19. kesäkuuta 2016

Lukupiirin kirjat 16-20!

Ulkona sataa, sataa ropisee, joten on hyvä hetki istahtaa toviksi blogin ääreen :) Eilen oli mukava päivä, sillä lukupiirimme kokoontui 20. kerran ja samalla ensimmäistä kertaa Tampereella. Kirjapiiriimme kuuluu neljä naista ja kokoonnumme vuorotellen kunkin meistä luokse juttelemaan kirjasta ja parantamaan vähän maailmaa siinä samalla. Lukupiirillä on ikää nyt reilut kaksi vuotta ja sen aikana olemme lukeneet yhdessä tosiaan jo huimat 20 kirjaa! Olen tosi kiitollinen näistä hetkistä ja naisista elämässäni <3

Olen ottanut tavaksi kirjoitella lyhyet mietteet jokaisesta luetusta kirjasta tänne blogiinkin, sillä on mukava kuulla teidän ajatuksia niistä ja samalla taltioida muutama sananen muistoksi itsellekin. 

Aiemmat lukupiiripostaukset löytyvät täältä:

16. Kate Atkinson - Elämä elämältä
Kirjassa on hieman samantyylinen idea kuin vuonna 2004 julkaistussa, Ashton Kutcherin tähdittämässä The Butterfly Effect - elokuvassa. Tarina sijoittuu pääosin 1900-luvun alkupuoliskon Englantiin (ja hieman Saksaankin), ja kirjailija kutoo taitavasti yhteen erilaisia "mitä jos" - skenaarioita.  Kirjassa siis toistuvat samat kohtaukset yhä uudelleen ja lukijalle piirretään kuvia siitä, miten eri tavoilla elämä voikaan mennä, riippuen toisinaan aivan pienistäkin sattumuksista ja valinnoista matkan varrella. 

Kirjassa kuljetaan läpi vuosikymmenten ja sen tapahtumat nivoutuvat mielenkiintoisella tavalla myös maailmanhistorian suuriin käänteisiin. Jostakin syystä tarina ja sen päähenkilö jäivät minulle hieman etäisiksi, mutta kirjan idea ja rakenne olivat virkistävän erilaisia ja siksi viihdyin lopulta tarinan parissa ihan hyvin. Kirja laittoi miettimään myös oman elämän "mitä jos" - käännekohtia.


17. Jonas Gardell - Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin, osa 1, Rakkaus
Tämän kirjaviisikon ehdottomasti rankin kirja oli tositapahtumiin perustuva kuvaus 1980-luvun Ruotsista - ajasta, jolloin HIV alkoi kylvää tuhoa erityisesti homoseksuaalien keskuudessa. Kirjassa on paljon aikahyppyjä ja siinä vaihtelevat rakkauden, vapauden, sairauden, pelon ja kuoleman teemat. Kirja on riipaiseva, paikoin ahdistavakin, mutta omalla tavallaan myös todella avartava. Tarina kuljettaa aivan toisenlaiseen maailmaan ja antaa ajattelemisen aihetta.

Lukupiirissä luimme vain tämän trilogian ensimmäisen osan, mutta jälkikäteen luin sitten myös osat 2 (Sairaus) ja 3 (Kuolema). Itse en ollut täysin vakuuttunut siitä, olivatko "jatko-osat" tarpeen, sillä niissä toistui yhä uudelleen samat tarinat ja teemat homoseksuaalisen yhteisön ympärillä. Toisaalta ymmärrän hyvin, että kirjan kirjoittajalla (jolle tapahtumat olivat ymmärtääkseni omaelämänkerrallisia), oli vahva tarve saada nämä tarinat kerrottua.


18. Mamen Sanchez: On ilo juoda teetä kanssanne
Rankan kirjan jälkeen Auli valitsi meille luettavaksi mukavan kepeän teoksen, jossa seikkaillaan pääosin Espanjassa, hitusen Englannissakin. Kirjan keskiössä on aikakauslehden toimitus, jonka neuvokkaat työntekijät tekevät kaikkensa kumotakseen lehden lopettamispäätöksen. Vaikka kirjassa on hieman rikosta ja pahiksiakin, niin se on kuitenkin aika harmiton hyvänmielen kirja, jonka lukemisesta jää lämmin olo. Kirjassa on hilpeitä havaintoja kulttuurieroista ja muutenkin hauskaa ja oivaltavaa tekstiä. Ei mikään klassikkojen klassikko, mutta hyvää lukemista vaikkapa laiturinnokkaaan tänä kesänä :)


19. Gabriel Garcia Marquez: Sadan vuoden yksinäisyys
Klassikoista puheen ollen! :D Lukupiirin 19. kirja oli sellainen runsaudensarvi, että oksat pois. Kyseessähän on Kolumbiaan sijoittuva latinalaisen Amerikan klassikkoteos, jossa on henkilöhahmoja ja tapahtumia niin runsaasti, että heikompia hirvittää. Hahmoja (joilla monilla on selkeyden vuoksi vielä sama nimikin) on niin paljon, että kärryillä on melkein mahdoton pysyä. Silti kirja ei ole (liian) sekava, vaan sen tunnelmaan on helppo heittäytyä mukaan, vaikkei aina ihan tarkasti tietäisikään kenen poika tai pojanpoika nyt onkaan kyseessä. Kirja oli paikoin hyvin kummallinen (siinä on hieman yliluonnollisia elementtejäkin), mutta sen tarinoiden ja henkilöhahmojen imu säilyi vahvana loppuun asti. Tykkäsin itse kirjasta aika paljon, mutta en kyllä tiedä uskaltaisinko tätä suoranaisesti suositella kenelle tahansa. Ei helpointa luettavaa, mutta ikimuistoista kyllä. Itse luin kirjaa printattu sukupuu apuna :D


20. Emmi Itäranta: Teemestarin kirja
Tämä oli aika mykistävä kirja. Vaikka eilen juttelimme kirjasta pari tuntia, ovat ajatukset silti hieman hajallaan. Kirja on kategorialtaan scifiä ja se on dystopia, eli kuvaus maailmasta, jossa makea vesi on käynyt vähiin ekologisen katastrofin ja öljysotien seurauksena. Vaikka aihe itsessään kuulostaa synkältä, oli kirjassa kuitenkin todella kaunista kieltä (toisinaan omaan makuuni jopa hieman liiankin lyyristä), ja sen tunnelma oli herkkä, hauras ja kaiken kurjuuden keskellä rahtusen toiveikaskin.

Kirjan päähenkilö on Noria, 17-vuotias tyttö, joka perii isältään teemestarin ammatin ja siihen liittyvän roolin "veden vartijana" aikana, jona armeija valvoo ihmisten vedenkäyttöä ja rankaisee "vesirikollisia" armottomalla tavalla. Haltioiduin kirjasta, ja sen teemat saivat ajatukseni laukkaamaan - tähänkö maailmamme on menossa? Se tuntuu yhtä aikaa mahdottomalta, mutta samalla valitettavasti myös hyvin realistiselta kulkusuunnalta.

Tämä on kirja, jonka herättämistä ajatuksista haluaisin keskustella jokaisen kirjan lukeneen kanssa! Hihkaiskaa siis, jos olette lukeneet tämän tai mikäli kirja on lukulistallanne lähiaikoina :)Tällaisia kirjoja siis lukupiirissä! Onko joukossa tuttuja kirjoja tai kirjailijoita? Mitä hyviä kirjoja olette lukeneet viimeaikoina? Mitä aiotte lukea kesälomalla? :)

2 kommenttia :

 1. Minulta on mennyt ihan ohi nämä lukupiirin kirjalistat. Kiitos vinkeistä. Olen kuullut melkein kaikista kirjoista, mutta en ole tainut lukea yhtäkään. Voisin korjata asian näin kesällä. Yleensä matkoille lähtiessa otan mukaan kolme pokkaria ja luen ne viikon aikana. Nyt voisin aloittaa lukemisen kirjoista, joista en ole syystä tai toisesta päässyt alkua pidemmälle..

  Nämä kirjat ovat:
  Päivänseisaus - Virpi Hämeen-Anttila
  Leijapoika - Khaled Hosseini
  Elämä - Paolo Coelho

  Kiitos siis vinkistä, näistä minä aloitan. Tai oikeastaan jatkan lukemista. =) Palataan. Otan mielelläni lisää kirjavinkkejä vastaan. Lisäksi mahtavan näköiset tarjoilut teillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit vinkeistä ja oli iloksi/hyödyksi :) Mustakin on tosi kivaa aina lukea/kuulla muiden lukukokemuksista! Itsekin olen lukenut pikkuisen vähemmän nyt kesällä (ennen lomaa), mutta joka päivä tulee ainakin muutama sivu käänneltyä. Lomalla tulee toivottavasti luettua vielä enempi :) Mielenkiintoisen näköinen kirjasetti sullakin! Tuota Leijapoikaa olen kuullut kehuttavan tosi paljon ja Hämeen-Anttilaa haluaisin ehdottomasti lukea joskus. Coelho ei ole mulle jotenkin vaan avautunut, mutta tiedän, että moni tykkää! :)

   Ihania luku-ja kesähetkiä! :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...