16. lokakuuta 2014

Kun keskittyy liikkeeseen, turha itsensä tarkkailu unohtuu

"Ensimmäinen elämänohjeeni on tämä: uskalla tanssia. Voita pelkosi ja mene tanssitunnille. Unohda miltä näytät ja anna musiikin viedä. Tanssiminen on kuin sisäinen suihku. Yhtä kokonaisvaltaista elämystä et saa mistään muualta. Kun keskittyy liikkeeseen, turha itsensä tarkkailu unohtuu."

Näin totesi Marketta Viitala, 78,  Kodin Kuvalehdessä viime kesänä, kun kokeneilta naisilta kysyttiin mitä he elämässään katuvat ja mitä he haluaisivat kertoa nuoremmilleen. Haltioiduin. Tässä on niin hyvin tiivistetty tanssimisen ydin, että oikeastaan koko tämän lopputekstin kirjoittaminen on turhaa. Yritän kuitenkin. 

En ole koskaan harrastanut pitkäjänteisesti mitään yksittäistä tanssilajia, mutta kuntokeskusten tanssitunneilla olen käynyt parikymppisestä asti. Tanssiminen on yksi ainoista liikuntamuodoista, joka ei tunnu minusta oikeastaan yhtään liikunnalta. Se vapaus heittäytyä ja unohtaa rajoittava itsetietoisuus, mahdollisuus antaa kehon liikkua musiikin rytmissä, on äärettömän puhdistavaa. 
Lempitanssituntini on LesMillsin BodyJam, jossa rakennetaan ja tanssitaan kaksi pitempää koreografiaa muutamien yksittäisten fiilistelybiisien lomassa. Nykyisessä ohjelmassa toinen koreografia on hiphoppia ja toinen housea. Olen ensimmäisestä kerrasta lähtien tykännyt paljon hiphop-pätkästä, jossa pääsee revittelemään täysillä ja päästämään irti aivan kaikesta muusta. Houselle olen alkanut lämmetä vasta nyt, kun olen tehnyt ohjelman läpi viitisen kertaa. BodyJam on tunti, jonne kiellän ketään menemästä vain kerran. Ensimmäinen kerta on tuskaista sekoilua, toinen epämääräistä hapuilua, ja vasta kolmannesta kerrasta eteenpäin aukeaa tanssitaivas, kun pystyy heittäytymään musiikin vietäväksi koko sielullaan ja ruumiillaan :) Olen lähes hallitsemattomasti innoissani siitä, että pääsen reilun viikon päästä kokemaan Barcelonassa jotain ainutlaatuista liittyen BodyJamiin ja BodyBalanceen <3 Siitä lisää myöhemmin!

Toinen LesMillsin tanssitunneista on ShBam, josta olen aiemminkin täällä blogissa kirjoittanut. ShBam on ihan kivaa, mutta siihen minulla on pitemmälti Don't care / Love it - suhde. Joihinkin ohjelmiin hurahdan aivan totaalisesti, kun taas osa jää vähän hajuttomiksi ja mauttomiksi. Jos BodyJamissa ei kannata kokeilla yhtä ohjelmaa vain kerran, niin Sh'bamissa täytyy ehdottomasti käydä muutamassa erissä ohjelmassa, jotta kohdalle osuu mieluinen sellainen. Tämä nykyinen ohjelma nro 16 menee minulla valitettavasti ihan OK - kategoriaan, kun taas edellinen ohjelma oli alusta loppuun aivan käsittämättömän hyvä. Paras Sh'bam-ohjelma, missä olen koskaan käynyt!

Lemppari-Sh'Bamin track list!

LesMills - tuntien lisäksi olen käynyt pari kertaa tutustumassa Elixian Love2Dance-tunteihin. Siellä jokaisessa kappaleessa on oma koreografiansa ja tanssityylit ovat TODELLA moninaiset. Jos BodyJam ja Sh'Bam kulkevat tanssitrendien aallonharjalla, on Love2Dance lähes hellyttävän kotikutoisen oloinen. Tunnilla tanssitaan lattareita, itämaista tanssia, afroa, 70-luvun discoa, Michael Jacksonia ja ihan mitä ikinä vain voit kuvitella. Yllätyksellinen ja sympaattinen tunti. Tunnin kruunasi Pink Pantherin tahtiin tehdyt loppujäähdyttelyt, jonka aikana päästimme sisäiset kissamme valloilleen. Näytti koomiselta, tuntui mahtavalta. Kumpi on lopulta tärkeämpää? :) (ainakin niin kauan, kun se ei päädy YouTubeen).

Kuva Tumblr.

Tänään Sh'bamissa hyppiessäni tunsin voimakasta kiitollisuutta. Olen aika onnekas, kun minulla kroppa, jolla saan liikkua ja jossa saan tuntea olevani niin vahvasti elossa. Välillä mietin, että pitäisi olla vähän hoikempi ja enemmän sitä ja tätä, mutta näinä hetkinä havahdun siihen, että oikeasti tärkeintä on toimintakykyinen vartalo, joka sallii minun ilmaista itseäni liikkumalla. Tällaisen tunteen voi saada monenlaisesta liikunnasta, ei pelkästään tanssimisesta! Sain myös aikamoiset energiaboostit ympärilläni hymyilevistä ihmisistä. Iloinen, liikunnasta nauttiva ihminen on kyllä karismaattinen :) Huomasin myös, että tanssiminen sujuu "kuin tanssi", jos ennen tuntia on syönyt korvapuustin! Oli aikamoinen ero jaksamisessa verrattuna siihen normaaliin puolinälkäiseen olotilaan, joka usein työpäivän jälkeisessä treenissä vallitsee.

Käyttekö te tanssitunneilla? Miksi tai miksi ette? Mikä on lempparituntinne? Ja hei, mitä kannattaa syödä ennen kovaa treeniä, että jaksaisi yhtä hyvin kuin tänään korvapuustin voimalla? ;)

12 kommenttia :

 1. Käyn aina vain kun mahdollista <3 Tanssiminen on ihanaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vaan olekin ❤ Tanssiminen piristää! Kivaa viikonloppua :)

   Poista
 2. Tanssiminen <3 Pitääkin mennä BodyJam tunnille pitkästä aikaa riehumaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! ❤ Kannattaa ehdottomasti mennä kokeilemaan jamin huisia hiphoppia, jos on mahdollisuus! :)

   Poista
 3. Olipas osuva lausahdus tuossa postauksen alussa! Tanssiminen on nimenomaan kokonaisvaltainen elämys kun siinä yhdistyy niin monta asiaa: liikkuminen, itsensä ilmaiseminen, heittäytyminen... Harrastin aktiivisesti tanssia useamman vuoden ajan, showtanssista hiphoppiin ja kaikkea siltä väliltä, ja se oli silloin teini-iässä mulle äärettömän tärkeä harrastus. Siitä tuli melkeinpä osa identiteettiä :) Aikuisuuden kynnyksellä se kuitenkin jäi ja välillä kaipaisin takaisin tanssitunneille. Noita liikunnallisia tanssitunteja en ole kokeillut, paitsi zumbaa kerran-pari silloin kun se tuli, mutta se ei oikein iskenyt. Ehkä pitäisi joskus antaa mahdollisuus joillekin noista mitä mainitsit! Olisi kiva tanssia ihan omaksi ilokseen ilman tavoitteita, jossain muuallakin kuin kotona :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä, että teini-iässä tanssiminen voi olla erityisen vaikuttava harrastus, kun muutenkin on aika herkässä iässä vielä. Itsekin joskus toivon, että mulla olis ollut joku aktiivisempi liikuntaharrastus jo nuorena, mutta onneksi vanhanakin vielä ehtii ;)

   Minulla sama homma Zumban kanssa, että pari kertaa kokeilin, mutta ei se vaan jotenkin lähtenyt... Tiesin jo silloin, mitä on bodyjam, ja usein vaan mietin, että pääsisinpä jamitteleen taas! Onneksi saatiin bodyjam lopulta meidän keskukseen :) Suosittelen kyllä kokeilemaan, jos sulla on mahdollisuus, ja vähintään kolmesti ;) Reggaeton on kans tosi kivaa! Helsingissä on tanssikouluja, missä sitä ohjaa ihan kuubalaiset opet. En ole pitkään aikaan käynyt, mutta nyt alkoi vähän haluttaan :)

   Poista
 4. Mä tykkään myös tanssia. Kävin pari vuotta sitten aikuisbaletissa, mutta se oli vähän turhan helppoa. Tykkäisin etenkin lyyrisistä tansseista, mutta niitä ei oikein ole kuntokeskuksissa tarjolla. Balletonessa olen käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tanssiminen on kyllä ihanaa :) En ollutkaan koskaan ennen kuullut lyyrisestä tanssista. Piti ihan googletella, ja jossain sitä kuvattiin näin "tanssia, jossa tanssijalla on vahva emotionaalinen suhde tarinaan" ja "vahvasti tanssillinen tunti, jossa liike ja musiikki sulautuvat yhdeksi". Jos nämä kuvaukset pitävät paikkansa, niin kuulostaa aivan täydelliseltä! *googlettelee tanssikursseja*

   Poista
 5. Mä en ole ikinäkoskaan käynyt yhdelläkään tanssitunnilla tai harrastanut tanssia missään muodossa. Tanssiminen on niitä juttuja, jotka on mun rutkasti mun oman mukavuusalueen ulkopuolella, sillä pidän itseäni ihan onnettomana askellusten kanssa, tönkkönä ja kyllä joo, vähän jänskättää se kun on ihan pihalla tunnilla :) Mutta mä olen nyt kesän ja syksyn aikana käynyt testaamassa erilaisia tunteja, joihin en olisi ennen aatellutkaan meneväni, ja ne ovat olleet vähän sellaisia oman mukavuusalueen ulkopuolelle sijoittuvia tunteja. (Elixiassa ja Satsissa) Olinhan mä muutamat ekat kerrat ihan ymmyrkäisenä, että mites nämä askellukset menevätkään tai mitä nyt pitää tehdä, mutta nopeasti siellä oppii. Nyt nyt olen saanut uusia lempparitunteja valikoimaani enkä enää käy aina vain samoilla tutuilla tunneilla, joissa jo osaan jutut. Kannatti uskaltaa... Kovasti tekisi mieli mennä kokeilemaan jotain tanssituntia, mutta ainakin Satsin esittelyvideot tanssitunneista on vähän pelottavia :D

  -jansu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaapa hyvältä nuo sun ryhmäliikuntakokeilut! Mullahan oli viime syksynä ja vielä vähän talvellakin aktiivisesti käynnissä ryhmäliikuntahaaste, jonka myötä pääsin pois omalta mukavuusalueelta ja sain onnistumisenkokemuksia :) Nyt kun sats ja elixia ovat yhdistyneet, ovat mahdollisuudet vieläkin laajemmat! Alkoi heti kiinnostaa minkälaisilla tunneilla olet käynyt!! :)

   Eipä tanssitunnille ole missään nimessä pakko mennä, jos ei yhtään tunnu omalta jutulta! Kuitenkin on niin paljon, mistä valita niitä itselle mieluisia juttuja... Toisaalta, voithan yllättyä, jos menet vaan avoimin mielin irrottelemaan ja pitämään hauskaa ;) Sats-Elixian tanssitunneista lähtisin ehkä liikkeelle Love2Dancesta, sillä siinä taitaa olla helpoimmat koreografiat ja tosi rento meininki! Sitten Sh'Bam. BodyJam on aika haastava välillä, joten sinne sitten myöhemmin ;) Kivoja hetkiä (ryhmä)liikunnan parissa!

   Poista
 6. BodyJam on ihan huippu ja varsinki se nykyinen ohjelma!! Sh'bam on kans kiva, kävin siinä aiemmin enemmän, kunnes BodyJam rantautu Satsille. Joskus on tullu käytyy tanssikoulun tunneilla sillon tällön ja nyt taas suunnitelmissa ois mennä kokeilee jotain tuntii. En oo mikään huipputanssija enkä koskaan oo harrastanu tanssimista, mut tanssillisilla tunneilla tulee vaan niin hyvä fiilis :) Ootan innolla kuulevani mitä tää sun BodyJam/Balance-juttu pitää sisällään!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin oon tosi tykästynyt tähän BJ-ohjelmaan <3 Tule joskus tuonne mun salille kans jamittelemaan :-) Käyn siellä aika usein, tosin ensi viikolla en pääse, koska olen Barcelonassa! Minäkään en todellakaan ole mikään huipputanssija, vaan nimenomaan käyn tunneilla fiilistelemässä. Tanssin koska siitä tulee hyvä olo ja viimeistään tunnin lopussa hymy kasvoille :) Ja jeee, kirjoittelen pian lisää siitä BJ/BB-jutusta ;D

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...