25. maaliskuuta 2016

Ajatuksia joogasta ja vähän läsnäolostakin

Ihana Oasis Yoga - joogakoulu on yksi syy miksi palasimme tänä vuonna takaisin Koh Lantalle. Pienen joogapaikan meren läheisyyteen perustivat kaksi amerikkalaista naista kolmisen vuotta sitten toteuttaen näin suuren unelmansa. On aina inspiroivaa nähdä miten ihmiset uskaltavat seurata unelmiaan, ja tämä "kaikki on mahdollista"-ilmapiiri tekee joogaamisen tällaisessa paikassa entistäkin erityisemmäksi. 

Viime vuonna joogasin paljon ja sain siitä todella paljon hyvää oloa. Loppuvuodesta ja tämän vuoden alkupuoliskolla joogakerrat alkoivat harventua, kun innostuin kuntosalista ja muista kovemmista treeneistä. Hikitreeneistä tulee tosi hyvä olo niistäkin, mutta kuitenkin eri tavalla kuin joogasta, jossa on fyysisen puolen lisäksi mukana myös henkistä hyvinvointia vahvemmin tukevia elementtejä; armollisuutta, rauhoittumista, maadottumista, hetkessä elämistä. 


Olen edelleen sitä mieltä, että kuntosalitreeni on kerrassaan loistava tapa liikkua ja pitää itsensä kunnossa, mutta hektisessä elämänrytmissä kaipaan selkeästi myös keinoja rauhoittumiseen ja tietynlaiseen hidastamiseen. Ihan jo siihenkin, että muistaisin välillä pysähtyä hetkeen hengittämään ja kiittämään hyvistä asioista elämässäni. Jooga ei tietenkään ole ainoa tapa tähän. Yhdelle se on luonnossa liikkuminen, toiselle uskonnollisuus, kolmannella on ehkä jo sisäsyntyisesti vahvemmat läsnäolemisen taidot.


Minulle joogaharjoitus tuottaa hyvää oloa ihan jo siinä hetkessäkin, mutta se on minulle myös keino opetella tietynlaista onnellisuutta tukevaa ajattelutapaa. Joogaopettajat sanovat usein sellaisia asioita kiitollisuudesta ja armollisuudesta, jotka koskettavat ja puhuttelevat minua - tuntuvat minulle oikeanlaisilta, tarpeellisiltakin. Jooga ei ole kuitenkaan minulle missään nimessä uskonto, niin kuin ehkä joogasta joskus ajatellaan, vaan tapa rauhoittua ja auttaa mieltä ja kehoa tulemaan lähemmäksi toisiaan, hyväksymään toisensa ja tämä hetki sellaisenaan kuin ne ovat, ilman tuomitsevia ajatuksia tai mahdottomia vaatimuksia.


Jokainen joogahetki ei todellakaan tuota harmonista ja onnellista olotilaa, vaan toisinaan esiin nousevat myös levottomuus, tylsistyminen ja turhautuminen. Kun keho on jäykkä ja mieli harhailee, tuntuu joogaaminen toisinaan jopa ärsyttävältä ja turhalta. Mitä harvemmin joogaan, sitä todennäköisemmin esiin nousee juuri tällaisia nihkeämpiä fiiliksiä, jotka eivät tietenkään ole omiaan tukemaan joogaharrastuksen jatkamista.

Loma ja sen jälkeiset fiilikset ovat kuitenkin nostaneet taas vahvemmin esiin tunteen siitä, että haluan pitää joogan jatkossa vahvemmin mukana elämässäni. Ristiriita on vain siinä, että haluaisin edelleen pitää kiinni myös kovemmistakin treeneistä. Minun pitäisi jotenkin löytää tapa tuoda jooga, vaikka edes lyhyissä pätkissä, osaksi arkeani niin, että joogaharjoitus ei itsessään vie tilaa muilta treeneiltä, vaan tukee niitä ja ennen kaikkea henkistä hyvinvointiani.


Voi kyllä olla, että yliajattelen tätä hommaa taas ihan liikaa. Ehkä pitäisi uskaltaa antaa asioiden vain rullailla painollaan ja luottaa siihen, että ne järjestyvät kyllä ;) Jos jooga tuntuu juuri nyt hyvältä ja tarpeelliselta, niin kuinka vaarallista on, jos muutama raskaampi treeni jää sen vuoksi väliin? :)

Millaisia kokemuksia tai ajatuksia teillä on joogasta? Onko teillä joku liikuntalaji, jolle haluaisitte raivata enemmän tilaa, mutta samalla ette kuitenkaan haluaisi luopua muista lajeista? :)

Ps. Instagramista Oasis Yoga löytyy nimellä @Oasisyogalanta ja minä nimellä @tinttarainen :)

4 kommenttia :

 1. Oli varmasti ikimuistoisia joogahetkiä tuolla! Ihana ajatus yhdistää lomaan joogailua, pitääpä joskus itsekin uskaltaa kokeilla jossain :) Ja todella ihanaa kuulla että jotkut on toteuttanut unelmansa tuollaisen joogapaikan perustamisessa. Tulee aina niin hyvä olo kuulla jotain tuollaista :)

  Tunnistan itseni (jälleen) paljon tosta mitä kirjoitit: joskus joogatessa voi tulla ärsyyntymisen fiiliksiä, jos ei meinaa sujua tai jos on ollut taukoa, mutta silloin aina pitää muistuttaa itseään että siinä lajissa ei ole kyse pelkästään fyysisestä puolesta. Mulla on jäänyt nyt lähiaikoina joogailut tosi vähille, mutta nyt pääsiäisenä tekisi mieli pitkästä aikaa laittaa joku tunti pyörimään Yoogaiasta. Itsekin painiskelen tosi usein joogan ja "kovempien" treenien yhdistämisten kanssa, kun välillä tuntuu että kaikkea ei vain ehdi. Yleensä aina ne hikitreenit vievät voiton, koska niistä ei halua niin helposti joustaa. Kaikkein paras olisi silti ihan aidosti kuunnella itseään, että mikä laji juuri nyt tekisi hyvää, ja luottaa siihen että kyllä se kokonaisuus ja tasapaino eri lajien välillä säilyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tuolla Oasis Yogassa joogaaminen on aivan parasta, mitä tiedän! Aivan parhaita joogakokemuksia ehdottomasti ja lämpimästi kyllä rohkaisen kokeilemaan joogaamista ulkomailla tai ainakin ulkona jossain vaiheessa :) Suomessakin järjestetään kesäisin puistojoogaa!

   Joogaan pätee kyllä sama kuin moneen muuhunkin lajiin, jossa on ollut taukoa, eli tauon jälkeen ei homma välttämättä tunnu kovin hyvältä. Joogassa se ehkä korostuu, kun siinä tarvitaan myös kärsivällisyyttä ja rauhoittumista, eikä välttämättä vedetä sata lasissa eteenpäin. Mulla on joogatauon jälkeen erityisesti alakroppa tosi jumissa ja sen huomaa nyt kyllä myös tuolla kuntosalin puolellakin pienempinä liikeratoina jne. Eli kyllä se jooga vaan tekis hyvää kropallekin, levollisemman mielen lisäksi! Pääsitkös pääsiäisenä joogan pariin? :) Mukavia liikuntahetkia ja kevään odotusta sinne!

   Poista
 2. Ihana kirjoitus ja kuvat! Nautin itse todella paljon joogasta. Minusta siinä myös opettajalla on suuri merkitys. Hyvä ja kokenut opettaja osaa tehdä tunnin sopivaksi siihen tilanteeseen ja läsnä oleville henkilöille. Kun taas rutiinilla vedetty tunti ei oikein toimi. Joogastakin voi saada kovaa treeniä ja joogalla pystyy rakentamaan kunnon, jolla pärjää lajissa kuin lajissa. Mutta olen samaa mieltä, että välillä myös kuntosalitreeni tai lenkki saa olon tosi hyväksi. Itse olen vuosien varrella löytänyt joogalle aikaa aamuisin ja nyt enenevässä määrin myös iltaisin. Joskus enemmän, joskus vähemmän ja sitten pyrin muina aikoina käymään lenkillä / salilla ym. Jooga tuo sitä kokonaisvaltaista hyvää oloa, josta puhuit, ja on hyvää harjoitusta mielelle ja energiatasapainolle ihan omalla tavallaan. Ehkä se menee niin, että kun sille on suurin tarve tai tilanne on otollisin, sitä vain haluaa tehdäkin eniten. Mutta ihan parastahan on tuollaisessa ympäristössä hyvien opettajien tunneilla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit ja kommentoit! Se on muuten erinomaisen totta, että joogaopettajalla on tosi suuri merkitys. Yksi ei tietenkään sovi kaikille, mutta itse pidän lempeistä opettajista, joilla on taito muovata tunti osallistujien mukaan niin, että kaikki saavat mennä omalla tasollaan ja kaikille jää tunnista hyvä ja kiitollinen mieli. Ihanaa, että olet löytänyt säännöllisesti aikaa joogaamiselle. Minä huomaan ainakin olostani, että joogaaminen on lähtenyt liian vähälle ja toivon mukaan siihen tulee myös muutosta nyt, kun olen asian tunnistanut. Juu, onhan joogaaminen tuollaisissa puitteissa todellakin jotain aivan erityistä, mutta onneksi iloa ja hyvää oloa voi saada myös omista joogahetkistä <3

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...