23. heinäkuuta 2015

Miten löytää harrastukset, jotka tekevät onnelliseksi

Arkielämässä aika jakautuu tyypillisesti kolmeen osaan: työhön, vapaa-aikaan ja lepoon. Ideaalitilanteessa nämä kolme osa-aluetta ovat tasapainossa niin, että ne täydentävät toisiaan ja edesauttavat jaksamista ja onnellisuutta. Levännyt ihminen jaksaa tehdä töitä ja harrastaakin. Mielekäs työ tarjoaa riittävästi haasteita, mutta se ei saisi olla niin kuormittavaa, että se nielee kaiken energian myös vapaa-ajalta. Hyvä vapaa-aika harrastuksineen antaa puolestaan energiaa jaksaa töissä, joskin myös vapaa-aika on mahdollista (nykyään aika helppoakin) aikatauluttaa liian täyteen kaikkea kivaa ja "tarpeellista". 

Tasapainoisen elämän ainekset ovat jokaisella omanlaisensa, mutta moni meistä on varmasti sitä mieltä, että hyvään elämään kuuluu harrastus, tai harrastuksia, joiden parissa voi rentoutua, onnistua, kehittyä ja nauttia. Aina niiden omien juttujen löytäminen ei kuitenkaan ole aina niin suoraviivaista, ja toisaalta elämässä voi roikkua mukana vanhoja harrastuksia, jotka eivät enää tunnukaan yhtä innostavilta kuin ennen.

Täällä mökillä ollessani aloin miettiä omia harrastuksiani ja sitä, miten ole niiden pariin päätynyt. Tässä minun näkemykseni siitä, miten löytää elämään ne harrastukset, jotka tekevät onnelliseksi :)


1. Ole utelias ja ennakkoluuloton
Tämä taitaa päteä elämään noin ylipäätään: utelias ja avoin asenne tekee elämästä värikästä. Tämä ei kuitenkaan välttämättä tarkoita sitä, että pitäisi olla harvase kuukausi hyppäämässä laskuvarjolla tai vaeltamassa Himalajalla. Utelias elämänasenne voi merkitä sitä, että kävelee tutun lenkkireitin sijaan pienillä metsäpoluilla, lähtee kaverin mukaan kansalaisopiston valokuvauskurssille tai tekee kuperkeikan, vaikka vähän hirvittäisi. Itsensä ylittäminen, vaikka sitten pienikin sellainen, ilahduttaa, antaa uskoa omiin kykyihin ja voi parhaimmillaan johtaa myös täysin uuden, innostavan harrastuksen pariin. Seuraavan kerran, kun mietit uskaltaisitko kokeilla jotain uutta, vastaa kyllä :)2. Mieti mitä harrastukselta kaipaat 
Käytä hetki aikaa pohtiaksesi mikä on harrastuksesi tavoite. Ei niin, että ihmisen kaiken toiminnan tulisi olla tavoitteellista, mutta harrastus vastaa usein jonkinlaiseen (toisinaan piilevään) tarpeeseen. Jos teet työtä yksin, saatat nauttia harrastuksesta, jossa saat ihmiskontakteja. Jos puolestaan työskentelet hektisessä ympäristössä, voit etsiä jotain rauhallista ja keskittymistä tukevaa harrastusta. Jos työsi on fyysistä, saatat kaivata harrastukseksi jonkinlaista aivoja kehittävää puuhaa, esimerkiksi uuden kielen opiskelua. Vai onko työsi jo niin vaativaa, että haluat lepuuttaa vapaa-ajalla aivojasi ja rasitatkin harrastuksissa mieluummin lihaksistoasi?

Minun työni vaatii aivoilta paljon, mutta keho on päivän ajan täysin pysähdyksissä. Siksi nautin liikunnallisista harrastuksista, joissa saan hien pintaan ja pääni nollattua. Lukemista tarvitsen, koska se auttaa minua keskittymään pitkäkestoisesti yhteen asiaan (luksusta loputtomien sähköpostien ja some-päivitysten keskellä). Myös geokätköily auttaa keskittymään hetkeen. Jooga on armollinen hengähdyshetki; harrastus, jonka parissa minun ei tarvitse kehittyä tai saavuttaa "konkreettisesti" yhtään mitään.


3. Muistele mistä nautit lapsena
Tämä on ihan lapsellisen helppo vinkki! Mieti mitä harrastit ja mistä nautit lapsena ja kokeile samoja juttuja myös aikuisena. Hyvin todennäköisesti huomaat nauttivasi samantyylisistä jutuista edelleen. Älä tyrmää itseäsi sanomalla, että eihän aikuinen voi kiivetä puuhun (kun esimerkiksi geokätköilyssä voi!) tai värittää värityskirjaa (aikuisten värityskirjathan ovat varsinainen hitti juuri nyt!). Miltei kaikista lapsuudenharrastuksista löytyy myös aikuisille sopivia versioita.

Itse tykkäsin lapsena lukemisesta. Mitä teen nyt? Perustimme kavereiden kanssa lukupiirin, jossa juttelemme kirjojen herättämistä ajatuksista ja samalla elämästä noin ylipäätään. Kun olin lapsi, nautin kaikkien mahdollisten lauta-, kortti- ja pihapelien pelaamisesta. En saanut peleistä kylläkseni! Mitä teen nyt? Ratkon mysteereitä ja etsin muovipurkkeja geokätköilyn parissa - eli pelaan! ;) Hyvä harrastus voi siis olla jonkinlainen variaatio lapsuuden lempiharrastuksista. Avoimin mielin siis kokeilemaan myös niitä juttuja, jotka tuntuvat ensialkuun "lapsellisilta". Leikkisä elämänasenne kantaa pitkälle ;)4. Uskalla luopua vanhasta
Aika on rajallinen resurssi, joten uusien harrastusten löytäminen tarkoittaa usein sitä, että jostain vanhasta on samalla luovuttava. Ehkä vanhat harrastukset eivät tunnu enää innostavilta, tai elämässä on ylipäätään asioita, jotka eivät ole (enää) sinulle tarpeellisia. Luopumisen yhteydessä ei tarvitse kuitenkaan olla ehdoton - voihan olla, että tarvitset muutaman vuoden tauon jostain harrastuksesta vain löytääksesi sen myöhemmin uudelleen! Tämä Hidasta Elämää - sivustolta lainattu kuva antaa mielestäni hyvän ja yksinkertaisen työkalun omien onnellisuusjuttujen pohdiskeluun. Ei pelkästään se nautinnollinen loma, vaan ennen kaikkea hyvä arki! :)5. Hellitä välillä
Jatkuvasti ei tarvitse harrastaa ja suorittaa. Elämässä tulee välillä väkisinkin aikoja, jolloin levon tai esimerkiksi perheen merkitys korostuu, eikä omille harrastuksille jää yhtä paljon aikaa kuin aiemmin. Sohvalle ei kannata jäädä loputtomasti makaamaan, mutta toisinaan pehmeä sohva on kaikki, mitä ihminen tarvitsee. Kenenkään ihmisarvoa ei määritellä harrastusten kautta. Harrastetaan silloin, kun jaksetaan ja silloin, kun harrastaminen antaa enemmän kuin ottaa <3


Tällaisia pohdintoja täältä meidän Lapin mökiltä tänään :) Mukavaa, miten lomalla on aikaa välillä vain olla ja antaa ajatusten virrata vapaana... Mitkä harrastukset tuovat teille eniten onnellisuutta juuri nyt? Milloin ja miten löysitte kyseisen harrastuksen pariin? Ovatko teidän nykyiset lempiharrastukset samoja kuin lapsuuden lempiharrastukset? :)

Mukavaa viikonloppua! Me lähdetään nyt pelailemaan mölkkyä :-)

10 kommenttia :

 1. Hienosti kirjoitettu teksti harrastamisesta ja siitä miten sen on tarkoitus nimenomaan tuoda iloa elämään! Yleisestikin elämään energiaa tuovien ja sitä kuluttavien asioiden pohtiminen tekee välillä hyvää, ja eniten apua siitä varmasti on silloin, jos samalla oikeasti koittaa etsiä keinot niiden energiaa kuluttavien asioiden hoitamiseen jollain toisella tavalla. Joissain tapauksissa se on se robotti-imuri, joskus väkinäiseksi käyneen harrastuksen jättäminen pois.

  Omalla harrastuslistalla jo yli 9 vuoden ajan kärkipaikoilla on ollut myös geokätköily. Ykkösenä se ei ole koko aikaa ollut, välillä muut asiat menevät ohi, mutta monta kertaa se on kivunnut takaisin paalulle. Harrastamisen määrä ja muoto on toki muuttunut paljon noiden vuosien aikana, niin laji yleensä kuin omakin suhtautuminen asiaan. Yksi sen harrastuksen ehdottomasta parhaista puolista onkin nimenomaan mukautuvuus eri ihmisille, eri elämäntilanteisiin, eri mieltymyksiin. Joskus on se mysteerien ratkontakausi, joskus retkeilykausi, kiipeilyviikko, ja kaikkein parasta on se, että koskaan ei etukäteen tiedä tarkasti mitä on odotettavissa, aina on se pienoista jännitystä tuova yllätysmomentti kätköjen toteutustapojen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Loma-aika ja mökkeily ovat hyviä hetkiä tällaistenkin asioiden pohdiskeluun, kun elämä etenee tuolloin omalla, sopivalla tahdillaan :)

   Mutta vau, 9 vuotta kätköilyä!! Siihen on jo taatusti mahtunut jos jonkinlaista purkkia ja hienoa kokemusta :) Kuvailit kyllä tosi osuvasti kätköilyn olemusta ja erityisesti sen monipuolisuutta! Siis juuri niin, että se mukautuu helposti erilaisiin elämäntilanteisiin ja mieltymyksiin. Haastetta, ulkoilua, seikkailua ja iloa aivan loputtomasti :) Niin monet ulkoiluretket ovat saaneet lisäväriä purkkien kautta kulkiessa, että ei voi kyllä olla kuin iloinen tällaisen harrastuksen & aktiivisen kätköilijäyhteisön olemassaolosta! Seuraavaksi kiinnostaisi myös monopolyn & kätköilyn yhdistävä Geopoly Helsingissä.. ;)

   Poista
 2. Komppaan edellistä. Tosi hyvä teksti! Aika oiva myös tuo onnellisuustehtävä, joka on hyvä pohdinnan pohja. Saako esittää postaustoiveen? No esitänpä kuitenkin :D. Kerro enemmän teidän lapin mökistä.. Millainen se on ja mitä siellä touhuilette. Muhun on vähän iskenyt orastava lapin hulluus, vaikka en hirveän monesti siellä ole vieraillutkaan :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Taru! Lomalla välillä ihana heittäytyä pohtimaan ja kirjoittelemaan ajan kanssa :) Ja hih, ehdottomasti saa esittää postaustoiveita! Voisinkin koostaa tässä lähiaikoina yhteen vähän juttua ja kuvia meidän mökiltä, että miltä se Lappi näyttää sieltä katsottuna :) Ihan ei pohjoisessa Tunturi-Lapissa olla, mutta karun kaunista luontoa ja rauhaa riittää kyllä silti.. Palaillaan siis asiaan!:)

   Poista
 3. Hei! Olipa hyvin ja huolellisesti pohdittuja näkökulmia - ja tosi tärkeitä juttuja. Sitä tulee ihan liian vähän pysähdyttyä, mihin asioihin pitää panostaa omaa aikaansa ja mihin ei. Itselle tuli heti mieleen jooga ja luonnossa liikkuminen sekä eläinten ja lasten seurassa olo. Niistä tulee aina hyvä ja voimaantunut, rento olo. Kivaa alkavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos! Loma-aika tarjoaa toisinaan mahdollisuuden pohdiskella tällaisiakin asioita vähän syvällisemmin. Ihania ja tärkeitä juttuja siellä sinullakin hyvän olon lähteinä <3 Tunnistan ja samaistun niistä moneen..

   Poista
 4. Loistavia pohdintoja!:) Voin todellakin allekirjoittaa noista monen monta kohtaa.. :) Ja etenkin peukutan kohtaa ykkönen! Lapsuudessa olen kyllä tykännyt aina koluta metsässä, mutta nyt ihan uudella tavalla olen syttynyt luonnon lumoon ja eräily, polkujuoksu ja patikointi on tullut niin lähelle sydäntä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Satu <3 Välillä on mukava pohtia asioita vähän syvemmin ja eri näkökulmilta :) Kohta ykkönen on kyllä tärkeä! Kaikenlaiset innostukset ja kokeilut tekevät elämästä rikasta. Sun todellinen rakkaus luontoa ja ulkoilma-aktiviteetteja kohtaan näkyy, ja on niin aitoa ja tarttuvaa!

   Poista
 5. Moi!

  Pitkästä aikaa. Olen joskus kokeillut tuota kätköilyä vähän, ja nyt piti hakea taas linksut esille. Mut sit putkahti myös joku kotimainen geokätkö saitti. Geocache.fi. Mitämitä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En itse asiassa tarkalleen tiedä mihin kaikkeen tuota suomalaista sivustoa voisi käyttää... Kätköily onnistuu hyvin ilman sitäkin, mutta itse kirjaudun sinne silloin tällöin katsoakseni omia kätköilytilastoja. Siellä on tosiaan paljon enempi erilaisia taulukkoja ja käppyröitä omista löydöistä kuin .com-sivulla. Varmaan sitä vois käyttää johonkin muuhunkin, mutta toistaiseksi ei ole ollut tarvetta perehtyä tarkemmin :) Kivoja kätköilyretkiä!

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...