28. marraskuuta 2015

Lukupiirin luetut, osa 2

Hei! Tänään on jonkinsortin juhlapäivä, kun neljän naisen lukupiirimme kokoontuu 15. kerran yhteen juttelemaan kirjan aiheuttamista ajatuksista ja samalla vähän elämästä noin muutenkin :) Kirjoittelin lukupiirimme kymmenestä ensimmäisestä kirjasta kesäkuussa (ahh, kesä) ja ajattelin jakaa nyt ajatuksiani seuraavasta viidestä kirjasta. Itse tykkään aina lukea muiden lukukokemuksista, joten ehkä tästä on iloa jollekulle siellä ruutujen toisellakin puolella!

11. Tuomas Kyrö - Kerjäläinen ja jänis
Tässäpä kirja ja kirjailija, joihin en välttämättä olisi omatoimisesti lähtenyt tutustumaan. Minulla kun oli olettamus, että Kyrön kirjat ovat vähän sellaisia "mieskirjoja". Siitäkin huolimatta, että tykkäsin Mielensäpahoittaja - elokuvasta kovasti. Ennakkoluulot ovat usein tyhmiä, mutta aika inhimillisiä kuitenkin, eikös vaan? ;)
Kerjäläinen ja jänis - kertoo tarinaa romanialaisesta kerjäläisestä, Vatanescusta, joka päätyy Suomeen rikollisjärjestön uhrina "töihin" kerjäläiseksi. Vakavasta tematiikastaan huolimatta kirja on melko kepeä ja humoristinen, ja tarina kasvaa satumaisiin sfääreihin. Paikoin tarinasta tuli mieleen Forrest Gump, jossa päähenkilö päätyy aina vain uskomattomampien sattumusten pyörteisiin, ihan vilpittömästi ja vahingossa. Kirja oli mielestäni sujuva ja ajatuksia herättävä, mutta itse en niin hirveästi tykännyt lopusta, joka päätyi ehkä vähän liikaa poliittisen satiirin puolelle. Ikään kuin kirjan loppuun olisi kirjoitettu yksi ylimääräinen "novelli". Ei tästä ihan lempikirja tullut, mutta kirja kyllä rohkaisi tarttumaan Kyrön teoksiin jatkossakin :)


12. Chimamanda Ngozi Adichie - Kotiinpalaajat
Omat lempikirjani ovat usein ns. "lukuromaaneja", joissa on sujuvaa ja hyvää kieltä, mutta mikä tärkeintä; hyvä tarina, joka pitää hyppysissään alusta loppuun asti. Tykkään kirjoista, jotka toimisivat mahdollisesti myös elokuvina tai teatteriesityksinä. Adichien kirjassa seurataan kahden nigerialaisen maastamuuttajan (rakkaus)tarinaa. Päähenkilöt eivät ole sotaa pakenevia pakolaisia, vaan heitä, jotka pakenevat vaihtoehtojen puutetta ja toivovat löytävänsä paremman elämän kotimaansa ulkopuolelta.


Kirjassa on kolme tasoa, joiden välillä hypitään läpi koko kirjan; päähenkilöiden lapsuus ja nuoruus Nigeriassa sekä molempien elämäntarinat sen jälkeen kun he ovat muuttaneet pois Nigeriasta. Ifemelu (naishahmo) perustaa Yhdysvaltoihin muutettuaan teräväsanaisen, rotukysymyksiä käsittelevän blogin ja pääsee toteuttamaan (ainakin joiltakin osin) niitä toiveita, jotka saivat hänet lähtemään pois Nigeriasta. Kuitenkaan edes kohtuullisen menestyneen mustaihoisen elämä Yhdysvalloissa ei ole helppoa. Obinzen (mieshahmo) tarina on taas alusta alkaen huomattavasti kuoppaisempi.

Kirjassa käsitellään rotuaiheisia kysymyksiä vahvasti ja monipuolisesti, eikä se siksi ole aivan sellainen lentävä lukuromaani, kuin mitä alunperin kuvittelin. Osa rotuun liittyvistä bloggauksista ja keskusteluista tuntui minusta vähän toistavan itseään, mutta jotenkin en kuitenkaan halua näitä valintoja hirveästi arvostella, sillä Adichie tekee todella ansiokkaan työn haastavan aiheen ympärillä. Tämä oli avartava tarina!


13. Johanna Sinisalo: Ennen päivänlaskua ei voi
Saanan valinta osui tähän vuonna 2000 Finlandia-palkittuun teokseen. En ollut lukenut aiemmin yhtään Sinisalon teosta, enkä liioin perehtynyt kirjailijaan ylipäätään, joten ensimmäinen yllätys oli se, että kyseessä oli fantasiateos. Tai ehkä paremminkin kirjan tyyliä kuvaavat sanat maaginen realismi. Kirja oli nimittäin niin taitavasti rakennettu, että sen tapahtumat alkoivat tuntua todelta, vaikka oikeasti tietääkin, ettei peikkoja ole olemassa ;) Todellisuus ja fantasia sekoittuivat tässä niin, että me lukupiirin naiset ainakin (melkein) aloimme uskoa peikkoihin!


Kirja on paikoin aika tummasävyinen. ja siinä päästään kurkkaamaan myös ihmisen pimeään puoleen sekä ihmisen ja luonnon välisiin ristiriitoihin. Kirjassa oli jokunen tyyliseikka, josta en tykännyt niin paljon, esimerkiksi tarinan oheen upotetut "lehtiartikkelit", mutta ajatuksia kirja herätti runsaasti. Kirjaan oli myös hienosti toteutettu kertojanvaihdokset, joten mielenkiinto pysyi yllä ja tunnelma tiiviinä loppuun asti.


14. Pajtim Statovci: Kissani Jugoslavia
Auli valitsi meille luettavaksi Kissani Jugoslavian osittain sen ajankohtaisen pakolaisteeman vuoksi. Kirjassa hypitään eri aikatasojen väleillä, mutta ytimessä on tarina siitä, miten kosovolaisperhe joutuu pakenemaan sodan jaloista Suomeen 90-luvun alussa. Kirja ei todellakaan ole mikään ryysyistä rikkauksiin - tarina, vaan siinä käsitellään mm. ulkopuolisuutta, liitoksistaan natisevia perhesuhteita, vierauden- ja yksinäisyydentunteita.

Kirjassa on mukana myös eläinsymboliikkaa, mikä meille ei-niin-taitellistieteellisille lukijoille oli jokseenkin hämmentävää. Tuntuu aina jotenkin erikoiselta, kun viiltävän todentuntuiseen tarinaan upotetaan symboliikkaa; osioita, jotka eivät voi olla ns. "totta" totta ja jotka merkitsevät jotain muuta, kuin miltä ne näyttävät. Silti kirja oli lukemisen arvoinen ja onneksi nimenomaan lukupiirissä luettu, jotta pääsimme keskustelemaan sen aiheuttamasta hämmennyksestä!


15. Lena Dunham: Sellainen tyttö. Nuoren naisen "opetuksia"
Tästä tulemme keskustelemaan tänään, joten olotila kirjan suhteen on vielä hieman varovainen ja odottava. Kirja on Girls-sarjan luoneen Lena Dunhamin värikäs muistelma(?)teos, jossa Lena kertoo avoimesti omista kokemuksistaan liittyen perheeseen, ystäviin, seksiin, uraan ja omaan vartaloonsa. Kirja ei ole "tehkää näin ja näin"-tyyppinen opus, vaan pikemminkin ehkä "älkää ainakaan näin tehkö"-tyyppinen.
Lena kirjoittaa hyvin rohkeasti ja välillä jopa vaivaannuttavankin yksityiskohtaisesti omista kokemuksistaan. Toisaalta kirjassa kyllä vihjaillaan muutamaan kertaan epäsuorasti (?), että kaikki tapahtumat eivät välttämättä ole menneet juuri kuten Lena niistä kirjoittaa. Toisaalta nämä vihjailut pistävät vähän ärsyttämään, mutta toisaalta tottahan se on, että jokainen muistelmateos on yhtä totta kuin rehellisimmänkin kirjoittajan omat muistikuvat. Joku toinen voi muistaa saman tilanteen ihan toisella tavalla...

Oletteko te lukeneet jotain näistä teoksista tai joitakin muita kirjoja samoilta kirjailijoilta? Mitä kirjoja olette lukeneet viime aikoina? :)

4 kommenttia :

 1. Kolme keskimmäistä kirjaa olen lukenut ja kaikista olen pitänyt. Kyröltä tunnen vain mielensäpahoittajat, niistä pidin, mutta juuri eilen ajattelin, että pitäisi Kyrön muuhunkin tuotantoon tutustua. Dunham taas on aivan vieras.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista! Pongasinkin juuri, että sinulla on mielenkiintoisen oloinen kirjablogi :) Jäin seurailemaan! Siellä oli ihan heti eka sivulla parikin kirjaa, jotka olen suunnitellut lukevani (Oranssi maa ja Ihmeellisten asioiden museo). Dunham oli minullekin ihan vieras, mutta yksi lukupiirimme jäsenistä on katsonut kyseistä Girls-sarjaa ja sai siitä idean kirjavalinnalle :)

   Poista
 2. Jes, tästä tuli taas hyviä ideoita seuraaviin lukukokemuksiin! Ennen päivänlasku ei voi -kirjan olinkin jo lukenut niin kuin joskus on varmaan ollutkin puhetta. Mulla on ollut jo pitkään mielessä lukea Kyrön kirjoja, lähinnä Mielensäpahoittaja kun se on varmaankin se tunnetuin, mutta tuo Kerjäläinen ja jäniskin kuulosti aika mielenkiintoiselta!

  Tällä hetkellä luen hyvinkin erilaista kirjaa kuin yleensä: Total Recall eli Arnold Schwarzeneggerin elämänkertaa :D Se on ihan mielettömän mukaansa tempaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, kiva kuulla, että tästä tuli ideoita ja inspistä lukemiseen! Muistelinkin, että olet lukenut Ennen päivänlaskua ei voi. Ja blogistasi omalle lukulistalleni on puolestaan päätynyt Sinisalon Auringon ydin, sillä se kuulostaa todella omanlaiseltaan tarinalta! Kyröltä voisin kyllä hyvin kuvitella lukevani myös Mielensäpahoittajat, uskon että ovat aika hykerryttäviä :-)

   Hih, Total Recall! Teemulla on se itseasiassa kirjahyllyssä, mutta en ole koskaan ajatellut, että tarttuisin siihen itse :D Mutta nyt kun asiasta mainitsit, niin miksipäs ei! ;)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...