29. heinäkuuta 2015

Lappi (ja yksi mökkiloma) minun silmin

Minkälaisia mielikuvia sinulla tulee mieleen, kun kuulet sanan Lappi? Todennäköisesti näet mielessäsi tuntureita, poroja ja vaivaiskoivuja. Ehkä pitkiä maantiepätkiä ilman ainuttakaan ihmisasumusta? Hyttysparvia, mustikanvarpuja, laskettelukeskuksia ja kosteita soita tupasvilloineen? 

Suurimmalle osalle Lappi tuo varmaankin mieleen erityisesti Tunturi-Lapin karunkauniit maisemat. Saanan, Haltin, Pallaksen. Lappi on toki kaikkea sitä, mutta Suomen suurimpana maakuntana myös paljon muuta. Lapin pinta-ala on yli 25 % prosenttia koko Suomen pinta-alasta, ajatella! Hirmuisen paljon tilaa, hyvin vähän ihmisiä.

Mökkijärvi <3

Itse vartuin eteläisemmässä Lapissa, matkojen päässä tuntureilta. En ole koskaan kokenut olevani mitenkään erityisen lappilainen. Pohjoissuomalainen kyllä. Se identiteetti asuu vahvasti minussa edelleen. Junan makuuvaunussa kanssamatkustajani kysyi olenko helsinkiläinen. Aloin melkein kuumeisesti selittää, että ei, ei, minä ainoastaan asun Espoossa. Olen kotoisin pohjoisesta. Vähän niin kuin oululainen, vaikka en nyt ihan taida kuitenkaan olla. Asunut pääkaupunkiseudullakin jo vuosikaupalla.


Lapsuudessani kävimme Lapin suurissa hiihtokeskuksissa silloin tällöin, mutta niihin ei liittynyt mitenkään erityistä hohtoa tai eksotiikkaa. Kai se on niin, että vasta kaukaa näkee paremmin lähelle. Kiersimme viime kesänä autolla miltei kaikki Lapin kunnat (mitä sitä ei kätköjen vuoksi tekisi!) ja minulle vahvistui tunne siitä, että Lappi merkitsee minulle nykyään ensisijaisesti tilaa ja rauhaa. Hiljaisuutta. Toki tunturit ovat järisyttävän kauniita, mutta parasta on se tilan tuntu, mikä täällä melkein kaikkialla vallitsee (on täällä toki kaupunkejakin, mutta tietänette mitä tarkoitan...)

Öistä usvaa mökkijärvellä.


Tuskin olen ainoa suomalainen, jonka kesiin liittyy läheisesti (lappilainen) mökkijärvi ja siellä pieni hirsimökki. Alunperin mökillä ei ollut sähköjä eikä juoksevaa vettä, mutta nykyään mökille tulee sähköt. Vettä tai viemäröintiä ei ole edelleenkään, joten pesuvesi otetaan järvestä ja käytössä on ulkohuussi. Olemme tällä hetkellä siinä mielessä onnekkaassa tilanteessa, että pääsemme mökille aina sataprosenttisesti lomailemaan, sillä isäni pitää mökin kunnosta huolta isolla sydämellä. Me saamme keskittyä rentoutumiseen, vaikka toki kaikkea pientä puuhastelua siinä mökkielämän ohessa tulee tehtyäkin.

Arkielämä pääkaupunkiseudulla on vääjäämättä melko hektistä töineen ja harrastuksineen. Kesämökki on meille paikka, jossa saa elää hitaasti. Välillä päivän tärkein päätös on se, lämmitetäänkö nyt sauna vai syödäänkö ensin. Aika pitkälti mökkipäivät rytmittyvätkin juuri ruuan ja saunomisen ympärille :) Siinä välissä vähän luetaan, pelaillaan ja mahdollisesti vähän liikutaan, jos jaksetaan. Kokkaaminen pikkuruisessa keittiössä, grillillä ja kaasuliedellä, ottaa aina oman aikansa. 

Lähestyvä kuurosadepilvi.


Epävakaisesta kesästä huolimatta saimme tällä kertaa nauttia melko suotuisista mökkeilykeleistä. Viileäähän toki oli koko ajan, mutta sadetta tuli kunnolla vain viimeisinä päivinä. Sateella on mukavaa sytyttää muutamia kynttilöitä ja käpertyä sohvalle katsomaan vaikka elokuvia. Usein pelailemme sisällä myös lautapelejä, mutta tällä kertaa heittelimme vain muutamat Yatzyt.

Housuista huokuu aito mökkityyli :D

Lukeminen on oleellinen osa mökkeilyä(kin). Luin muutaman sivun saunan portailla sen lämpiämistä odotellessa :)

Hyvällä säällä mölkky on ehdoton mökkisuosikki! Porukalla on mukavaa pelailla, vaikka sääsket tässä meidän kimppuun hyökkäsivätkin. Noo, me etelän miehet otettiin vähän ohvia (ja huidottiin myös vähän ;D).

Ehta mökkivaatetus a) lämmittää, b) auttaa suojautumaan sääskiltä ja c) on ehdottoman tyylikästä.

 Tällä kertaa teimme mökiltä päiväretken ja kävimme mm. pelaamassa frisbeegolfia hienoissa Lapin maisemissa ja siinä sivussa vähän myös kätköilemässä ;) Tässä totista keskittymistä ja tuulipukutyyliä, joka suojasi myös miljoonilta sääskiltä!


Tällainen on siis minun Lappini. Tänne on joka vuosi yhtä ihana palata. Rauhaan, hiljaisuuteen <3

Minkälaisia mielikuvia sinulla tulee mieleen, kun kuulet sanan Lappi? Oletko käynyt Lapissa? Milloin ja missä viimeksi? :)

10 kommenttia :

 1. Mä olen kans pohjosen tyttö, tosin täällä oleville kavereille olen Lapista. Olen toki viisi vuotta virallisesti asunut Lapissakin näin nuorena aikuisena. Ja nykyään tosiaan myöskin espoolainen ;) Mielikuvat on rauhasta, usvasta, metsästä, tuoksuista, Rukan rinteistä ja siitä lumimäärästä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että teitä muitakin lähtöisin pohjoisesta :) Itse asuin seitsemisen vuotta Oulussa sen jälkeen, kun muutin kotoa, joten se on mulle vähän kuin toinen (tai kolmas?) koti. Aika pohjoisessa kuitenkin sekin :) Ihania nuo sun mielikuvat Lapista, niin todellisia ❤

   Poista
 2. Pohjoisen tyttö täälläkin, muttei ihan Lappiin kuuluva :) "Lapin seutu" jäänyt melko vähäiselle kiertelylle - itsellä ollut ennemmin poltteet aina etelään päin reissaamaan, päästä vilskeeseen :) Mutta on toki jossain tullut käytyä. Laskettelu ei ole minun juttuni ollut, vaikka pitäjästä löytyy laskettelukeskus. Nyt viime aikoina on kiinnostus alkanut heräämään siihen, että kiertelisi näitä pohjoisen retkeilykohteita jne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, lisää pohjoisen tyttöjä :) Mulla on sama homma, että veri on vetänyt etelään ja pohjoiselta puuttunut sen eksotiikka, kun siellä kuitenkin niin pitkään asunut. Oli kuitenkin tosi kiva tutustua Lappiin paremmin viime kesänä. Tila, luonto ja rauha siellä ovat aika ainutlaatuisia :) Mutta minäkään en kyllä ole koskaan (en vieläkään) lämmennyt talviurheilulajeille! Sen verran jäi niistä "traumoja" nuoruudessa vissiin :D

   Poista
 3. Voi että, miten ihana postaus! Mulla on ollut valtava Lappi-kuume. Nuts Pallas- juoksumaisemat näytti niiiin lumoavilta, että palan niiin niihin maisemiin. Tai oikeastaan ihan mihin tahansa rauhaan, järven rannalle ihastelemaan luonnon kauneutta. Ja suunnittelinkin syyskuussa meneväni jonnekin päin Lappia samoilemaan:) Mutta ai että, nuo kuvat näyttää ihanan tunnelmallisilta. Viimeksi itse lomailin pohjoisemmassa Kuusamossa, mutta liekö sitä vielä Lapiksi kutsutaan? ;) Mun mielestä se on jo toki ihan Lappia.. :p

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tämä juttu ei siis tainnut ainakaan lievittää Lappi-kuumetta ;) Mukavalta kuulostaa sunkin tulevat samoilu- ja polkujuoksusuunnitelmat pohjoisessa! Tosi kiva päästä näkemään sitten Lappia myös sinun silmin, kun itse edelleen pohjoisen ihmisenä helposti vähän "sokeutuu" sille luonnolle, mikä on kyllä harmi sinänsä! Tiedä jos sitten vaikka joskus vielä innostuisi itsekin niihin maisemiin patikoimaan ;)

   Poista
 4. Ihana postaus ja ihania kuvia :) Just meinasin vähän samantyyppistä kirjoitella omasta kotiseudustani, vaikken Lapista olekaan. Meillä on Posiolla mökki, jossa tulee käytyä ihan liian harvoin. On siellä mökillä oleskelu ihan erilaista kun täällä Etelä-Suomen mökillä, josta pääsee helposti esim kauppaan, mökkinaapurit on ihan lähellä ja sähköt löytyy. Pohjoiseen ois kyllä hyvä suunnata useamminkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että tykkäsit! Mietin jo tätä kootessani, että kuinkahan monta kuvaa samasta järvimaisemasta viitsii laittaa yhteen postauksen :D Mutta kun se järvi näyttää noin eriltä eri säällä ja eri vuorokaudenaikaan. Aina riittää ihmeteltävää ❤ Uskon, että siellä teidän Posion mökillä on ihana tunnelma! Suomi on vaan niin hirmuisen iso maa, että helposti jää lähtemättä, kun ulkomaatkin kutsuvat aina välillä :) Mulla tulee käytyä tuolla meidän mökillä vuosittain varmaan just siksi, että se on kohtuullisen matkan päässä lapsuudenkodista, jossa joka tapauksessa käyn :) muuten vois tulla käytyä harvemmin!

   Poista
 5. Vau! Upeita kuvia ja ihana postaus Tiina. :) Mä lähden hakemaan pohjoisesta aina sitä rauhaa, tilaa ja hiljaisuutta. Jotenkin sitä tietynlaista "hitautta" ja hetkessä olemista. Itse olen oikeastaan viettänyt lappi-reissuni vain tuntureiden lieppeillä, mutta sielläkin se "ajan pysähtyminen" on kaikkein tärkeintä. Pääsisiköhän sitä vaeltamaan syksyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura :) Samantyyppisiä juttuja merkitsee meille siis Lappi: tilaa, rauhaa, hiljaisuutta ❤ Vaikka mökillä vajaa viikkokin hujahtaa nopeasti, niin silti ajan kulussa on sellainen vähän hitaampi tuntu..

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...