Joogamyytit vs. omat kokemukseni joogasta

Joogasta on tullut viime vuosien aikana melkein koko kansan harrastus, ja samalla siihen perinteisesti liitetyt stereotypiat ovat ainakin osittain murtuneet. Jooga ei enää ole pienen ihmisjoukon harrastus, vaan sen pariin hakeutuvat niin perheenäidit kuin jääkiekkoilijatkin. Jooga on tullut puistoihin ja kuntosaleille, eikä siihen ehkä enää liitetä niin vahvoja mielikuvia suitsukkeista, mystiikasta ja epäinhimillisistä ihmissolmuasennoista. Jonkinlaisia stereotypioita ja olettamuksia on epäilemättä kuitenkin vielä ilmassa...:)

Minä olen joogannut 1-3 kertaa viikossa nyt noin vuoden ajan. En muista tarkalleen miten päädyin joogan pariin, mutta todennäköisesti etsin tuolloin netistä jonkinlaista liikunnallista harjoitusta, jonka voisin tehdä helposti omalla takapihalla. Löysin ensin Yoga with Adrienne - kanavan YouTubesta ja melko pian myös Yoogaian live-joogat. Oli miten oli, olen iloinen, että löysin joogan. Olen saanut siitä paljon hyvää mieltä ja oloa, ja haluan osaltani murtaa lajiin liittyviä stereotypioita kertomalla mitä jooga merkitsee (ja ei merkitse) minulle. Kannattaa muistaa, että joogaa on monenlaista, enkä itse ole todellakaan tietoinen kaikista sen variaatioista tapoineen ja taustoineen. Näkemykset ja kokemukset ovat tässä siis 100% subjektiivisia :) 

Joogaharrastuksen alkumetreillä viime kesänä :)


Joogamyytit TOP 4 vs. omat kokemukseni joogasta

Myytti 1: Joogassa on liikaa henkisiä / hengellisiä elementtejä.

Oma kokemukseni: Täytyy myöntää, että olin melko hämmentynyt, kun törmäsin tekstiin, jossa pohdittiin voiko kristitty harjoittaa joogaa. Aloin googletella asiaa enemmänkin ja löysin joitakin todella jyrkkiä kannanottoja joogaa vastaan ko. näkökulmasta kirjoitettuna. Olin hämmästynyt siksi, että en ole kertaakaan oman joogamatkani varrella kokenut, että joogaan liittyisi uskonnollisia elementtejä, eikä varsinkaan sellaisia, jotka sotisivat jotain uskontoa vastaan. Kyllä, joogassa puhutaan usein kiitollisuudesta, yhteenkuuluvuudesta, juurtumisesta ja läsnäolosta, mutta en ole itse kokenut, että joogaan liittyisi mitään kovin hengellisiä tai varsinkaan uskonnollisia piirteitä. 

Varmasti joogasta, kuten monesta muustakin lajista, löytyy pitkälle vietyjä ääriesimerkkejä, mutta itse olen hakeutunut tunneille, joilla keskitytään pääosin joogan fyysisiin vaikutuksiin sekä henkisellä puolella rauhallisen, kiitollisen ja läsnäolevan olotilan etsimiseen. En tiedä kuinka paljon joogan muinaisissa juurissa on kytköksiä esimerkiksi hindulaisuuteen, mutta ne eivät kyllä ole juurikaan olleet näkyvissä niillä joogatunneilla, joilla itse olen käynyt.



Myytti 2: Joogaan liittyy outoja rituaaleja

Oma kokemukseni: Itse osallistun pääasiassa sellaisille joogatunneille, joilla on mahdollisimman maanläheinen tunnelma. Ehkä stereotyyppisin "rituaali", jossa olen ollut mukana, on ollut Ommmm - äänteen toistaminen yhteen ääneen. Sitäkin on tehty vain muutamalla tunnilla, eikä tilanteeseen ole liittynyt sen kummempaa mystiikkaa. Toki ensimmäisillä kerroilla itsekin vieroksuin tilannetta, mutta jossakin vaiheessa päätin vain relata ja heittäytyä mukaan. Tilanne oli itseasiassa aika rauhoittava ja yhteisöllinen. Mitään muita rituaaleja en kyllä joogatunneilta tunnista, jos mukaan ei lasketa sitä hetkeä, kun harjoituksen alussa ja lopussa istutaan jalat ristissä ja haetaan rauhallista läsnäolon tunnetta hengityksen avulla.


Myytti 3: Joogaan liittyy ylipäätään liian paljon kaikkea hörhöä, kuten esimerkiksi puhetta guruista, energiakanavista ja juurilukoista

Oma kokemukseni: Olen joogannut elämäni aikana nyt noin 100 kertaa ja vain kerran eksyin tunnille, jonka lopussa piti kumartaa omalle sisäiselle gurulle. En mennyt uudestaan. On ihan varmasti totta, että joihinkin joogamuotoihin liittyy enemmän tämäntyylisiä elementtejä, mutta on myös todella paljon joogatunteja, joissa niitä ei ole lainkaan.

On olemassa puhtaasti fyysiseen puoleen keskittyviä tunteja ja sitten niitä, joilla fyysisen harjoituksen ohessa harjoitellaan hengittämistä, kiitollisuutta ja hyväksyvää & tiedostavaa läsnäoloa. Varmasti joillekin jo tällaiset asiat ovat liian hörhöjä, mutta jos niihin suhtautuu riittävällä lempeydellä, huumorillakin ehkä, voi joogasta yllättäen löytää myös onnellisuutta tukevia elementtejä. Joogaa (kuten ei mitään muutakaan lajia) kannata ottaa liian ryppyotsaisesti. Jos puhe energiakanavista tuntuu hörhöltä, mutta joogan liikkeet kehossa hyvältä, niin kannattaa ehkä vain opetella päästämään ne omasta mielestä hölmöimmät jutut toisesta korvasta ulos ja keskittyä aistimaan hyvää oloa omassa kropassaan :)



Myytti 4: Joogassa on tavoitteena päästä mitä erikoisempiin solmuasentoihin

Oma kokemukseni: Tämä pätee varmasti joihinkin joogamuotoihin, mutta on melko kaukana minun omasta joogakokemuksestani. Itse kun harrastan pääasiassa joogan lempeämpiä muotoja; hathaa ja erilaisia (vinyasa) flow - tunteja. Minulle jooga on elämässäni se yksi asia, jossa olen antanut itselleni luvan olla tavoittelematta minkäänlaista kehitystä. Jooga on se hetki, jolloin minun ei tarvitse ratkaista yhtään ainoaa pulmaa, ei tulla paremmaksi, ei  suorittaa, ei saavuttaa yhtään mitään muuta kuin mitä satun kulloisestakin harjoituksesta saamaan. Jooga on todella ihanaa vastapainoa hektiselle työlle sekä ainakin hetkellinen armahdus sille pienelle perfektionistille, joka helposti ylisuorittaa kaikilla elämän osa-alueilla. Vieroksun hieman joogaan joissakin yhteyksissä liitettyä tehokkuusajattelua, mutta toisaalta se mikä ei sovi minulle, voi sopia erinomaisesti jollekin toiselle!

Tämä otsikko pysäytti paristakin syystä... :)

Mielestäni siinä ole mitään väärää, jos joogalla tavoittelee notkeampaa, vahvempaa ja vetreämpää kehoa (sehän on vain tervetullutta plussaa ja tulee kyllä vähitellen säännöllisen harjoittelun myötä :)), mutta minulle joogassa ei ole kyse solmuasennoista. Fyysisellä puolella itselleni joogan tärkeimmät annit ovat olleet kehonhuollon säännöllistyminen, hengityksen tiedostaminen sekä tietynlaisen kehotietoisuuden lisääntyminen. Tunnen kehoni aiempaa paremmin ja olen jollain tavalla oppinut arvostamaan sitä ja sen rajoja ja kykyjä entistä enemmän. Parhaana päivänä tiedostan kehoni ja hyväksyn sen juuri sellaisenaan - mukavan mutkatonta monien hankalampien vuosien jälkeen :)

Tässä haastavin jooga-asento, jonka osaan nyt (ja todennäköisesti koskaan :))


Lopuksi:
Vaikka jooga onkin trendilaji tällä hetkellä, on se kuitenkin vain yksi laji monien joukossa. Joogan ei tarvitse sopia kaikille, eikä kaikkien tarvitse edes yrittää innostua joogaamisesta. Tärkeintä on, että jokainen löytää ne lajit, jotka antavat itselle eniten hyvää mieltä ja energiaa. On myös aivan mahdollista, että omat suosikkilajit vaihtuvat vuosien myötä. Ei tarvitse pitää kynsin hampain kiinni vanhasta, vaan voi antaa tilaa uusille tuulille ja kokemuksille. 

Minkälaisia mielikuvia tai kokemuksia teillä on joogasta? :) Tunnistitteko näitä stereotypioita, joista kirjoitin?

Ps. Sanon sen nyt julkisesti, jotta en voi perua: huomenna pyöräilen ekaa kertaa tälle vuodelle töihin. Vain 15 km! Jaksaa, jaksaa, heti aamuseiskalta ;) Mukavaa uutta viikkoa! Se on kesäkuu...

Pps. Muistattehan, että Blogilista lopettaa toimintansa huomenna. Voit seurailla blogia jatkossa esim. Facebookissa, Bloglovinissa, Feedlyssä tai Blogipolulla.

Kommentit

  1. Kiitos tästä postauksesta, kävin heti tutustumassa Yoga with Adriene -videoihin (josta olen kuullut aikaisemminkin, mutta ilmeisesti ei ollut tuolloin vielä mun aika joogan aloittamiseen) ja heti huomenna kyllä aloitan testaamisen! Jooga tuntuu tällä hetkellä just eikä melkeen itselle sopivalta vaihtoehdolta. :) Yksi ainoa joogakerta siis ylipäänsä takana ja hyvä olohan siitä tuli - en tiedä miksi innostus ei johtanut jatkokertoihin... Adrienen videot vaikuttaa sopivan kevyiltä (siinä leikkisässä mielessä, liikkeet ovat varmasti myös vähemmän kevyitä :D) tällaiselle kankealle aloittelijalle. ;) Kivaa alkavaa viikkoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtava kuulla, että inspiroiduit uudelleen joogan pariin! :) Nuo Yoga with Adrienne - videot ovat aivan mahtava tapa tutustua joogaan - niissä on rento, leikkisä ja maanläheinen tunnelma :) Siellä on joukossa pitempiä harjoituksia ja lisäksi tosi informatiivisia lyhyempiä ohjauksia liittyen yksittäisiin asentoihin. Pitääpä itsekin käydä kurkkimassa niitä taas pitkästä aikaa! Mukavia ja leppoisia hetkiä joogailun parissa ja kivaa uutta viikkoa myös sinne! :)

      Poista
  2. Olipas hyvä postaus! Jooga tarkoittaa eri asioita eri ihmisille. Sen vuoksi se onkin niin hyvä laji jokaiselle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jenna! Juuri niin - jooga tarkoittaa eri ihmisille eri asioita ja tässä tekstissäkin vain välähdyksiä yhden joogailijan ajatuksista :) Mutta on se jooga vain ihanaa! ❤

      Poista
  3. Hei, olipa hyvä postaus. Itsekin ajattelen joogasta aika samoin. Olen jo vuosia joogannut joka aamu, alunperin siitä fyysisestä syystä, että ilman joogan ihania venytyksiä, niskani jäykistyy ja pääni kipeytyy päivän mittaan lähes varmasti. Joogaamalla pidän sukurasitteeni, migreenin pois. Säännöllinen jooga tuo kuin itsestään muutakin hyvää päiviini, keskittymiskyky paranee, mieli on tasaisempi ja yleisesti on vain parempi olo. Eipä siinä sen kummempaa mystiikkaa ole, yleensäkin uskon, että jokainen voi löytää lajin, joka edesauttaa fyysistä hyvinvointia ja siinä samalla omaa onnellista mieltä ja siis kokonaisvaltaista hyvää oloa - ja aika monille se on juuri jooga.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olipa mukava lukea joogakokemuksistasi - tuli ihan itsellekin hyvä mieli. On todella suuri onni löytää elämään laji, jolla on noinkin paljon positiivisia vaikutuksia, oli se laji toki sitten mikä hyvänsä. Itse voin samaistua hyvin kokemuksiisi joogan parissa. Siitä tuleva hyvä olo on..noh, yksinkertaisesti vain niin kokonaisvaltaisesti hyvä, ettei siitä hevillä halua luopua :)

      Poista
  4. Minua on itseasiassa mietityttänyt juuri joogan hengelliset elementit, ja se siinä varmasti kristittyjä pohdituttaakin. Jooga on kuitenkin lähtöisin hindulaisuudesta. Toki se ei tarkoita sitä, ettäkö siinä olisi nykyisin vahva uskonnollinen elementti. Kuten tekstistäkin ja omien kokemuksien kautta voi päätellä ettei kyse ole lainkaan siitä,vaan enemmänkin rauhoittumista hetkeen, liikkuvuuden parantamisesta jne. Tärkeää, että jokainen löytää mieluisen tapansa huoltaa kehoaan ja liikkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ymmärrän ja arvostan pohdintojasi! Itselle netistä löytyvä kritiikki joogaa kohtaan tuli vain jotenkin ihan puskista, kun omat lähtökohtani ja syyni joogalle ovat aina olleet aivan muunlaiset kuin hengelliset, ja siksi ehkä jotenkin kapeakatseisesti olin kuvitellut, että näinhän se täytyy olla kaikille muillekin :-) Varmasti on joogasuuntauksia, joissa on mukana myös niitä vanhoja perinteitä hindulaisuudesta tai muuta hengellistä, mutta esim. ne Yoogaian tunnit, joilla käyn, lähestyvät joogaa aivan eri tavalla; lähinnä fyysisestä lähtökohdasta, rauhoittumisen ja kiitollisuuden elementeillä höystettynä. Mutta asiahan on juuri kuten sanoit - tärkeintä on, että jokainen löytää omat mieluista tapansa huoltaa kehoa ja mieltä! Yksi tapa ei ole oikeampi kuin toinen ja meille kaikille on täällä tilaa tallata <3

      Poista

Lähetä kommentti

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Suositut tekstit