22. maaliskuuta 2015

Joogaa (ja vähän muutakin liikahtelua) Thaimaassa

Makoilen matolla ja hengitän. Meren kohina, lintujen viserrys, pehmeä havina puiden lehdissä. Äänet, yhtä aikaa lähellä ja kaukana minusta. Tunnen, miten 1,5 tunnin joogaharjoituksen luoma lämpö kulkee kehossani, miten lempeä tuuli sivelee paljaita käsivarsiani. Aistit ovat vahvat, mutta mielen läpi ei kulje yhtäkään huolta, ei ainuttakaan pitäisi-ajatusta. On vain tämä hetki, tämä miltei epätodellisen rauhallinen olotila. Kiitollisuus siitä, että saan olla nyt juuri tässä. Matkalla, elossa, läsnä omassa elämässäni.

Thaimaassa pääsin toteuttamaan haaveeni joogahetkistä meren äärellä. Kävin ohjatuilla joogatunneilla viidesti, joista kolme hieman haastavampaa 90 minuutin flow-joogaa Koh Lantalla ja kaksi puolen tunnin kevyempää aamujoogaa Khao Lakilla. Aloitetaan tarina Khao Lakilta...

Oma joogahetki auringonlaskun aikaan <3

Khao Lakin joogat olivat hotellimme järjestämiä Yoga for Beginners-tunteja, joissa joogattiin paljain jaloin aivan meren rannassa (nousuveden aikaan myös välillä jalat vedessä). Paikka ja ajatus olivat ihania, mutta puolen tunnin sessio ilman mattoa jäi itselleni enemmän venyttelyn tasolle. Jostain syystä en pystynyt keskittymään kovin hyvin kehoni tuntemuksiin, vaan ajatus harhaili jo tulevaan aamupalaan ja päivän rientoihin. Seurailin meren liikettä ja odotin milloin seuraava aalto yltää varpaisiin asti. 

Hetki ennen aamujoogan alkua.

Koh Lantalla, jonka valitsimme kohteeksi osittain sen joogamahdollisuuksien vuoksi, sain puolestani kokea melkoisen täydellisiä joogahetkiä. Kävin kahden eri ohjaajan flow-tyyppisillä tunneilla ja tykästyin erityisesti Oasis Yogan- hellänhaastaviin tunteihin (klik). Kehoa ei yritetty väkisin työntää sen rajojen yli, vaan koko ajan korostettiin sitä, että omaa kehoa saa ja pitää kuunnella, ja että mikään asento tai suoritus ei ole parempi kuin toinen. Ohjaaja antoi moniin liikkeisiin kolme eri vaikeustasoa, joista jokainen sai valita itselleen siihen hetkeen sopivimman. Tämä on juuri sellainen ohjaustyyli, josta pidän, sillä haluan välttää joogassa suorittamisen painetta ja pakkoa. Omassa joogassani on tärkeää se, että minulla on hyvä olo kehossani, että olen itseäni kohtaan armollinen ja että saan pysähtyä hetkeksi, olla vahvemmin läsnä.

Oasis Yoga Koh Lantalla.

Oasis Yoga sijaitsi n. 50 metrin päässä meren rannasta ja vain tietystä kohtaa oli suora näkyvyys merelle. Tämä sopi minulle hyvin, koska tällöin huomiota ei mennyt niin paljon hurmaavan meren katselemiseen, vaan sain keskityttyä paremmin itse joogailuun, meren kohistessa taustalla. Osallistuin kahdelle Flow-joogatunnille ja sain vahvistusta sille, että flow-jooga taitaa olla kokeilemistani joogalajeista eniten sen mun juttu. En tiedä noudattaako flow-jooga jotain tiettyä "suuntausta", eikä sillä ole minulle oikeastaan mitään väliäkään. Nautin vain kovasti siitä, miten flow-joogassa keho on jatkuvassa liikkeessä ja miten kehon liike ja hengitys sulautuvat toisiinsa. 

Oasis Yogassa oli riittävästi välineitä kaikille. Värikkäät tyynyt toimivat "blokkeina" ja ohjaaja rohkaisi niitä myös aina tarpeen mukaan käyttämään.


Oasis Yogan lisäksi osallistuin kerran myös Sri Lanta Resortin tarjoamalle 90 minuutin joogatunnille, jonka ohjasi saksalainen Jessica (kts. Facebook-sivu täältä). Täällä joogalava sijaitsi suoraan meren rannassa niin, että joogatessa pystyi katselemaan suoraan horisonttiin. Iltapäivällä aurinko oli tosin jo niin matalalla, että merelle ei oikein pystynyt ilman aurinkolaseja edes vilkaisemaan. Puitteet olivat kuitenkin upeat.


Sri Lantan jooga oli kaikista joogista ehdottomasti haastavin, ja vaikka tunnin piti kuvauksen mukaan sopia myös aloittelijoille, niin ilman aiempaa joogakokemusta olisin ollut varmasti aivan rikki, poikki ja hukassa. En tiedä olisiko ohjaaja antanut liikkeille helpompia vaihtoehtoja, jos mukana olisi ollut ensikertalaisia, mutta nyt hän pisti meidät kyllä työskentelemään ja koettelemaan rajojamme oikein kunnolla. Hikoilin ilta-auringossa kuin miniporsas ja välillä kirosin ohjaajaa mielessäni (olo ei siis ollut kovin zen), mutta jollakin tavalla oli virkistävää haastaa kerrankin kroppaa joogan parissa oikein kunnolla.


Kehoni oli lämmöstä avoin ja vastaanottavainen, ja rankkuudestaan huolimatta harjoitus tuntui ihan tajuttoman hyvältä. Ei ehkä paras harjoitus mielen hiljentämiseen, mutta oivallinen treeni kehon voimistamiseen ja tasapainottamiseen. Menisin uudelleen, jos voisin. Ehkä uskallan hakeutua nyt myös täällä Suomessa välillä fyysisesti haastavammille tunneille, vaikkakin haluan edelleen pitää joogan pääasiassa rauhoittumisen välineenä.

Rakas siippani auttoi urheasti kuvallisten joogavisioideni toteuttamisessa :P Tässä Klong Dao-rannalla auringonlaskun aikaan.

Koska loma oli muuten temmoltaan varsin hidas ja leppoinen, löytyi joogan lisäksi energiaa myös muutamaan muuhun treeniin. Khao Lakin hotellilla oli kuntosali, jolla kävimme treenaamassa kahdesti, vaikka pari viikkoa sitten täällä kirjoitin, että hotellien hikiset punttinurkkaukset eivät juuri lomilla kiinnosta :D No, ehkä tämänkertaiseen mielenhäiriöön oli syynä se, että punttinurkkaus ei ollut hikinen vaan ilmastoitu ja tarjosi täten viileän keitaan 35 asteen lämmössä... Salitreenin päälle vielä kunnon venyttelyt ja ai kun maistui ruoka ja pulahdus mereen suolaiselle makealle! Treeniin "tuhlattu" (?) aika tuli moninkertaisena hyvänä olona takaisin, joten tällä kertaa ratkaisu tuntui oikealta :-) 


Koh Lantalla kävimme kertaalleen hölkyttelemässä paahteisella rantahietikolla, koska muutkin! Rantahölkkäily tuntui olevan Long Beachilla todella suosittu aktiviteetti, joten pitihän meidänkin päästä kokeilemaan miltä paljasjalkajuoksu kolmenkymmenen asteen helteessä tuntuu :) Puoli tuntia me jaksettiin kunnes kaaduttiin nääntyneinä mereen kellumaan...


Jotenkin on hyvä mieli siitä, että vaikka lomalla löhöttiin & syötiin ja juotiin runsaasti, niin olo ei kuitenkaan ole kamalan huono tai pöhöttynyt. Joogahetket olivat minulle yhdenlainen unelmien täyttymys ja muut liikuntahetket puolestaan hyvä tapa pysyä vireänä kaiken sen ihanan lomalököttelyn keskellä. Ehkä uskallan kokeilla liikunnallista lomaa jatkossakin, mutta stressiä en aio asiasta ottaa. 

Huomaa kyllä, että lomalla akut ovat täyteen latautuneet, sillä minulla on mielessä ainakin sata ja yksi ideaa liittyen blogiin ja elämään noin ylipäätään :D Kirjoittelen näistä lisää, jos energiaa on jäljellä vielä muutaman viikon jälkeenkin ;)

Mitkä ovat olleet teidän parhaat liikuntahetket viime viikkojen aikana? Onko teillä jo tulevia lomia suunnitteilla ja tuleeko niihin kuulumaan myös liikkumista? :)

14 kommenttia :

 1. Kuulostaa aivan ihanalta Tiina! <3 Loma on tosiaan tehnyt tehtävänsä, jos olet täynnä energiaa ja ideoita! <3 Mä odottelen jo pääsiäistä parin viikon päästä, kun pääsee saaristoon, vaikka mikään varsinainen loma ei olekaan kyseessä. Liikuttua tulee siellä varmasti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä yksi ihanimmista lomista koskaan, loma iso ällällä! Se on lomissa just parasta, kun saa ladattua akut kunnolla ja oikein pursuaa ideoita ja energiaa sen jälkeen :-) Voi vitsi tulee varmasti ihana reissu saaristoon! Kunnon auringonpaistetta, kevään tuntua ja kauniit maisemat - taatusti ihanaa <3

   Poista
 2. Ai että, kuulostaa ja näyttää kyllä niin ihanalta!! Mulla alkaa loma vajaa viikon päästä. Tarkoituksena olis urheilla monipuolisesti, ja lähteä vielä hiihtämäänkin. :) Kesällä on sitten se Hawaiji, jossa varmastikin myös liikutaan jollakin tavoin. Tuommoinen juoksentelu rantahietikolla kiehtoo ;)

  Ja viime viikkojen parhaista hetkistä voisin nostaa esiin tämän päivän säbäilyn. 90minuuttia pelailua ihanien tyttöjen kanssa. Nyt olo on ihan puhki:) Joukkueurheilussa on voimaa! :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihanaa <3 Ja ihanalta kuulostaa myös sun tulevan loman sekä Hawaijin suunnitelmat! Nyt vielä hiihtämään lumelle ja kesällä sitten veteen SUPpailemaan :) Ja eiköhän siellä Hawaijilla pääse juoksentelmaan hietikollakin :)

   Jes, kivalta kuulostaa säbäilyt! Mä en ole itse koskaan ollut mukana joukkuelajeissa, kun koin nuorena olevani liikunnassa "huono" ja ajattelin, että ei mun panoksesta juuri joukkueelle olisi hyötyä :D Nyt aikuisena voisi kyllä olla kivaa löytää vielä joku joukkuelaji!

   Poista
 3. Ihania kuvia, kerrassaan <3!! Muutenkin lomasi vaikuttaa onnistuneelta ja ihanaa kun olet taas täynnä virtaa ja energiaa! Laita viestiä, kun kaipaat salille seuraa ;) Barcelonassa on tarkoitus paitkoida Montserratille ja tokihan tarttee aamulenkkikin heittää, niin näkee maisemia.. hihih! Tuollainen juoksu rannalla olis ihan unelma <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, toivottavasti tämä energia riittää ainakin kesään asti :-) Mulla on tällä viikolla vähän huonosti aikaa (ellet halua mennä torstaiaamuna? ;)), mutta ens viikolla voitais taas potkaista meidän treenit käyntiin mun puolesta <3 Niin huipulta kuulostavat myös nuo teidän Barcelonan suunnitelmat! Tulee varmasti mukava reissu :)

   Poista
  2. Siis mä aattelin mennä torstaina joskus klo 7 salille tai sit päivällä... :D Tuu kans? :)

   Poista
  3. Hmmm, torstaiaamu vois ehkä olla...Laitetaan WU-viestiä!:)

   Poista
 4. Oih! Jooga noissa maisemissa. Kyllä varmasti kelpasi. Pystyy varmaan hengittämään ja rauhoittumaan ihan eri tavalla noissa maisemissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, erityisesti tuolla Oasis Yogan tunneilla pystyin kyllä rauhoittumaan hyvin :) Noilla suoraan meren rannalla pidetyillä tunneilla mulla oli puolestaan vähän keskittymisvaikeuksia, kun meren liike vei kaiken huomion ;) Mutta kerrassaan ihania kokemuksia olivat - suosittelen lämpimästi, jos joskus on mahdollisuus kokeilla!

   Poista
 5. Noi joogasessiot meren äärellä kuulosti niin ihanilta <3 Teillä taisi olla tosi onnistunut ja rentouttava loma!

  Meidän seuraava reissu on Dubliniin kesäkuun alussa ja sen reissun "liikuntana" tulee olemaan todennäköisesti järjetön määrä ympäriinsä kävelyä niin kuin kaupunkilomalla on aina tapana :D Myöhemmin kesällä sitten Ruotsissa ja Norjassa kenties jotain pientä vaelluksen tynkää. Nyt kun mietin niin mun reissuihin ei ole koskaan varsinaisesti kuulunut liikunta-aktiviteetteja kävelyn lisäksi, mutta ei ole ollenkaan poissuljettua lähteä joskus jollekin sporttisemmallekin lomalle! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä erityisen ihana loma, juuri sellainen, jota tähän hetkeen kaivattiin :)

   Oi, Dublin! Se on pitkään ollut mun bucket listalla. Hih, kaupunkilomilla tulee kyllä aina käveltyä ihan hulluna ja itsekään en ole tähän mennessä kaipaillut lyhyillä kaupunkilomilla muuta liikuntaa. Tuollainen rantaloma on kuitenkin aika oivallinen tapa yhdistää lepoa ja liikkumista, kun itse en ainakaan välttämättä jaksaisi ihan joka päivä pelkästään rentoutua rantatuolissa :) Kivalta kuulostavat myös teidän Ruotsin ja Norjan suunnitelmat! Me käväistiin viime vuonna lyhyesti Norjan puolella meidän Lapin reissulla. Tarkoitus oli olla pitempäänkin, mutta meille tuli vissiin vähän ajoväsymystä ja kun ei oltu varsinaisesti mitään tiettyä kohdetta suunniteltu, niin Norjan reissu jäi vähän lyhyeksi... Takas haluan kyllä päästä, tosi kaunista siellä oli <3

   Poista
 6. Aivan ihania kuvia ja herätti taas jo hieman unholaan painetut unelmat joogalomasta Thaimaaseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joogaloma Thaimaassa on ehdottomasti hyvä haave,! :) ainakin tuolla Koh Lantalla joogan pystyi helposti ujuttamaan muun lomailun oheen niin, ettei tarvinnut olla etukäteen mitään tarkkoja suunnitelmia, vaan pystyi osallistumaan joogaan silloin kun siltä tuntui... Se oli ihanaa! ❤

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...