11 syytä hullaantua marraskuusta

Eräs tuttavani sanoi vihaavansa marraskuuta. Aika voimakas sanavalinta, mutta en usko hänen olevan tunteensa kanssa yksin. Marraskuu. Pimeä ja kohmeinen. Marraskuussa on erityisen helppoa vaipua talvihorrokseen, koska valoa ei enää juurikaan ole (ei ainakaan meille 8 - 16 - ihmisille) ja lunta on vähän, jos sitäkään. Minulle marraskuu ei ole kuukausista vaikein, vaan horrostila laskeutuu päälleni yleensä vasta tammi-helmikuussa. Silti tunnen väsymyksen lisääntyvän jo nyt, sillä valoa on aivan liian vähän.

Elämä tapahtuu kuitenkin juuri nyt, enkä millään haluaisi viettää joka vuosi kolmea kuukautta usvaisessa koomatilassa. Jos inhoaa joka ikisenä elämänsä vuonna kolmea kuukautta, menee 85-ikävuoden mittaisesta elämästä 21 vuotta vihatessa. Siinäpä meille matikkaa. Voisikohan tuosta synkkyydestä nipistää edes vähäsen ja kokeilla löytää hyvää myös marraskuusta? 



Tässä muutamia syitä, joiden vuoksi marraskuu, tuo kollektiivisen potutuksemme kohde, onkin oikeasti kuukausien aatelia:

1. Lätäköihin tulee se kiva rikkoutuva jääpeite, jonka päälle voi mennä kävelemään aikuisenakin. (lätäköissä hyppiminen herättää paljon enemmän huomiota).

2. Appelsiinikausi lähestyy ja niistä voi puristaa tuoremehua. Mehun voi laittaa viinilasiin ja kuvitella siemailevansa sitä turkoosin meren rannalla. Pieni itsepetos on marraskuussa hyväksyttävää ja aurinko tulee vähintäänkin ajatuksiin.

3. Kerrostaloasunnoissa on kerrankin juuri sopiva lämpötila. Ei enää öitä hikilammikoissa! On ihanaa, kun saa nukkua peiton alla.

4. Ulkona naamaa ei vielä palele, vaikka ilma onkin mukavan raikasta.

5. Voi sytyttää olohuoneen täyteen kynttilöitä ja laittaa Spotifystä soimaan kaikkien aikojen lempibiisit.

6. Voi mennä ulos marrasviimassa ja herättää vastaantulijoissa syvää hämmennystä hymyilemällä.

7. On aikaa kokeilla keittiön laatikoihin kertyneitä ruokaohjeita, kun koko ajan ei tarvitse olla ulkona piknikillä tai muuten vain hyperaktiivinen kesäihminen, jonka mielestä kärpäsetkin ovat parasta kesässä.

8. Välikausitakki! Aina liian kuuma tai kylmä. Paitsi marraskuussa, hurraa!

Tällaisen välikausitakin ostin Barcelonasta. Onneksi on marraskuu, niin saan pitää sitä joka päivä :-)

9. Jos käy vain kerran vuodessa museossa, kannattaa se ehdottomasti tehdä marraskuussa. Voi käydä modernin taiteen museossa ihmettelemässä, että onko vihreä ympyrä valkealla paperilla oikeasti taidetta ja samalla todeta, että osasi itse tehdä samanlaisen jo 3-vuotiaana.

10. Voi käydä kahvilassa kaakaolla, koska mukana tulee se vaahtokarkki.

11. Marraskuussa voi joogata tai venytellä kynttilänvalossa, oman kodin lämmössä, kun ulkona vihmoo räntää. Jotkut maksavat suuria summia päästäkseen kokemaan hiljaisuuden. Me voimme pysähtyä myös kotona, ilmaiseksi. Marraskuussa, jos joskus, saa lopettaa suorittamisen ja olla vain.

Tämä on minun marraskuuni perusnäkymää. Kehonhuoltoa tai joogaa omassa rauhassa :)

Marraskuu, hitti vai huti? Väsyttekö te marraskuussa vai jaksatteko samalla energialla eteenpäin? Miten marraskuusta voisi tehdä mukavamman? 

Kommentit

  1. Mä olen marrasvihaaja. Pimeys saa mut melkein hulluksi. Tuntuu, ettei mikään kiinnosta, vaikka yrittäisi tehdä kuinka kivoja juttuja. Onneksi olen tunnistanut tämän itsestäni. Vuosi sitten teimme mieheni kanssa lähtöä Aasiaan talveksi, nyt pitäisi vielä jaksaa yli 2kk ennen kuin saamme taas pakata matkalaukut ja karata lämpimään. Koska voin valita, vietän osan talvesta siellä, missä aurinko paistaa päivittäin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huonoa fiilistä aiheuttavien asioiden tunnistaminen ja tunnustaminen on ehdottomasti jo puoli voittoa! Tosi mahtavaa, että sinulla on mahdollisuus myös tehdä asialle jotain noin konkreettista <3 En pistäisi pahitteeksi sitä minäkään, vaikka tämän marraskuun kanssa ihan hyvissä väleissä olenkin :) Parina edellisenä vuonna olen itsekin viettänyt kaksi viikkoa synkimmästä (kevät)talvesta ulkomailla. Kivaa matkan odotusta ja tsemppiä pimeän keskelle!

      Poista
  2. Marraskuussa voi haaveilla tuloillaan olevasta joulusta, tarvitsematta kuitenkaan tehdä asialle mitään. Ja veronpalautuksista. Eikä marraskuussa ole hyttysiä.

    En pahemmin piittaa rannalla köllöttelystä, helteistä, enkä häikäisevästä auringosta, joten en kai varsinaisesti ole mikään marraskuun, talven, tai pimeänkään vastustaja. Talvi on kiva. Lumessa on mukava peuhata, jos vaan on oikeat vermeet. Täällä etelässä sitä saisi vaan yleensä olla enemmän. Lunta ja pikkupakkasta. Monta pari vuotta jo haaveillut Hokeista. Ehkä joskus vielä. =) http://altaiskis.com/products/the-hok/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sit jos vielä sais toivoa jotkut kalliovuoret, tai ees tunturit tähän hollille... =)
      http://youtu.be/B91mkdrjzc4

      Poista
    2. Hyviä lisähavaintoja marraskuusta! Itsellä oli mielessä tuo sama ajatus liittyen jouluun, mutta muutin mieleni kun kuulin kadulla ohimennen tip-tip-tap-musiikkia JO NYT :P

      Talvi on kyllä niin paljon helpompi kestää, jos on lunta! Ehkä siksi tämä marraskuu on monille niin hankalaa aikaa, kun sitä ei vielä ole ja on vain odotusta ja pimeää. Mun mielestä marraskuu ei kuitenkaan ole juurikaan muita turhempi kuukausi, tai näin ainakin yritän parhaani mukaan opetella ajattelemaan :) Heh, sullahan on jo hyviä toiveita valmiina joulupukkia varten!

      Poista
  3. Ihan parhaita juttuja, Tiina! <3 Hyvä sinä, hyvä lista! Ihanan pirteä postaus! Toi sun takki on sika hieno!!

    Mä allekirjoitan varmaan kaikki, mutta eniten iski toi ettei oikeesti tarvitse tehdä mitään. Mulla on kesäisin sellainen "pakko olla ulkona, pakko tehdä ja kokea koko ajan jotain" -tunne, ja on osittain niinku huono omatunto jos on vaan sisällä kotona. Talvella ja syksyllä on LUPA olla sisällä, tekemättä mitään. Parasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Hanna <3 Koheni omakin mieliala, kun alkoi oikein miettimään mitä hyvää marraskuussa onkaan!

      Juuri tuo vapaus olla tekemättä mitään on ehdottomasti yksi marraskuun parhaita puolia! Kesällä on melkein niin kuin pakko mennä ulos ja tehdä jotain aina kun paistaa (tai ei sada) ja onhan se ihan huippua silloin, mutta pieni hengähdyshetki on välillä paikallaan :)

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Hih, kiitos, eikös olekin! Melkein toivois, että marraskuu jatkuis vaan ;D

      Poista
  5. Ihana Tiina! Tää postaus tuli tarpeeseen. Mulle tää marraskuu on kyllä oikeasti hankalin. Harmaus väsyttää niin kamalasti, että tuntuu että puhti on poissa. Mutta näinhän se on, tästäkin kuukaudesta voi löytää pilkettä päiviin. Kiitos siis tästä. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa mukava, jos sait tästä edes hippusen syytä tykätä marraskuusta, tai ainakin sietää sitä vähän enemmän :) Kyllähän tämä pimeys tuntuu täälläkin, mutta silti haluaisin voida elää täyttä elämää siitä huolimatta, eikä siihen onneksi usein tarvita mitään suurta ja ihmeellistä. Monesti vaikka se itsepuristettu tuoremehu tai ystävällinen hymy voi riittää :) Marraskuu vois myös olla ystävällisyyden kuukausi! Olen kohdannut tässä parin viime viikon aikana muutaman mahtavan positiivisen / ystävällisen ihmisen ja saanut siitä itsekin niin paljon virtaa!

      Poista
  6. Yksi hyöty näistä kaikista kohdalleni sattuneista haasteista on se, että tuollaiset asiat, kuten vuodeajat, eivät todellakaan enää vaikuta mitenkään omaan mielialaan! Kun näille asioille ei mitään voi. Toki pimeys voi väsyttää jo muuttuneen hormonitoiminnan (melatoniini) myötä, mutta kyllä mun mielialaan ja pirteyteen vaikuttavat enemmän muuta asiat. Kuten se, kuinka paljon koskee. Kesä meni niin sumussa, kun kipuja oli paljon ja uupumus oli aika suurta. Nyt taas olen päässyt jo vähän liikkumaan ja välillä on myös kivuttomia hetkiä, niin ei siinä paljon jaksa pimeydestä valittaa. :)

    Hieno takki! Ja hienoja pointteja olit keksinyt. Tykkään erityisesti tuosta kakkoskohdasta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on kyllä varmasti totta, että jos elämässä kohtaa riittävän suuria vastoinkäymisiä, niin silloin monet aiemmin harmitusta aiheuttaneet asiat eivät tunnu enää millään tavalla merkityksellisiltä tai harmittelun arvoisilta. Uskon kuitenkin, että sulla on hyvä asenne ja olet jollain tavalla onnekas, kun voit kokea asian noin! Joku muu voisi masentua pimeydestä vielä lisää, mutta sä olet kääntänyt asian paremmin päin :) Aivan superihanaa kuulla, että olet päässyt liikkumaan taas <3 Nyt vaan rauhallisesti ja armollisesti eteenpäin! (Ja vähän appelsiinimehua pimeän illan piristykseksi :-))

      Poista
  7. Heippa Tiina! Hyviä syitä oot listannut..lisäksi voisi olla syy 11: koska on meidän synttärit, haha! :) Happy birthday vielä täälläkin!! <3 Ihan vakavasti, jos marraskuu ei olisi mun synttärikuukausi, niin varmasti myös inhoaisin tätä kuuta…mutta kun tarkemmin miettii, ja tota sun listaa katsoo, niin onhan siinä paljon hyviäkin puolia! :) Ja äsken kun oli lenkillä, niin oli kyllä ihan täydellinen juoksukeli! Sun välikausitakki on ihana, mitäs muuta ostit Barcelonasta? :) Kivaa viikkoa<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha, meinasin laittaa tuohon, että "vietä kiva synttäripäivä", mutta sitten hoksasin, että joillakin onnekkailla synttärit saattaa olla vaikkapa keskikesällä ;D Olen kuitenkin aika varma siitä, että synttäreillä on jotain tekemistä sen kanssa, että marraskuu on kohtuullisen siedettävä. Ainakin lapsuudesta on paljon jännittäviä marrasmuistoja, kun odotti synttäreitä kuin kuuta nousevaa! Ja se on aivan totta, että tästä eivät kyllä juoksukelit enää parane! Ihanan happirikasta.

      Barcelonasta ostin takin lisäksi vaan parit rihkamakorvikset matkanuistoksi :) Kivaa viikkoa myös sulle Karkki <3

      Poista
  8. Marraskuu on mulle aika monena vuonna se kaikkein vaikein kuukausi. (Sen voi "voittaa" vain lumeton joulukuu.) Viime vuosina olen yrittänyt opetella löytämään näitä positiivisia juttuja marraskuusta - ja toisaalta antamaan itselleni luvan hautautua peiton alle odottamaan joulukuuta silloin kun siltä tuntuu.

    Itse odotan appelsiinien sijaan koko syksyn ensimmäisiä mehukkaita mandariineja. Ja nyt niitä saa, nam! Kynttilöistä ja kämpän lämpötilasta olen niin samaa mieltä sun kanssa. Ilmojen viilentyminen mahdollistaa myös ihanien uuniruokien tekemisen ilman että kämppä paistuu.

    Oma itsepetokseni on uimahalli: siellä on aina valoisaa ja lämmintä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mandariinit on tähän aikaan vuodesta niiiin hyviä! Kiitos muistutuksesta, laitan seuraavan kauppareissun ostoslistalle :-) Ja uuniruuat ja kaikenlaiset keitot ovat kyllä nyt parhautta.

      Ihan oikein, että antaa itselleen marraskuussa vain luvan olla peiton alla jos siltä tuntuu :) Ei aina tarvi tehdä jotain ja suorittaa elämää. Monesti pienet jutut, vaikka se kuppi kaakaota tai pieni ulkoilu kuitenkin piristävät kummasti! Heh, ihana itsepetos tuo uimahalli, ja nerokas! Valoa ja trooppista lämpöä keskellä pimeintä talvea :)

      Poista

Lähetä kommentti

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Suositut tekstit