24. lokakuuta 2015

Onko elämäsi linjassa arvojesi kanssa? (sisältää arvonnan)

"Arvot ovat uskomuksia ja käsityksiä arvokkaista, hyvinä ja tärkeinä pidetyistä asioista ja keskeinen osa minäkuvaa. Tietoisuutta omista arvoista tarvitaan, koska ne suuntaavat kohti omannäköistä elämää. Niiden tunnistaminen ja kuunteleminen auttaa voimaan hyvin. Siksi niiden viesti on tärkeä, eikä sitä kannata jättää huomioimatta. 
Arvoja omaksutaan kasvatuksessa, vuorovaikutuksessa ja yhteiskunnan välityksellä. Jokainen kuitenkin viime kädessä valitsee omat arvonsa itse. Moni joutuu esimerkiksi aikuistuessaan pohtimaan, sopivatko vanhempien ja perheen arvot itselle vai ovatko omimmat arvot jotain aivan muuta." 
                   - Suomen Mielenterveysseura: Millaisia asioita arvostan?

Pysähdytkö sinä koskaan miettimään mitkä ovat omat elämänarvosi ja miten ne ehkä ovat muuttuneet vuosien saatossa? Ovatko tärkeimmät arvosi kotoa mukaan saatuja vai ovatko ne muotoutuneet omien elämänkokemustesi myötä? Entä oletko koskaan pohtinut, onko elämäsi linjassa arvojesi kanssa? Jos nimeät tärkeimmiksi arvoiksesi vaikkapa luonnon, terveyden ja läheiset ihmiset, niin miten se näkyy käytännön toimissasi ja valinnoissasi?   


Itselläni on hieman kaksijakoinen suhtautuminen oman minäkuvan jatkuvaan pohdiskeluun. Toisaalta liika vellominen oman navan ympärillä vie tilaa mahdollisuudelta olla rennosti ja lempeästi läsnä tässä hetkessä. Sitä saattaa unohtaa muut ihmiset ja keskittyä liikakin oman itsensä ympärille. Monesti suurin onni tuntuu kuitenkin liittyvän niihin hetkiin, jolloin "oman minän" ääni hiljenee ja pystyy elämään täysillä ja tietoisesti läsnä nykyhetkessä, aistit avoinna ja muut ihmiset huomioiden.

Toisaalta olen kyllä myös ehdottomasti sitä mieltä, että omien elämänarvojen pohtiminen silloin tällöin on hyvinvoinnin kannalta tärkeää. Jos elää jatkuvassa vauhtiputkessa, saattaa elämä jäädä pysyvästi autopilotille. Saattaa suorittaa niitä tuttuja rutiineja päivästä toiseen, vaikka ne eivät enää välttämättä olisi linjassa omien arvojen ja syvimpien tunteiden kanssa. Itse olen ainakin kokenut niin, että jos ei ole varma omista päämääristään, tulee paljon helpommin tehtyä valintoja muiden ihmisten (oletettujen) odotusten mukaisesti. Jotenkin se on vain siinä kiireisessä hetkessä helpompaa kuin pysähtyä kuuntelemaan oman sisimmän ääntä, välillä kipeänkin kautta.Jos tunnistaa omat arvonsa, on paljon helpompaa myös seisoa omien valintojen takana. Jos vaikkapa raha ja sen tuoma mahdollisuus hankkia kauniita asioita ovat elämässä tärkeää, on helpompaa ehkä hyväksyä se, että työviikot venyvät pitkiksi vapaa-ajan kustannuksella. Jos puolestaan läheisten kanssa vietetty aika on arvoasteikossa korkealla, on helpompaa perustella itselleen esimerkiksi ajatus lyhennetystä työviikosta ja pienemmästä palkkatasosta, vaikka se toisenlaisten ihmisten silmissä näyttäytyisikin kummallisena valintana.

Nyt syksyn tultua on mielestäni hyvä hetki hidastaa tahtia ja pysähtyä hetkeksi miettimään onko oma elämä linjassa arvojen kanssa tai ovatko ne omat arvot itselle ylipäätään selkeitä. Näiden pohdintojen ei tarvitse kriisiyttää koko elämää, vaan ne voivat toimia lempeänä suunnantarkistuskeinona, tapana kalibroida oma kompassi osoittamaan oikeaan suuntaan. 

Siksi olenkin innolla lähdössä mukaan marraskuun alussa alkavaan Linjassa itseni kanssa - kirjoittamishaasteeseen (klik), jossa näihin asioihin tullaan pureutumaan intuitiivisen kirjoittamisen keinoin. Osallistuin viime keväänä vastaavanlaiseen Löydä elämän flow - haasteeseen, jonka parissa koin muutamiakin tärkeitä ahaa-elämyksiä. Huomasin myös tuolloin, että vapaa kirjoittaminen on toisinaan todella mukavaa! Haaste toteutetaan verkossa kurssisivulla ja uuden kirjoitustehtävän saa kolmen päivän välein. Tekstit ovat omiasi, eikä niitä julkaista.Ilokseni voin todeta, että sain myös mahdollisuuden arpoa ilmaisen osallistumisen kurssille yhdelle tämän blogin lukijalle!! Voit osallistua arvontaan jättämällä kommentin ja sähköpostiosoitteesi tämän tekstin kommenttikenttään. Osallistut arvontaan kahdella arvalla, jos tykkäät myös Parempia polkuja - blogin Facebook-sivusta (klik) ja kerrot siitä kommenttisi yhteydessä :) 

Arvontaan voi osallistua keskiviikkoon 28.10 klo 18.00 asti. Tämän jälkeen suoritan arvonnan ja ilmoitan voittajalle henkilökohtaisesti :) Toivottavasti "tavataan" kurssilla! Arvonta on toteutettu yhteistyössä Kirjoittamishaasteen Katri Syvärisen kanssa.

Pysähdytkö sinä koskaan miettimään mitkä ovat omat elämänarvosi ja miten ne ehkä ovat muuttuneet vuosien saatossa? Ovatko tärkeimmät arvosi kotoa mukaan saatuja vai ovatko ne muotoutuneet omien elämänkokemustesi myötä? (Lukisin ajatuksiasi mielelläni, vaikket haluaisikaan tällä kertaa osallistua arvontaan <3)

20 kommenttia :

 1. Kahdella mukaan :) Juuri emmin tämän haasteen kanssa - että lähtisinkö mukaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt pääsit mukaan, kun voitit arvonnan! Jee :) Laitan sinulle vielä tiedot meilillä.

   Poista
 2. Mahtava kirjoittamishaaste, koskaan ei tule pohdittua omia arvojaan liikaa. Kahdella arvalla mukana :D

  VastaaPoista
 3. Kuulostaa hyvältä! Olisi mielenkiintoista päästä kokeilemaan mitä ahaa-elämyksiä tällainen kirjoittamishaaste tuokaan :) Kahdella arvalla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyllä ehdottomasti suositella tämäntyylistä haastetta nyt tai myöhemmin :) Mukavaa välillä kirjoitella vähän vapaammin ja tietyllä tavalla "ohjatusti".

   Poista
 4. Hienoa pohdintaa jälleen kerran Tiina, ja todellakin pohdin omia arvojani ja sen mukaista elämää. Mielestäni sanat ja teot pitäisivät puhua puolestaan. Arvot muokkautuvat elämän myötä ja niin pitääkin. Tärkeintä kuitenkin, että jokaisella meistä olisi niitä arvoja, joiden pohjalta teemme myös oman elämän päätöksiä.

  Osallistun arvontaan yhdellä arvalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Itsekin koen niin, että on tärkeää, että teot ovat linjassa sanojen/ arvojen kanssa. Samalla myös koen, että minulla on tässä asiassa vielä opittavaa ja oivallettavaa. Toivottavasti jotain jää mukaan myös tämän kirjoittamishaasteen myötä...!

   Poista
 5. Kahdella mukaan minäkin :). Joo, tosi hienoa pohdintaa! Tämä, kuten moni muukin sun postaus, on laittanut ihmismielen mietteliääksi ja se on kyllä tässä bloggailussa ihan parasta :). Iso iso kiitos!

  Mä pysähdyn miettimään näitä juttuja useinkin. Sen lisäksi, että pohdin henkilökohtaisia arvoja siviilissä, teen sitä pohdintaa myös aika paljon työssäni. Osa arvoista on varmasti kantanut läpi elämän, osa taas muodostunut/muuttunut ajan myötä.

  Omalla kohdalla viime aikoina suurennuslasin alla on ollut etenkin kulutustottumukset, joiden suhteen olen kokenut jonkinlaista ristiriitaa arvojen ja toiminnan suhteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun osallistuit ja jätit ihanan kommentin. Ilahdutti kuulla, että tekstit ovat herättäneet ajatuksia <3 Kiitos siis sinne itsellesi! Itse olen itseasiassa pohtinut omia arvojani ja niiden vaikutusta valintoihini aika vähän, joten ehkä nyt on hyvä hetki tarkistella niitä vähän tarkemmin. Uskon, että kirjoittamalla, tai ylipäätään hieman aikaa antamalla, voi löytyä jonkinmoisia ahaa-elämyksiä... Näin toivon!

   Poista
 6. Omia arvoja on tullut mietittyä paljonkin. Viimeksi nyt tässä syksyn kiireissä, kun on pitänyt priorisoida asioita. Kun kaikelle ei ole riittänyt aikaa.

  Omat arvot ovat kyllä muokkautuneet kovastikin kokemusten myötä. Terveys on noussut arvoon arvaamattomaan. Jopa kaiken yläpuolelle. Myös ystävät ja läheiset ovat nousseet arvoasteikossa huomattavasti entisaikoja korkeammalle. Sitten taas muiden ihmisten arvostus, ulkonäkö ja muut tällaiset seikat ovat menettäneet merkitystään.

  Yhdellä arvalla mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan taatusti terveys nousee arvoasteikossa entistä korkeammalle varsinkin silloin, kun sitä ei pysty ottamaan itsestäänselvyytenä (eikä tietty koskaan edes pitäisi...)! Sitä osittain toivon kirjoittamishaasteelta, että arvojen ja omien tärkeiden asioiden kirkastuessa löytyisi apuja myös priorisointiin ja päätöksiin tietyillä elämän osa-alueilla. Tsemppiä ja voimia sinne kiireiden keskelle!

   Poista
 7. Vau, mikä kilpailu! Jotain klikkailupolkua myöten löysin blogisi ja tsidan hetkeksi jäädä tänne lueskelemaan. Yhdellä arvalla mukana :) -miimu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiva kun löysit ja toivottavasti viihdyt pitempäänkin :)

   Poista
 8. Olen viime aikoina pohtinut arvoja ja elämää melko paljonkin. Etenkin kotikasvatuksen vaikutusta olen pohtinut paljon. Kaikkeen tähän pohtimiseen on syynä varmaan se, että asuttuani viisi vuotta omillani ja vietettyäni useamman vuoden melko riehakasta opiskelijaelämää alan pikkuhiljaa rauhoittua, etsiä itseäni ja omia juttujani ja pohtia miksi toimin niin tai noin. Tavallaa tämä on todella kiinnostavaa ja tavallaan raskasta aikaa, koska analysoin ja pohdin välillä liikaa miksi teen tai toimin tietyllä tavalla.

  Mukana yhdellä arvalla. sinihaleppanen (ät) gmail.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän ja tunnistan niin nuo sun fiilikset... Itselläni olen käynyt läpi vastaavanlaisia vaiheita siirtyessäni opiskeluelämästä kohti työelämää. Ei aina välttämättä niin helppoa, mutta monella tavalla kasvattavaa ja avartavaa! Paljon tsemppiä, lempeyttä ja hyviä ahaa-elämyksiä matkallesi :)

   Poista
 9. Tässä viime aikoina itsekin taas pohtinut omia arvoja ja tuleeko niiden mukaan elettyä, joten tämä postaus sattui juuri passelisti omaan tilanteeseen. Kiitos! Kahdella arvalla mukana siis arvonnassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun osallistuit! Arvoja ja niiden vaikutusta omiin valintoihin on hyvä pohtia aika ajoin <3 Mukavaa syksyn jatkoa sinne!

   Poista
 10. Itse olen miettinyt arvojani jonkun verran ja huomannut, että on helpompi tehdä niitä "ei-niin-kivoja" asioita, jos ne ovat arvojen mukaisia.

  Kahdella arvalla mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä taatusto totta, että jos tuntee omat arvonsa, niiin on helpompaa seisoa omien valintojen takana ja ehkä tehdä toisinaan myös niitä ei-niin-mieluisia juttuja. Hyvää syksyn jatkoa! :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...