata aina viipaleen kerrallaan sulamaan. Jos kakku on umpijäässä (kuten tuossa ohjeen yläpuolella olevassa kuvassa), niin kannattaa antaa viipaleen sulaa pöydällä n. puolen tunnin ajan ennen herkuttelua. Kakkua kannattaa syödä hitaasti ja tietoisesti, jokaista suupalaa fiilistellen ja nautiskellen :) Tämän kakun syöminen on elämys! Bon Appetit!

Oletteko te tehneet tai syöneet raakakakkuja? Onko teillä jakaa jotain hyviä vinkkejä tai lempireseptejä? :)

Kommentit

  1. Mä en ole vielä kokeillut näitä raakakakkuja, kun tuntuu että niihin tarvii vaikka minkä sortin erikoisaineita. Siksi tämä kakku vaikuttaakin kokeilemisen arvoiselta, koskapa taitaa kaikki ainekset jo löytyä kaapista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla sama homma, eli vierastan ohjeita, jotka ovat pitkiä kuin nälkävuosi! Siksi olenkin niin ihastunut tähän mustikkakakkuun: helppoa ja todella hyvää :) Kerro mitä tykkäsit, jos päädyt kokeilemaan!

      Poista
  2. Tein vähän samantyylisen raakakakun joku aika sitten. Oli ihan hyvää. Siihen tuli tuohon täytteeseen banaania ainakin lisäks, mutten hyvin samanlainen, pohjassa oli aprikoosia eikä taateleita. Kakku oli hyvä ja silleen, mutta mua häiritsee toi jäädytys. En tykkää vähän jäisestä palasta, tai ylipäätään säilyttää kakkua pakastimessa. Seuraavaksi teenkin pelkän täytteen moussemuotoon ja rouhin vähän pähkinää päälle, niin on enempi mun makuun ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tämän pitää malttaa antaa sulaa kunnolla! :) Itsekin olen syönyt välillä vähän kohmeisena ja silloin ei tosiaan maku pääse niin hyvin oikeuksiinsa. Ja pakastettu banaani --- ei hyvää! :P Tein jonkun mango-banaanikakun taannoin ja se ei kyllä vetänyt tälle vertoja. Ehkäpä innostut kokeileen vielä ilman banaania ja taatelipohjalla ;) Mutta kaikilla on omat herkut, makuasioista ei voi kiistellä! Pääasia, että saa herkutella välillä (ja usein) :P

      Poista
    2. Mä taas tykkään kyllä jäisestä banaanista! :D Mun pointti oli, että joko raakakakku on jäistä tai sitten se on löysää -> ei hyvä! ;) Parempaa sellaisena mössönä, sitä voisin tehäkin! Mut mä lupaan vielä kokeilla tätä!! Ja suklaista täytyy kans kokeilla!

      Poista
    3. Heh, banaani jakaa mielipiteet siis :D mutta totta sekin, että raakakakussa on lyhyt se aika, kun sen koostumus on optimi. Joskus (kun herkkuhimo ei ole ollut akuutti), olen sulattanut sitä ensin pöydällä ja sitten siirtänyt jääkaappiin, jolloin jää ne koostumuksen ääripäät pois :) Moussenakin toimii kyllä varmasti! Mustikkatäytettä on tullut rapattua blenderistä suuhun jokunen lusikallinen ;D ja ooo, suklainen kakku, sellaista täytyy kyllä ehdottomasti testata!

      Poista
  3. Nam, näyttääpä hyvältä! Minähän olen maailman laiskin leipoja, joten en ole raakakakkujakaan koskaan leiponut. Lisäksi mun blenderi on niin surkea, että ajattelen aina, ettei se selviäisi noista pähkinöistä yms. Tyydyn siis toistaiseksi vaan ihailemaan muiden tuotoksia näin kuvien välityksellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en ole mikään innokas leipuri normaalisti, mutta raakakakkujen kohdalla olen tehnyt poikkeuksen, kun olen etsinyt lääkettä ainaiseen karkinhimoon ;) Hyvä blenderi on kyllä pohjan valmistuksessa aika tärkeä. Tuo täyte syntyy varmaan pienemmilläkin tehoilla, kun pähkinät on liotettu pehmeiksi. Mutta hyvä, että sait täältä ainakin silmänruokaa. ;) Tuo sinivioletti väri on kyllä aika herkullinen!

      Poista

Lähetä kommentti

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Suositut tekstit