12. kesäkuuta 2015

Lukupiirin eka vuosi ja kymmenen kirjaa (+ pino kesälukemista!)

Moikka! Kirjat ja lukeminen eivät ole ihan tämän blogin ydinsisältöä, mutta tykkään kirjoitella aiheesta aina silloin  tällöin, koska tiedän, että siellä ruutujen takana ainakin osa teistä nauttii myös lukemisesta :) Meidän neljän naisen lukupiirimme täytti huhtikuussa vuoden, ja mikä antoisa lukuvuosi se olikaan! Valitsemme kukin vuorollamme kirjan luettavaksi ja kokoonnumme yhteen noin 5-6 viikon välein vaihtamaan kuulumisia ja juttelemaan kirjan herättämistä tunteista ja ajatuksista. Monesti keskustelut laajenevat kirjan aihepiireistä myös omaan elämään ja ympäröivään maailmaan, joten lukupiirissämme yhdistyy sujuvasti kulttuuri, terapia ja hauskanpito ;)

Tässä listaa ja lyhyttä kuvausta ensimmäisen vuoden aikana lukemistamme kirjoista. Lopussa vielä muutama ajatus kesälukemisista!

1. Riikka Pulkkinen - Raja
Valitsin tähän kirjan, koska olin hiljattain lukenut ja rakastunut Pulkkisen Totta-teokseen. Raja oli aika paljon rankempi lukukokemus ja jäi mielestäni myös hieman kieleltään Totta-kirjan varjoon. Kirja kirvoitti kuitenkin paljon ajatuksia puitavaksi ja oli siksi hyvä valinta lukupiiriin. 2. Jane Austen: Järki ja tunteet
Saana valitsi luettavaksi tämän hyväntuulisen, 1800-luvun alussa kirjoitetun klassikon. Kirja herätti paljon keskustelua siitä miten paljon tai miten vähän ihmiset ovatkaan muuttuneet kahdessa sadassa vuodessa. Toki kieli oli sympaattisella tavalla vanhahtavaa, mutta tarina ja sen henkilöhahmot hyvin ajattomia. Kävimme myöhemmin katsomassa tämän myös näytelmänä Helsingin kaupunginteatterissa. Näytelmä mukaili täsmällisesti kirjan tarinaa, mikä oli meidän mielestämme hyvä juttu :)


3. Tove Jansson: Vaarallinen juhannus
Hannan valinta oli kesäinen ja kepeä Muumi-kirja. Olin lapsena kova Muumi-piirrettyjen fani (kukapa ei olisi!), mutta tästä tuli ensimmäinen lukemani Muumi-kirja. Olin kirjan suhteen vähän skeptinen, sillä ajattelin sen olevan liian "lapsellinen", mutta kirjoitettuna Muumit olivatkin ihanan vilpittömiä ja täynnä oivaltavia elämänviisauksia. Tänä kesänä aion kyllä lukea muutaman Muumi-kirjan lisää - Todellista hyvän mielen lukemista!

4. Mihail Bulgakov: Saatana saapuu Moskovaan
Aulin valinnan myötä hyppäsimme jälleen aivan toisenlaisiin tunnelmiin, nimittäin venäläiseen klassikkoteokseen, jossa Saatana seurueineen saapuu Moskovaan ja aiheuttaa jos jonkinmoista hämminkiä. Kirja oli "kohtuullisen" absurdi fantasiateos ja hyvin erilainen kirja kuin mitä itse normaalisti lukisin (se on juuri lukupiirissä parasta!). Lähdin lukemaan kirjaa vähän liian "tosissaan" ja minulla meni pitkään ennen kuin oivalsin, että tätä lukiessa kannattaa heittää kaikki oletukset realistisesta kerronnasta romukoppaan. Kirja oli hieman hämmentävä, ja sanoinko jo että absurdi (!), ja sen lukeminen tuntui paikoin urakoinnilta, mutta tulipa tämäkin klassikko nyt koettua!

5. Kim Echlin: Kadonneet
Toinen valintani osoittautui jälleen melkoisen rankaksi kirjaksi... Tarinan alussa kuvataan miten pohjoisamerikkalainen nainen ja Kambodzasta lähtöisin oleva nuori mies rakastuvat. Nuoruuden ja rakkauden kuvaus on vahvaa, huumaavaakin, mutta tarina muuttuu, kun mies lähtee etsimään perhettään Pol Potin hirmuhallinnon jälkeisestä Kambodzasta. En tiedä voiko tällaisesta tarinasta varsinaisesti pitää, mutta ainakin kirja on jäänyt vahvasti mieleen. Onneksi saimme purkaa tuntojamme lukupiirissä... :)

6. Kari Hotakainen: Ihmisen osa
Saanan valinta osui seuraavaksi Kari Hotakaisen kehuttuun Ihmisen osaan. Kirjaa tai sen tyyliä on erittäin hankala kuvailla lyhyesti. Se oli nimensä mukaisesti tarina ihmisyydestä; erilaisista ihmiskohtaloista ja muistin ailahtelevaisuudesta. Hotakaisella on sana hallussa ja kirja oli älykäs, mutta silti maanläheinen, ilman turhaa hienostelua tai hifistelyä. Tämä olisi mukavaa kokea myös näytelmänä. 7. John Irving: Garpin maailma
Tämä Aulin valitsema teos on ollut mielestäni yksi osuvimmista lukupiirivalinnoista, sillä kirja oli niin monivaiheinen ja tapahtumia täynnä, että sen jälkipuinti oli miltei välttämätöntä. En tiedä olisinko yksin saanut kirjasta niin paljon irti, mutta lukupiirissä tarina lähti kunnolla lentoon! En edes yritä kuvailla kirjan sisältöä näin pienessä tilassa, mutta hyvä kuvaus löytyy vaikkapa täältä (klik). Tarinan ihmiset olivat jotenkin niin aitoja, joskin hieman kummallisia, että he elävät mielessä vielä kauan kirjan lukemisen jälkeenkin. 8. Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut
Tämä kirjaa saa kunniamaininnan kategoriassa "spoilaavin otsikko" :D Valitsin tämän, koska halusin säästää kaverini rankalta itkutarinalta (minulla kun tuntuu olevan joku outo mieltymys juuri sellaisiin...) Teoshan on yksi salapoliisikirjallisuuden suuria klassikoita, jonka itse muistan kouluajoilta nimellä 10 pientä neekeripoikaa. Käännöstä on ymmärrettävästi myöhemmin muutettu. Tämä kirja oli nopeasti luettu ja olihan siinä toki käänteitä jos jonkinlaisia, mutta itse jäin kaipaamaan henkilöhahmoihin enemmän syvyyttä ja luonnetta. Tarina oli mielestäni yksiulotteinen, eikä se oikeastaan mitään ottanut, jos ei niin antanutkaan. No, tulipa luettua :)


9. Ulla-Lena Lundberg: Jää
Seuraavaksi pääsimme seuraamaan suomalaista saaristolaiselämää toisen maailmansodan jälkimainingeissa. Saana valitsi siis luettavaksi Finlandia-palkitun Jään, joka taitaa viedä lukupiirissämme voiton kategoriassa "vuoden traumatisoivin käänne". Pitkään saimme seurata saaristolaispapin ja -kyläyhteisön paikoin jopa "strömsömäistä" elämää, kunnes tapahtui jotain mullistavaa... Oli todella ihanaa lukea saaristolaiselämästä noin ylipäätään, sillä alkutietoni aiheesta olivat tasan nolla. Tämän kirjan lukeminen avasi minulle aivan uudenlaisen maailman, joka pysyy varmasti mielessä pitkään. Juuri tästä syystä rakastan lukemista!

10. Jose Saramago: Elefantin matka
Aulin valinnat kirjapiiriin ovat aina ihanan erilaisia "taidepläjäyksiä" :) Elefantin matka on tosipohjainen kertomus Salomo-elefantin ja sen hoitajan matkasta Lissabonista Wieniin 1500-luvulla. Kirja on humoristinen ja kepeän satiirinen; se havainnoi yhteiskuntaa ja ihmisluonnetta pilke silmäkulmassa. Saramagon kirjoitustyyli on täysin erilainen verrattuna mihinkään muuhun lukemaani, ja lukija joutuu kunnolla ponnistelemaan, että pääsee kirjaan sisälle. Lauseet ovat pitkiä, pisteet harvassa ja erisnimet kirjoitetaan pienellä alkukirjaimella. Tyyliä voisi verrata vaikkapa homejuustoon - jotkut himoitsevat, toiset kammoksuvat ;) Itse pääsin yli tyyliseikoista ja hurmaannuin kirjasta ja sen terävistä havainnoista täysin. Kirjan lukemisen jälkeen minulla oli poikkeuksellisen onnellinen olo, sillä tämä oli oikeasti kokemus. Aion lukea lisää Saramagoa tulevaisuudessa, mutta en uskalla suositella varauksetta muille :)


Siinäpä siis ensimmäisen vuoden lukupiirin kirjat! Kirjallisuutta laidasta laitaan... Moni näistä olisi jäänyt minulta lukematta ilman kirjapiiriämme, joten voin vain olla kiitollinen siitä, miten tämä(kin) harrastus on rikastuttanut mielikuvitustani ja maailmankuvaani :)

Kesäloma lähestyy ja samalla myös kutkuttava tunne siitä, että vihdoinkin on aikaa lukea kunnolla! ;D Aion lukea fiiliksen mukaan ja ellei huvita, niin jätän lukematta. Tässä kuitenkin alustavaa kirjapinoa tälle kesälle. Näiden lisäksi pinoon tulee vielä muutamat muumit ;) Pinon päällimmäinen on muuten lukupiirimme seuraava valinta... 


Oletteko te sattumalta lukeneet joitakin meidän kirjapiirin kirjoista? Tai ovatko kirjailijat tuttuja? Voisitteko ajatella lukevanne jonkun näistä kirjoista näiden lyhyiden kuvausten perusteella? Entä tuleeko teillä luettua kesällä normaalia enemmän? Onko mielessä jo joku kirja, jonka ehdottomasti haluat lukea tänä kesänä? :)

12 kommenttia :

 1. Kiitos näistä! Juurikin kuule selailin sun kirjasuosituksia, kun etsin matkalukemista. Pulkkisen Totta lähtee matkalle mukaan. :) Hyvä, että hivenen avaat kirjan sisältöä ja tyyliä, koska siten pääsee paremmin pohtimaan mikä olisi sitä ominta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Ihana vaan kuulla, jos näistä on jollekulle iloa tai hyötyä! Oli kivaa kirjoittaa tätä, sillä samalla syntyi itsellekin vähän kuin lukupäiväkirja muistoksi :) Toivottavasti pidät Totasta (heh, mikä väännös)! Sen tunnelma ja kieli on mun mielestä niin vaikuttava, että niissä haluttaa viipyillä pitkään :) Kivoja lukuhetkiä muun lomailun ohessa!

   Poista
 2. Mulle on tuttuja tuo Raja ja Kadonneet, mikä nyt ei sinänsä ole ihme, sillä omataan samanlainen outo mieltymys.. :D. Vahvoja lukukokemuksia kyllä. Mun lukutahti vähän hidastu nyt kun sairasloma loppui ja opparin myötä oon selkä vääränä raahannut ammattikirjallisuutta kirjaston, kodin ja koulun väliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, meidän mieltymykset itkutarinoihin :D En minäkään tykkää jos kurjuudella oikein mässäillään, mutta en halua myöskään sulkea silmiäni täysin vaikeudelta, jota myös oikeasti on. No, makunsa jokaisella ;) Kaikenlaiset tarinat kuitenkin avartavat. Ja jep, opparin ja opiskelun yhteydessä ei kyllä juuri ole jaksamista lukea muuta, kun onhan siinä alan kirjallisuudessa luettavaa vaikka kuinka! Onneksi vielä ehtii vaikka kuinka :)

   Poista
 3. Jes jes, olinkin odottanut jo innolla milloin teet kirjapostauksen! Tästä tuli monia hyviä ideoita tuleviin lukemisiin, kiitos siitä :) Lukupiirin myötä on varmasti avartavaa kun tulee luettua niin monenlaisia kirjoja. Noista tuttu oli ainoastaan Raja, josta tykkäsin aika paljon.

  Mullakin on luonnoksissa juuri postaus viimeisimmistä lukemistani kirjoista ja sieltäkin löytyy aika monenlaisia teoksia! Tällä hetkellä luen sellaista romanttista "hömppää" Kirjeitä San Franciscosta, mikä edustaa sellaisia kirjoja joihin siirryn aina kesäisin :D Kesäkuukausina on kiva lukea jotain kevyttä ja iloista, kun muina vuodenaikoina menee tyylilajien suhteen ihan laidasta laitaan. Kesälomaksi pitää ehdottomasti varata parikin kirjaa mukaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi kiva kuulla, että tästä oli iloa! Itsekin tykkään kirjapostauksista ja -vinkeistä, joten jään innolla odottelemaan sun juttua aiheesta :) Mulla on näiden lukupiirikirjojen lisäksi vielä suunnitelmissa muista niiden välissä lukemistani kirjoista, mutta luulen että sen julkaisu menee jonnekin syksymmälle.

   Kesä ja hömppä sopii hyvin yhteen! Voisin suositella sulle myös Joogasalin naiset: tasapainoilua - kirjaa. Se on sopivan kevyttä ja itse tykkäsin, kun tapahtumat keskittyivät joogakoulun ympärille :) Voisinkin yrittää kesällä saada käsiini sarjan toisen osan. Mulla ois se eka osa, jonka voisin antaa, jos joskus törmätään. Kivoja ja antoisia lukuhetkiä kesään! :)

   Poista
 4. Tossahan oli useampikin tuttu kirja :) Tykkäsin myös kovasti totta-kirjasta ja toi raja oottaa laatikossa omaa vuoroaan. Ulla-Lena Lundbergiä luin joitain kymmeniä sivuja kunnes sain pari mielenkiintosempaa tilalle. Jo nesbon verta lumella on tällä hetkellä kesken ja se pitää saada nopeesti loppuun, et pääsen finlandia-voittajan pariin! Sitä on kehuttu niin paljon, ni ootan aika paljon kirjalta. Tosta Mikko Rimmisen nenäpäivästä en oikein tykännyt, toivottavasti se olisi sinulle parempi lukukokemus. Haksahdin keväällä markkinointikikkaan ja ostin kirjan ja ruusun päivänä kirjan, jotta saan kaupan päälle kari hotakaisen kantajan. Se oli mun eka hotakainen ja pidin siitä. Taidan laittaa seuraavaks sit lukulistalle ton teidän lukeman teoksen. Myös toi Garpin maailma rupes kiinnostaa. Sivistyksessäni on John Irwinin(kin) kokoinen aukko. Kiitos kirjavinkeistä. Ja kyllä, kesällä tulee luettua enemmän :)

  t: tataii

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä taitaa olla vähän samantyylinen kirjamaku siis :) Tätä juttua kirjoittaessani totesin, että en pysty enää arvioimaan kirjoja täysin puhtaasti omasta näkökulmastani sen jälkeen, kun ne on käsitelty lukupiirissä. Yleensä kuin ei-niin-lempparikirjastakin löytyy mielenkiintoisia ulottuuuksia, kun siitä jutellaan porukalla. Esim. olen miettinyt, että olisinko tykännty Jäästä ja Garpin maailmasta niin paljon, jos olisin lukenut ne yksin. Todennäköisesti kyllä, mutta ehkä en vain olisi kumpaakaan osannut alkaa lukemaan omatoimisesti. Molemmat kyllä kannatti ja kannattaa ehdottomasti lukea! :) Höh, harmi kuulla ettet tykännyt Nenäpäivästä. Takakannen perusteella ajattelin sen ehkä olevan vähän samantyylinen kuin Ihmisen osa, joka puolestaan oli mun mielestä hyvä. No, mutta lukemallapa se sitten selviää! :)

   Miten muuten nuo Nesbot - voiko niitä lukea ihan sattumanvaraisessa järjestyksessä, vai onko kyseessä sarja, jossa on joku taustatarina? Se on yks syy miksi luen aika vähän dekkareita, kun mua harmittaa lukea niitä väärässä järjestyksessä :D Kivoja lukuhetkiä sulle ja tulehan kertomaan mitä tykkäsit Garpin maailmasta, Jäästä tai Ihmisen osasta, jos jonkun niistä päädyt lukemaan :-)

   Poista
  2. Hmmh, miksen ole aikaisemmin edes ajatellut, että voisin itsekin perustaa lukupiirin. Kavereiden kanssa lähinnä kerrotaan oliko joku kirja hyvä tai huono ja sit suositellaan tai ollaan suosittelematta. Innostuin tästä nyt oikeesti ja aion kyl ehdottaa, jos nekin innostuisi. Oletteko te koskaan miettineet, että kutsuisitte kirjailijaa käymään luonanne?

   Rakastan dekkareita ja etenkin sellaisia, joissa tarina jatkuu :) Päähenkilön elämänkäänteitä vuosikymmenien ajan on hauska seurata. Ja sit tietenkin vanhemmissa kirjasarjoissa sitä, kuinka uusi mullistava tapa ratkoa rikoksia on keksitty, DNA!! :D Mutta oikeassa olet, ei niitä ole mukava lukea väärässä järjestyksessä. Laitan kirjat aina varaukseen kirjastoon. Ostan kirjoja hyvin vähän, niin en pidä euron varausmaksua pahana. Nesbon Harry Hole-kirjoja on 10 ja se sarja ei ehkä enää jatku. Niiden jälkeen Nesbolta on tullut kaksi irrallista teosta, Isänsä poika ja sit Verta lumella. Ihan hyviä nekin, mutta ei vedä vertoja noille Harry Holeille.

   Palaan tähän vielä, jahka saan luettua noi mainitsemasi kirjat :)

   t: Tataii

   Poista
  3. Hauskaa kun innostuit! Nyt vain lukupiiri-ideaa siis vireille :) Meillä meni vuosi ekasta ideasta toteutukseen, eli pitempi prosessi se oli täälläkin! Nyt kun ollaan saatu homma kunnolla käyntiin, niin säännöllisestä rytmistä kiinni pitäminen on jo helpompaa :) Lukupiiri on ehdottomasti yksi mun lempijuttuja, sillä tarinat heräävät niissä ihan uudella tavalla henkiin ja kirjasta löytyy uusia ulottuvuuksia. Suosittelen lämpimästi! Ei olla kirjailijan kutsumista oikeastaan mietitty, mutta muutama muu oheisidea on virinnyt, mm.teatterikäynnit ja kirjan aikakauden/kirjailijan taustoihin perehtyminen... Mennään kuitenkin hyvin rennolla otteella tän homman suhteen :)

   Olispa kiva jos itsellekin syttyis joskus vielä dekkari-innostus! Ehkä tuo Nesbo vois olla hyvä kirjailija aloittaa? :) Kivoja lukuhetkiä! Mä yritän saada tuon Suopeuden nyt pian loppuun, että saan korkata mun kesäkirjapinon! <3

   Poista
 5. Ihania nämä sun kirjapostaukset! Oon lukenut Rajan, mutta olen samaa mieltä, Totta oli parempi. Kaikki Muumi-kirjat on tullut luettua, niissä on paljon myös aikuiselle sopivaa tavaraa. Luin yläasteella Christien Eikä yksikään pelastunut ja silloin se teki ison vaikutuksen.

  Ja tuo Jää. Luin sen loppuratkaisun pitkänäperjantaina, eikä sopivampaa päivää olisi voinut olla. Kirja teki minuuun todella suuren vaikutuksen ja pidin siitä kaikista valutetuista kyynelistä huolimatta, tai ehkä juuri niiden takia.

  Hotakaisen voisi laittaa omalle lukulistalle. Vanhoista klassikoista pidän vieläkin taukoa, kun kirjallisuuden opinnot on vihdoin tehtynä (niissä niitä luettiin oikein urakalla). Olen itsekin suunnitellut omaan blogiin kirjapostausta, ehkä kirjoitan jo tällä viikolla omia lukukokemuksiani! :) Taisin yhden hyvän kirjan, Tua Harnon Ne jotka jäävät napata lukulistalle tämän blogin aiemmasta kirjapostauksesta. Meillä tuntuu olevan melko samanlainen maku kirjojen suhteen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tykkäsit postauksesta ja myös Harnosta! :) Kirjoittelen siis varmaan omista lukemisista tänne aina välillä jatkossakin :) Kirjavinkit on aina kivoja! Yritän kuitenkin välttää kirjoittamasta jyrkkiä mielipiteitä suuntaan tai toiseen, sillä toisen lemppari voi olla toiselle ihan mitäänsanomaton teos, ja toisinpäin! Riippuu niin paljon omasta mausta, mielentilasta ja elämäntilanteesta millaiset kirjat kulloinkin uppoaa parhaiten :) Lukupiiri on tosin tuonut mukavasti monipuolisuutta, ja sen myötä on tullut tartuttua monenlaisiin teoksiin.

   Aika monta samaa kirjaa siis löytyy meidän luetuista:) Huh, Jää on ollut varmasti voimakas lukukokemus pääsiäisenä. Kirjojen parissa valutetut kyyneleet ovat kuitenkin mun mielestä jotenkin "turvallisia" ja puhdistavia. Taisin itkeä viimeksi kunnolla Kadonneet- sekä Näkymätön silta-kirjojen parissa...

   Oi haluan kyllä käydä sitten kurkkimassa myös sinun lukukokemuksiasi! :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...