13. huhtikuuta 2014

Yhdeksän kuukautta ja 26 testattua ryhmäliikuntatuntia: topit ja flopit

Hikeä, sitä on vuodatettu sitten elokuun 2013, jolloin aloitin ryhmäliikuntahaasteen. Haaste sai alkunsa siitä, että olin hieman puutunut kesän juoksuharjoituksiin, ja halusin lisää monipuolisuutta treeneihini. Olen liikkujatyypiltäni kokemuksennälkäinen elämyspongari, joka motivoituu uusista lajeista ja niiden myötä löytyvistä uusista lihasryhmistä. Kääntöpuolena tälle elämyspongailulle on tietynlainen lyhytjänteisyys. Ainakin tällä hetkellä minusta tuntuu, että en voisi treenata tavoitteellisesti vain jotain yksittäistä lajia, mistä seuraa tietenkin se, etten voi myöskään kehittyä missään liikkumisen osa-alueessa omalla mittapuullani "huipuksi". Liikkumisessa on kuitenkin mielestäni tärkeintä sen ilo ja mielekkyys, ja jokaisella on onneksi vapaus (ja vähän vastuutakin) etsiä se oma paras tapa pitää kehostaan huolta.

Jos monipuolisuus motivoi, niin sitä on täältä ainakin tämän vajaan vuoden aikana löytynyt! Sen lisäksi, että olen treenannut PT:n kanssa, ja enenevissä määrin myös kuntosalilla, olen käynyt yhdeksän kuukauden aikana 26:lla eri ryhmäliikuntatunnilla. Haasteen alkuaikoina, arviolta noin pari ensimmäistä kuukautta, minulla oli käytännössä joka päivä joku lihas hellänä uudenlaisesta treeniärsykkeestä. Pitkäaikaisin kokovartalojumi aiheutui ensimmäisestä Absolution - tunnista. Taisin joutua nousemaan sängystä ylös kierähtämällä neljänä aamuna treenin jälkeen.

 Jumppatrikoita ja säärystimiä, niitä on kulutettu... Kuva täältä.

Tässä listaa testaamistani tunneista jonkinlaisiin kategorioihin ryhmiteltyinä. Pinkillä merkitty tunnit, joissa olen käynyt useammin kuin kerran. Kuvauksia yksittäisistä tunneista pääset halutessasi lukemaan Ryhmäliikuntahaaste-sivun kautta.

Tanssilliset tunnit
Zumba, Sh'bam, BodyJam

Kehonhuoltotunnit
BodyBalance, Yin-Yang, FLX, SomaMove, Yoga, Hot-jooga, Saunajooga

Lihaskuntotunnit
BodyPump, CrossTraining, CrossFit, Shape, ShapePulse, SatsPowerStep, Champs, AbSolution, Hulkin ABSit.

Aerobiset syke-tunnit
BodyCombat, Cycling, SatsCycling, IndoorRunning, Fit as a Fighter, MUD, ViPR


FLOPIT
Zumba - säntäilystä en edelleenkään tykkää, enkä taida mennä niin kauan kun osallistumisesta ei makseta palkkiota - osallistujille.

Bikram - jooga. Pyörryttävä joogakokemus Prahassa. Ei auennut portti tyyneyden lähteille, eikä sisäinen valo juurikaan kajastanut.

Hihih, tältä se tismalleen tuntui. Kuva täältä.TOPIT
BodyJam ja Sh'bam - Tanssiminen on vapauttavaa ja jotenkin siinä tuntee pääsevänsä kosketuksiin sellaisen itseilmaisun osan kanssa, joka muuten pysyttelee visusti piiloutuneena. Tanssiminen on perustavanlaatuisen ihanaa! Olin tosi iloinen, että BodyJam tuli SATSin ohjelmistoon viime syksynä. Sh'bamille annoin toisen mahdollisuuden, ja nyt sekin on yksi suosikeistani. Siellä on helppo irrotella. Tänään taas sinne :)

CrossTraining - Toiminnallinen rääkkitunti, jonka aikana tehdään parhaimmillaan seitsemää erilaista kyykkyliikettä. Muutenkin tunnin aikana saa äärimmäisen tehokkaan kokovartalokäsittelyn. Tunnin jälkeen olo on kuin asfalttikoneen alle jääneellä oravalla. Sitten tulee endorfiinit, ja tunne, että voisi halata jokaista vastaantulijaa kotimatkalla.

BodyBalance - Tarvinneeko tästä edes enempää sanoa? Sitä joko tykkää Balancesta tai ei. Jos tykkää, niin tietää. Erityisesti edellinen ohjelma oli huippu niin musiikillisesti kuin liikkeidensäkin puolesta.

Flume - Insane feat. Moon Holiday


ERIKOISIA TILANTEITA HAASTEEN AIKANA
Haasteen aikana sattunut ja tapahtunut...
 • Musiikkilaite rikki Absolution - tunnilla. Jumppaaminen täydessä hiljaisuudessa. Jotain puuttui.
 • Ohjaaja unohti tulla SomaMove - tunnille. Varttia myöhemmin saliin ilmestyi pystymetsästä napattu ohjaaja, joka veti Hulkin Absit - nimisen tunnin. Siis väärän tunnin, väärään aikaan. Ihan kivaa silti oli :)
 • Kun alkoi itkettää SomaMoven loppuvenyttelyjen aikana.
 • Kun minua ainakin kymmenen kiloa ja kymmenen senttiä pienempi tyttö nosteli minua Fit as a Fighter - tunnilla, mutta tyttö ei noussut minun käsittelyssäni tuumaakaan.
 • Ohjaaja veti Zumban sanomatta alkuesittelyjen jälkeen sanaakaan.

Mitkä ovat olleet sinun liikunnalliset topit ja flopit viime aikoina? Oletko löytänyt hiljattain uusia suosikkilajeja tai tehnyt päätöksen, että tänne tulen uudelleen vain korvausta vastaan? ;) 

Oletko sinä pitkäjänteinen liikkuja, joka tekee päämäärätietoisesti töitä tavoitteiden eteen vai oletko pikemminkin lyhytjänteisempi liikunnan elämyspongari/sekakäyttäjä? Vai vähän molempia?

15 kommenttia :

 1. mäoon tällä hetkellä jumittunut kotijumppaan ja juoksemiseen ja kävelyyn.vaihtelua pitäis todellakin saada ja pian !me ollaan muutamia kertoja siskon kanssa aloitettu squash,se kiinnostaa,mutta kun me ollaan niin helkkarin huonoja siinä että itseäänkin hävettää hyppiä päättömästi siellä lasi kopissa,mutta vatsalihakset saa treeniä jatkuvasta nauramisesta!mä tykkään zumbasta kovastikin,riippuu kyllä todella paljon vetäjästä.mulla on zumba dvd ja siitä tykkään kun voi milloin vaan kotona siihen ryhtyä.mä kanssa haastan itseni monipuolistamaan liikkumistani,ettei ihan jumitu ja kyllästy!tsempit uuteen viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monipuolistaminen on hyvästä varmasti erityisesti silloin, jos meinaa kyllästyminen uhata! Muuten en kyllä sanoisi, että kotijumppa ja juoksu/kävely on liian yksipuolista. Varsinkin, jos saa aikaiseksi jumpata kotona kohtuu monipuolisesti (itselläni on siinä vielä petrattavaa!). Kun siihen sitten vielä yhdistää naurujoogan squashissa, niin kombo on jo aika hyvä ;) mutta ymmärrän hyvin pointtisi! Oletteko muuten sulkapalloa miettineet? Se on vähän helpompaa, mutta todella hikistä!

   Poista
  2. kyllä joskus joo sulkapalloakin kokeiltiin,mutta ei pitkiin aikoihin,pitäis varmaan testaa!mullakin on kotijumpissa petrattavaa..mutta onhan se hyvä että on tavotetta.

   Poista
  3. Oi sulis olisikin kivaa vaihtelua! Pitääpä yrittää varata tähän lähiviikoille semmoinen itsekin :)

   Poista
 2. Voi vitsi oot paljon päässyt testailemaan erilaisia ryhmäliikuntatunteja! :) Hyvä Tiinuska! Hmm..mä taidan kyllä olla pitkäjänteinen liikkuja, eli jaksan treenailla kohti tavoitetta pidemmän aikaa, mutta siihen tarvitaan se tietty motivaatio. Usein sitten, kun tavoite on saavutettu niin hetkellisesti musta tulee taas lyhytjänteisempi ja elämyshakuinen liikkuja, joka kaipaa vaihtelua, kunnes taas innostun jostain tavoitteesta ja alan treenaamaan sitä kohti. Eli vähän sykleissä menee! Tällä hetkellä treenaillaan kohti maratonia, mutta toisaalta jo odotan aikaa maran jälkeen kun voi liikkua ihan miten huvittaa :) Tosin mun treenailu ei nytkään ole kovin vakavaa ja tällä hetkellä Crossfit sekottaa treenipakkaa aika hyvin! ;) Kivaa alkavaa viikkoa Tiinuskalle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä varmasti te kaikki hurjat maratoonarit olette meistä liikkujista sieltä pitkäjänteisimmästä päästä! Ei ihan kuka tahansa kaltaiseni haihattelija maratonille pääsisikään ;) Tuo crossfit on kyllä rohkea teko, mutta mielestäni huippu sellainen, ja osoittaa sun rennon ja monipuolisen liikunta-asenteen! Muista huoltaa paljon!! :) Kivaa huh-huhtikuun viikkoa sullekin Karkki ♥

   Poista
 3. Tykkäsin tästä sun haasteesta ja oon mielenkiinnolla lueskellu noita sun kokeiluja, koska itsekin käyn Satsilla :) Monesti tulee kyllä mentyä samoille tunneille, joten pitäisi varmaan tehdä samalla lailla kuin sinä ja ylittää ne rajat ja kokeilla jotain tuntia, mikä ei omimmalta kuulostaisikaan. Tykkään omista liikuntalajeistani, joissa käyn aktiivisesti ja lisäksi testailen välillä uusiakin lajeja, mutta löytyy minusta se pitkäjänteinenkin juoksija, vaikka välillä laiskottaakin sen suhteen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, säkun käyt SATSilla! Ollaankohan ohimennen törmätty joskus ;) Kyllä mullekin on selkeästi ne tietyt lempparitunnit löytyneet, ja samoilla tunneilla käydessä on motivoivaa huomata oma kehittyminen! Erityisen kivaa on huomata se pieni kehityskaari CrossTrainingissa, sekä bodyjamissa, kun vihdoin oivaltaa ne askeleet ;) Mutta mä jatkan vielä tätä haastetta, kunnes kaikki lukkarista löytyvät tunnit on kaluttu! Lisää ryhmisjuttuja siis varmasti aina silloin tällöin tulossa :-)

   Poista
  2. Ehkä ollaan joskus törmätty :) Seilailen pääasiassa Pitäjänmäki-Eliel-akselilla, välillä Leppävaaras ja Tikkurilas myös. Mulla on Crosstraining jääny viel käymättä, joten pitää lisätä se sinne to do-listalle, ainaki sun tekstien perusteella vaikuttanu hyvältä :)

   Poista
  3. Nykäise ihmeessä hihasta, jos tunnistat! :) Crosstrainingin taso riippuu varmasti paljolti ohjaajasta, mutta uskoisin, että se on joka tapauksessa kaikissa keskuksissa aikamoista ihanaakamalaa rääkkiä! Kävin myös hiljattain Shapessa, joka oli aika virkistävä lihaskuntotunti. Suosittelen testaamaan sitäkin :)

   Poista
 4. No wow, mikä monipuolisuus. Tykkään tutustua uudenlaisiin tunteihin, ja menen ennakkoluulottomasti uusiin juttuihin. No mutta viime ajat olen sinnikkäästi ja päämäärätietoisesti tehnyt töitä maratonin eteen. Toisaalta odotan tavallaan jo maratonin jälkeistä aikaa, jolloin voi tehdä mitä haluaa.. :) etenkin katusählyt ja kunnon voimatreenit on sitten tiedossa :) nythän tässä on enää kuukaus työntekoa jäljellä, sitten kevennellään ennen h-hetkeä. Jaiks!!

  Mutta ryhmäliikuntatunneista tykkäsin eniten kahvakuulasta ja ihan perinteisestä bodypumpista. Bodycompatkin on kyl hyvä! Edelleen haluisin testata crosstrainingia ja HIIT-tyyppisiä tunteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaiks tosiaan! Mara on jo ihan kulman takana! Sä olet kyllä tehnyt niin hienon pohjatyön, että voit taatusti täysin siemauksin nauttia tuosta päivästä ja matkasta :) Huisia!! Ja huilitauon jälkeen voit sitten tosiaan hyvillä mielin fiilistellä just niitä lajeja, mitä kulloinkin tekee mieli, ja ehkä sitä crossfittiäkin ;) Mä uskon, että tykkäisin kans paljon kahvakuulailusta! Se on yksi ainoista puutteista meidän salilla, ettei ole tuntitarjonnassa! On the go - blogin Heidi pitää ulkona kahvailutunteja...harkinnassa on!

   Poista
  2. Joojoo ilman muuta kannattaa mennä testaamaan kahvakuulaa! Se on tosi monipuolista!:)

   Poista
 5. Mua harmittaa tosi paljon, että SomaMovea ei oo enää. :( Se oli tunti mun makuun! Ihan paras! :) itku oli monesti lähellä, mutta mä tyydyin lähinnä hymyilemään onnellisena...!

  Mä olen päämäärätietoinen liikkuja, ja saan motivaatiota tavoitteista. Tykkään kuitenkin mennä niitä kohti monipuolisella tekemisellä, mutta saan jotain nautintoa siitä, että sitoudun suunnitelmiin ja teen kovasti töitä tavoitteiden saavuttamiseen. Välillä vaan sit innostun jostain jutuista niin kovaa, esim. suunnistuksesta, että sitä on vaan pakko ehtiä tekemään :D Tekisin paljon muutakin, jos vaan aika antais periksi.. meloisin, vaeltaisin ja pumppailisin salilla ainakin enemmän kun nyt, ja pelaisin jotain pallopeliä :)

  Heh, mutta tosi hyvä haaste sulle tämä ryhmäliikuntahaaste ;) Hyvin oot käynyt eri tunneilla! Koskas mennään Energy testaamaan? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muakin harmittaa, että soma lähti ohjelmistosta pois, ennen kuin ehti kunnolla osaltani alkaakaan :/ Harmi, että koko ajan pitää siivota vanhoja tunteja pois uusien tieltä!

   Sä olet kyllä malliesimerkki siitä, miten voi treenata päämäärätietoisesti tavoitetta kohti, mutta pitää silti samalla hauskaa ja rennon otteen! Sun monipuolisuus on vatmaankin yksi tärkeä syy sille, että olet välttynyt suuremmilta vammoilta. Ja tiedän tuon tunteen, että haluis tehdä ja kokeilla vaikka mitä ;)

   Energy pitäis kyllä mennä kokeilemaan, vaikka se pelottaa mua! Ehkä sun kans uskaltaisin ;) Mua haluttais mennä käymään uudelleen myös vipr:ssä, sillä se on hyvää ylävartalolle. Sinnekin joskus? ;)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...