10. helmikuuta 2015

Parhaat sosekeittovinkit jakoon!

Muutama päivä sitten kokosin postaukseen hyväksi havaitsemiani keinoja, joiden avulla ruokaan saa helposti lisää väriä ja raikkautta. Jo tuolloin ajattelin, että haluan jakaa kanssanne pikimmiten myös parhaat sosekeittovinkkini, sillä keitot ovat kyllä mitä parhainta arkiruokaa! Helppoa, herkullista, ravinnerikasta ja vieläpä melko kevyttäkin. Kasvissosekeitot ovat kiireisen päivän pelastus, sillä keittoa voi tehdä samalla vaivalla ison kattilallisen, josta syö monena päivänä peräkkäin. Olenpa kuullut, että jotkut tekevät keittoa kerralla jopa pakkaseen asti "pahan päivän varalle" (tai no, kun kasvissosekeitoista on kyse, niin sanoisin kyllä mielummin, että "hyvän päivän varalle" :P).



Kasvissosekeittojen valmistuksessa on mielestäni tärkeää se, että keitossa on joku "juju". Makuasioista ei toki voi kiistellä, mutta olen varma, että kovinkaan moni ei sanoisi herkkuruuaksi sellaista sosekeittoa, jossa on vain porkkanaa, suolaa ja vettä. Täytyy myös painottaa, että kaupan valmiita kasvissosekeittoja ei pysty mitenkään vertaamaan kotitekoisiin ihanuuksiin! Se on vähän sama kuin laittaisi rinnakkain roiskeläpän ja rakkaudella alusta asti valmistetun kotipizzan.

Tässäpä siis muutamia omassa koekeittiössäni hyväksi havaittuja vinkkejä maittaviin kasvissosekeittoihin! Kaikki kuvien tuotteet on itse ostettu ja esiintyvät kuvissa siksi, että satun niitä säännöllisesti käyttämään :)

Sipuli kuuluu kasvissosekeittoihini melkein aina! Sipuli kuoritaan, pilkotaan ja laitetaan kasvisten joukkoon veteen kiehumaan ja muhimaan :) 


Kasvissosekeitossa täytyy olla riittävästi suolaa ja mausteita. Itse laitan yleensä 1,5 kasvisliemikuutiota n. 2-3 litran keittoannosta kohti.


Pelkkä kasviksista ja vedestä tehty keitto on helposti vähän liian köykäistä, eikä pidä nälkää poissa kovin pitkään. Keitosta tulee paljon täyttävämpää, jos kasvisten kanssa kiehumaan heittää myös punaisia linssejä (esim. 1 dl).


Toinen hyvä kikka, jolla lisätä keiton proteiinipitoisuutta, on sekoittaa keiton joukkoon vähän raejuustoa. Itse lisään raejuustoa yleensä vasta lautaselle, en kattilaan.


Lisään keiton sekaan melkein aina 2 dl kookosmaitoa tai jotain maustettua ruokakermaa. Pelkkä kasvis-vesisose on minulle no-no :)

Ainoastaan silloin jätän kookosmaidon / kerman pois, kun laitan keiton sekaan 1/2 pakettia voimakasta Koskenlaskija-juustoa. Tästä taitaa syntyä kyllä aina mun lempikeitot. Kuva täältä.


Yleensä kypsennän kasvikset kattilassa kasvisliemessä, mutta kivaa vaihtelua keittoihin saa kypsentämällä kasvikset uunissa! Esim. paprikoista tulee aromit ihanasti esiin, kun ne paahtaa uunissa ja soseuttaa keiton sekaan vasta sitten.


Valmiin keiton päälle ripottelen usein auringonkukansiemeniä tai paahdettuja kurpitsansiemeniä.


Mitä kasviksia sinne keittoon voisi sitten laittaa? Melkeinpä ihan mitä vain! Totta kai ne omat suosikit pitävät pintansa sosekeitoissakin, mutta monenmoista on tullut kokeiltua matkan varrella; vaihtelevin, yleensä herkullisin lopputuloksin :) Keiton sekaan on eksynyt ainakin näitä:

Bataattia (melkein aina :D)
Porkkanaa (myös melkein aina)
Sipulia
Palsternakkaa
Paprikaa
Kukkakaalta
Omenaa
Punajuurta
Perunaa
Chilipalkoja (palko tai pari tuo keittoon hyvin potkua!)

Tässäpä siis parhaat sosekeittovinkkini minulta sinulle - toivottavasti inspiroidut kokeilemaan :)

Syöttekö te usein kasvissosekeittoja? Olisi kiva kuulla, että onko teillä suosikkireseptejä tai -kasviksia? Mitä laitatte keittoon kasvisten lisäksi? :) 

12 kommenttia :

  1. Eikä! Ollaanko me ajatustenlukijoita! Samaan aikaan vielä postaukset uunista ulos. :') Toi mun kookoksinen resepti kikherneillä on kyllä tän hetken lemppari! Kukkakaalia heittelen sinne välillä myös...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahah ollaan oltu selkeästi samaan aikaan sosekeittojen aallonpituudella ;D Oo, kikherneitä sosekeittoon?! Eipä ole tullut koskaan mieleen! Mutta ne kyllä varmasti tuovat täyttävyyttä siinä missä linssitkin. Täytyy kokeilla :)

      Poista
  2. Hyvin samanlaisia sosekeittoja munkin ruokalistoilta löytyy :) Mun suosikkitapa on ensin keittää kasvikset (tai tietty ihan ensin paahtaa, jos jaksaa), surauttaa ne soseeksi, sitten lisätä mukaan linssit (joiden suhteen mulla tuppaa käymään "parempi överi kuin vajari" joten keitto on lähempänä muhennosta...) ja keittää ne kypsiksi ja lopuksi heittää mukaan kerma tms. Tuolla tavalla linssit tuovat keittoon sakeutta ja purutuntumaa.

    Mun suuhun bataatti on liian makeaa; käytän yleisimmin porkkanaa, sipulia, kukkakaalia (sosekeitot on hyvä esimerkki ruoasta, johon sopii pakastekama!) ja kesäkurpitsaa. Haluaisin kokeilla erilaisia kurpitsoja, koska olen parissa ravintolassa syönyt aivan taivaallisia myskikurpitsa- yms. keittoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih "parempi överi kuin vajari" - täähän käy sloganiksi vaikka mihin! ;D Mä olen yleensä tykännyt soseuttaa linssitkin sileäksi sinne joukkoon, mutta ehkä niiden soseuttamatta jättäminen tuo keittoon tosiaan vielä enemmän sakeutta ja täyttävyyden tuntua!

      Ja ooo, enpä ole sitäkään ajatellut, että keiton sekaan voisi helposti ujuttaa myös niitä pakastekasviksia! Kiitos vinkistä :) Unohdin muuten kurpitsan tuosta keittovihannesten listaltani! Olen tehnyt kurpitsakeittoa pari kertaa, mutta en ole onnistunut saamaan aikaiseksi niin hyvää kuin se on just joissakin ravintoloissa. Luulen, että nuukailin kerman kanssa liikaa ;D Hei jos joskus keksit jonkun oikein hyvän kurpitsareseptin, niin vinkkaa tännekin :)

      Poista
  3. Hih, tänään just keitin juustoisen sosekeiton, ja päälle raejuustoa - tottakai <3! Mulla on ihan samoja perusraaka-aineita keittoihin. Yrteistä saa kans kivasti makua! Kokeilehan joku kerta inkivääriä... esimerkiksi inkivääri-kookos-porkkanakeitto on HYVÄÄ :) Valkoisia papuja on myös hyvä lisätä "huomaamatta" sosekeittoihin tuomaan proteiinipitoisuutta. Hmm, kasvissosekeitot on kyllä herkullisia, mutta mä myös tykkään kasvisten rakenteesta ja siksi ns. tavalliset keitot on vähintään yhtä hyviä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Njomnjom, sielläkin on siis herkuteltu sosekeitolla :) Ja oiiii, inkivääri!! Miten en ole koskaan sitä tullut ajatelleeksi, vaikka muuten RAKASTAN inkivääriä ja laitan sitä melkein kaikkiin ruokiin? Seuraavaan satsiin menee ehdottomasti, ai että. Taidanpa pyöräyttää ensi viikon ruuaksi tuollaisen porkkana-kookos-inkiväärikeiton. Mä en ole kovinkaan montaa kertaa elämässäni tehnyt mitään ns. tavallista keittoa (muutaman kerran lohisoppaa ja kerran hernesoppaa), joten siinäkin on vielä tuntematonta tannerta tutustuttavaksi :) Ihanaa, että on niin paljon hyviä ruokajuttuja olemassa, ei pääse ainakaan kyllästymään!

      Poista
  4. Mä en oo nyt hetkeen tehnyt sosekeittoja, voiskin tehdä! Tosin tarviin niihin vähän lisää ruokaisuutta juurikin linsseistä ja siemenistä. Chocochilin blogista löytyi pari hyvää comboa, jota en kyllä itse olisi osannut ajatella. Maapahkinä-bataattisosekeitto ja inkivääri-appelsiini-porkkanasosekeitto. Maistuu!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo sosekeitot kaipaavat kyllä jotain proteiinipitoista sinne joukkoon, muuten ei pysy nälkä poissa pitkään! Mulla on ollut Chocohili-bloggaajan kirjasta pari keittoa korvamerkittynä jo tovin, olisiko toinen juuri tuo maapähkinä-bataattisosekeitto... Se kuulostaa jotenkin niin törkeän hyvältä, että melkein en uskalla tehdä, etten vaan pety :D Ja aaah, inkivääri-appelsiini-porkkanasosekeitto! En kestä! Ihanaa :)

      Poista
  5. Hihii bongasin sunkin blogin Oliblogit lehdestä, kuten omanikin, joten hyvä sinä, hyvä me!! :D Jee! Oli kyllä ihanan pirteä lehti!! :) Mitä tykkäsit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee hyvä me ja hyvä ihana pirtsakka lehti! :-) Mun mielestä lehti oli ihana, koska sen kaikista jutuista paistoi aito sydämellä tekemisen meininki! <3

      Poista
  6. Sosekeitot on parhaita! Mä teen aina samalla hyväksi todetulla reseptillä: porkkanaa, bataattia, perunaa, sipulia, punaisia linssejä, kasvisliemikuutio ja kermaa :) Kerran laitoin mukaan parsakaalinkin, mutta siitä tuli jotenkin vastenmielisen värinen :D Joskus voisi kokeilla jotain muutakin uutta lisätä, esim. punajuurta ja inkivääriä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mmm, sun lemmpparikeittoon tulee melkein samat ainekset kuin munkin! Mulla on vaan usein sulatejuustoa kerman sijaan. Ja se on kyllä totta, että ruuan ulkonäöllä on merkitystä! Ehkä ens kerralla laitat vähän kukkakaalta, koska se ei sekoita värejä liikaa ;D Ja juu inkivääriä aion kyllä lisätä seuraavalla kerralla minäkin! Toinen millä saa kivasti vaihtelua on jos laittaa chillipalkon sinne kasvisten sekaan... Namm, tänään kävin ostamassa ainekset Satun vinkkaamaan bataatti-maapähkinäkeittoon!

      Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...