2. lokakuuta 2015

Kirjavinkkejä syksyyn ja oma lukulistani

Viime vuonna näihin aikoihin koostamani Kirjasuosituksia syksyisiin iltoihin - postaus on tämän blogin ylivoimaisesti luetuin juttu. Olisipa tosi hauskaa tietää onko joku vinkkisivulle eksyneistä ihmisistä ottanut vinkeistä vaarin ja lukenut samoja kirjoja :)

Nykyään noin joka toinen lukemistani kirjoista on lukupiirimme valitsema opus, sillä kokoonnumme noin kuuden viikon välein, ja yleensä ehdin lukea vain yhden "oman" kirjan siinä välillä. Lukupiirin myötä lukemisen kirjo on laajentunut huomattavasti ja on tullut luettua kirjoja, joita en olisi osannut edes harkita itse. Kirjoittelin lukupiirimme kymmenestä ensimmäisestä kirjasta tässä postauksessa (klik) ja tarkoituksenani on tehdä vastaavia koosteita jatkossakin.

Tässäpä nyt kuitenkin muutamia vinkkejä hyvistä / puhuttelevista kirjoista, joita olen lukenut viime aikoina lukupiirin ulkopuolella!


1. Juha Itkonen: Myöhempien aikojen pyhiä
Taisin saada tämän taannoin vinkkinä blogin kommenttiboxin kautta ja hyvä niin! Itkosen teos oli nimittäin yksi ravistelevimmista ja ajatuksia herättävimmistä lukukokemuksista aikoihin. Kirja kertoo vahvan tarinan kahdesta amerikkalaisesta mormoninuorukaisesta, jotka tulevat tekemään Suomeen käännytystyötä. Tarina seuraa erityisesti toisen nuoren miehen kamppailua oman uskon, omatunnontuskien ja kiellettyjen tunteiden kanssa. Ei mitään kovin kevyttä luettavaa siis, mutta tarina on vahva, avartava ja unohtumaton.

2. Pauliina Rauhala: Taivaslaulu
Uskonto on keskiössä myös Pauliina Rauhalan ravistelevassa Taivaslaulussa. Kirjan kieli on todella kaunista, mutta tunnelma monin paikoin melko ahdistava, kun tarinassa seurataan nuoren, jatkuvaan synnyttämiseen väsyvän lestadiolaisäidin elämää. Pidin kuitenkin siitä, että kirjassa uskontoa ei luokitella yksipuolisesti hyväksi tai pahaksi, vaan uskonnollisuus näyttäytyy siinä vaikeuksista huolimatta kuitenkin myös kantavana voimana. Tämä on yksi harvoista lukemistani kirjoista, jonka haluaisin lukea uudelleen. Toisella kerralla makustelisin kieltä tarkemmin. Ensimmäisellä kerralla tarina vei mukanaan.

3. Maggie O'Farrell: Käsi jota kerran pitelin
Luin jostain, että O'Farrell tasapainoilee kunnianhimoisen kirjoittamisen ja viihteen rajapinnalla. Tämän ainoan lukemani teoksen perusteella allekirjoitan väitteen. Kirjan tarina on keveää viihdekirjallisuutta syvempi, mutta kuitenkin helppolukuinen ja mukaansatempaava. Tarinassa kuljetaan vaivattomasti kahden eri aikakauden välillä ja seurataan kahden erilaisen naisen elämää. Erityisen kiinnostavana pidin kuvausta 1950-luvun Lontoosta, missä toinen kirjan päähahmoista tekee uraa lehden toimituksessa ja elää epäkonventionaalista elämää. Jäi olo, että haluan lukea tältä kirjailijalta lisääkin.

4. Cecilia Samartin: Senor Peregrino
Kirja pääsee mukaan listalle, vaikka vielä noin 100 sivua on lukematta. Tarina kertoo Yhdysvaltojen rajan laittomasti ylittävästä meksikolaisesta Jamiletista, joka päätyy töihin mielisairaalaan ja tapaa vanhan espanjalaisen miehen, jonka kanssa kukaan ei tule toimeen. Jamiletin ja Senor Peregrinon välille syntyy kuitenkin erityislaatuinen suhde, joka eheyttää molempia yllättävällä tavalla. Tässä kirjassa on ihanaa tarinankerrontaa ja kaunista kieltä. Hyvä uutinen on se, että kirja on trilogian ensimmäinen osa, joten tarinaa pääsee seuraamaan pitempäänkin :)


Pidän kännykän muistiossa listaa kirjoista, jotka haluaisin lukea ja lista sen kun vain kasvaa! Aikaa lukemiselle suhteessa houkuttelevien kirjojen määrään on aivan liian vähän ;) Lista lyhenee onneksi piakkoin yhdellä, kun pääsen lukemaan Aulin lukupiiri valinnaksi päätyneen Kissani Jugoslavian (Patjim Statovci).

Muita teoksia, joita haluaisin lukea lähiaikoina ovat;

Johanna Sinisalo - Auringon ydin
Donna Tartt - Jumalat juhlivat öisin
Tommi Kinnunen - Neljäntienristeys
Jojo Moyes - Kerro minulle jotain hyvää
Pauliina Vanhatalo - Pitkä valotusaika
Anthony Doerr - Kaikki se valo jota emme näe
Jojo Moyes - Ole kiltti älä rakasta häntä 
Emmi Itäranta - Teemestarin kirja


Onko listallani kirjoja, joita olette jo lukeneet? Mitä hyviä kirjoja olette lukeneet viime aikoina tai suunnittelette lukevanne? Vinkkejä, vinkkejä, niitä ainakin itse haluaisin mielelläni saada lisää! :)

Ps. Minulla on huomenna ryhmäliikuntaohjaajakoulutuksen toinen lähipäivä, apua! Pitääkin tästä lähteä tuonne alakertaan harjoittelemaan huomista demojumppaa. Siinä se loppuilta sitten meneekin, yks kaks askel-viereen ;) Mukavaa viikonloppua!!

10 kommenttia :

 1. Donna Tarttin mestariteos on ihan paras! Yksi parhaista kirjoista, jotka olen koskaan lukenut. Se oli muuten ekoja kirjoja, joita olen lukenut englanniksi. Vaikka aikaa lukukokemuksesta on vierähtänyt 10 vuotta, muistan kirjan silti hyvin. Yleensä ne unohtuu suht nopeasti. Jään mielenkiinnolla odottelemaan mitä tykkäät. :)

  Sun listalta lukisin mielelläni nuo kaksi ekaa (uskonnollissävytteistä) kirjaa. Joskus taisin ekan lainatakin, mutta lukeminen vain jäi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarttin kirja kuulostaa tosi hyvältä! Pitääpä nostaakin sitä vähän ylemmäksi mun lukulistalla ;) Hyvän kirjan tietää usein tosiaan siitä, että sen tarinan muistaa hyvin vielä vuosienkin jälkeen! Monet kirjat on ihan OK, mutta silti se tarina unohtuu aika pian. Ja jep, voin ehdottomasti suositella noita kahta ensimmäistä. Eivät kevyttä luettavaa, mutta hyvin puhuttelevaa kyllä.

   Poista
 2. Jes, kirjavinkkejä! Näitä on aina kiva lukea ja muutama sun suosittelema on päätynyt luettavaksi asti, joten näitä ei koskaan voi tulla liikaa :) Noi kaikki neljä kuulosti tosi mielenkiintoisilta, kirjoitanpa samantien ylös.

  Pitäisipä itsekin listailla piakkoin tuoreimmat lukukokemukset :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjavinkit on kivoja! Olen sinunkin postauksistasi niitä poiminut, eli kiva jos lisää on tulossa :) Maailma on kuitenkin niin täynnä luettavaa, että aina hyvä, jos jostain sää vähän vinkkiä siitä, mihin kannattaa syventyä :) Toivottavasti sullekin tulee antoisia lukuhetkiä näiden parissa!

   Poista
 3. Mäkin sanon jee kirjavinkeille! Monesti olen kuule sitä sun postausta katsellut kirjastossa ollessa, ja hyviä helmiä on löytynyt. Oletko muuten lukenut koskaan esim. ultramaratoonari-kirjaa, joka kertoo kolmekymppisen miehen hurahtamisesta juoksuun? Suosittelen. Tuo taivaslaulu oli kyllä todella koskettava kirja kaikessa karuudessaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että kirjavinkeistä on ollut hyötyä! Mulla tulee kuitenkin luettua jonkin verran (välillä huonompiakin :D), niin yritän poimia niistä ne omasta mielestä parhaat tänne vinkattavaksi. Toki ihmisillä on erilaisia kirjamakuja (esim. itse en syty chiclitille vaan tykkään vähän "vakavammasta" kirjallisuudesta), mutta silti sieltä joukosta voi löytyä uusia ideoita itse kullekin! Oon kuullut tuosta Ultramaratoonarista joskus ja käynyt mielessä, että voisi olla mielenkiintoinen lukea. Pitääkin kirjailla lukulistalle :)

   Poista
 4. Olen lukenut Itkosen kirjan, se onkin omana hyllyssä. Tykkäsin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se oli kyllä todella mieleenpainuva kirja! On jo jonkin verran aikaa siitä kun tämän luin, mutta tarina edelleen kirkkaana mielessä.

   Poista
 5. Olen tainnut noita kahta ekaa täällä joskus suositella :) Kiva huomata, että vinkit toimivat puolin ja toisin, koska ite olen ottanut täältä vinkkejä omaan lukemistoon. Kinnusen Neljäntienristeys on todella hyvä ja hienosti kirjoitettu. Moyesin Kerro minulle jotain hyvää on sopivan kevyt, mutta aihe herättää paljon ajatuksia. Muita en ookkaan lukenut, mutta ne kaikki ovat mullakin sillä loputtoman pitkällä lukulistalla...

  Omat syksyn parhaat lukukokemukset: Eva Wahlström: Rajoilla ja Sadie Jones: Ehkä rakkaus oli totta. Ensimmäinen on upea tositarina periksiantamattomuudesta ja urheilun hullusta maailmasta, toinen vie 70-luvun Lontooseen ja teatterimaailmaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Sini ja kiitos suuresti kirjavinkeistä siis! :) Molemmat ovat olleet tosi hyviä ja mieleenpainuvia lukukokemuksia. Kiva myös kuulla, että olet löytänyt täältä lukuvinkkejä. Meillä taitaa olla aika samantyylinen kirjamaku, luulen! :) Ehkä rakkaus oli totta on myös mulla ollut luettavien listalla! Lukulista kännykässä alkaa olla kyllä toooosi pitkä :D Ja se ei kovin nopeasti lyhene, sillä noin joka toinen lukemistani kirjoista on nykyään lukupiirin kirja! Toisaalta välillä kyllä valinnat osuu sillekin listalle :) Mutta siltikin on ihana tietää, että lukemiset eivät tule koskaan loppumaan kesken!

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...