22. helmikuuta 2015

Bloggaaja - kaiken asiantuntija?

"Mielipide on uusi fakta ja oma kokemus ylin auktoriteetti." Jotakuinkin näin alkoi Image - lehden Tiede vastaan huuhaa - artikkeli, jota silmäilin taannoin kaupan lehtihyllyllä. Artikkeli käsitteli sitä, miten nykyään on entistä yleisempää kyseenalaistaa tieteen antamia vastauksia ja etsiä vastauksia vaihtoehtohoidoista, muiden kokemuksista tai jopa yliluonnollisista ilmiöistä. Imagen jutun mukaan "individualismi yltää nykyään kaikille elämänalueille ja on ajan henki, että oma kokemus voittaa tutkitun tiedon."

Vaikka Imagen jutussa ei sivuttu blogimaailmaa, tunsin silti juttua lukiessani pienen piston sydämessäni. Aloin pohtia omaa blogiani sekä tapaani tuoda täällä esiin minulle hyvää oloa tuottavia asioita. Vaikka silloin tällöin viittaan lukemiini kirjoihin (jotka perustuvat tai ovat perustumatta hyväksyttyyn tutkimustietoon), ovat kirjoitukseni kuitenkin pääosin subjektiivisen kokemuksen tulosta. Jos olen itse kokenut, että tietynlainen smoothie, laihdutustapa tai liikuntamuoto tekee minulle hyvää, saatan hehkuttaa sitä täällä blogissa sangen vahvasti, vaikka minulla ei ole minkäänlaista koulutuksellista tai ammatillista pätevyyttä antaa hyvinvointi- saati terveysvinkkejä kenellekään. Voin hyvin kuvitella, että jokusta ihmistä ovat vinkkini saattaneet ärsyttääkin, sillä minun tapani olla ja elää eivät todellakaan ole ne ainoat oikeat. Se vain saattaa kirjoittajaltakin välillä unohtua, kun uppoutuu innolla jakamaan omia hyvän olon oivalluksia.


Imagen artikkelin myötä mietin myös treeni- ja hyvinvointiblogeja noin ylipäätään. Kuinka bloggaajat saattavat ylistää vaikkapa jotain (yhteistyön kautta saatua?) lisäravinnetta tai välipalauutuutta maasta taivaisiin ilman minkäänlaista kritiikkiä tai viittausta tutkimustietoon. Ellei kyse ole jonkinlaisesta hämärästä blogimainontakuviosta, on positiivisen tekstin takana kuitenkin useimmiten aito usko tuotteeseen ja myös omia positiivisia kokemuksia, joita halutaan jakaa eteenpäin. Moni bloggaaja (itseni mukaan lukien) kokee tekevänsä oikein laittamalla hyvän kiertoon ja kertomalla lukijoille niistä asioista, jotka ovat tuottaneet iloa tai lisänneet omaa hyvinvointia.

En koe ongelmallisena sitä, että blogeissa jaetaan erilaisia vinkkejä välillä jopa hieman hurmoksellisessa hengessä, teenhän niin itsekin. Bloggaajat haluavat inspiroida lukijoita kertomalla asioista, jotka heitä itseään ovat inspiroineet. Pohjimmiltaan tarkoitus on useimmiten aidosti hyvä. Ongelmalliseksi tilanne voi kuitenkin muuttua silloin, kun hyvää tarkoittava bloggaaja ryhtyy omien subjektiivisten kokemustensa myötä "kaiken asiantuntijaksi"; kun omia mielipiteitä ja kokemuksia esitetään faktoina ilman minkäänlaista katsausta aiheen laajempiin taustoihin.Toisaalta bloggaaminen menisi melkoisen vaikeaksi, jos jokaisen jutun tai väitteen taustalle pitäisi etsiä netistä  tutkimustietoa. Tuntuisi myös hassulta kirjoittaa jokaisen jutun yhteyteen amerikkalaistyylinen disclaimer: "Tämä teksti perustuu kirjoittajan henkilökohtaisiin kokemuksiin. Ole kriittinen ja konsultoi myös lääkäriäsi ennen kuin kokeilet samaa kotona."

Ehkä täällä blogimaailmassa vastuuta on kuitenkin kirjoittajan lisäksi myös lukijalla? Bloggaaminen on kaikille avoin harrastus ja on aivan mahdoton ajatus, että jokainen bloggaaja alkaisi kirjoittaa tekstejään hyvien asiatekstikäytäntöjen mukaisesti. Itse ainakin uskon ja toivon, että me blogien lukijat muistamme, että blogien kirjoittajat ovat ihan tavallisia ihmisiä, jotka jakavat teksteissään omia kokemuksiaan ja vain pieniä palasia elämästään. Bloggaajilla ei monesti ole minkäänlaista koulutusta aiheisiin, joista he kirjoittavat, vaan useimmiten "asiantuntijuus" perustuu bloggaajan omiin kokemuksiin. Olkaa siis kriittisiä myös minun juttuja lukiessanne. En ole kaiken asiantuntija, vaikka välillä innostuksissani sen saatan itsekin unohtaa ;D

Minkälainen on mielestänne bloggaajan vastuu blogin jutuista? Saako esim. lisäravinteita hehkuttaa ja suositella pelkästään omien hyvien kokemusten pohjalta? Entä mikä on blogin lukijan vastuu? Voiko blogimaailmassa todeta "vastuun siirtyvän lukijoille"? Vai pitäisikö blogimaailmaan yrittää ajaa jonkinlaisia yhtenäisiä hyvän kirjoittamisen käytäntöjä? 

12 kommenttia :

 1. Tämä on aihe, jota olen miettinyt paljon. Ensinnäkin mun mielestä sun tekstit eivät mitenkään ole sellaisia, että niihin tarvitsisi mitään lähdeviitteitä, vaan kyllähän sä musta aika selvästi puhut omista kokemuksistasi. Esim. jos olet hehkuttanut joogaa, olet selvästi tuonut esiin, että se on sopinut SULLE ja tuonut hyvää oloa. Itselle jooga ei sitä tällä hetkellä tee, mutta ei mulla ole koskaan tullut fiilistä, että sanoisit, että jooga sopii kaikille ja auttaa jokaista. Tämä siis vaan esimerkkinä.

  Yleisesti olen sitä mieltä, että sekä bloggaajalla että lukijalla on vastuu. Mä en oikein jaksa innostua sellaisista "asiantuntijateksteistä" (siis "tavallisten ihmisten" kirjoittamista - asiantuntijablogit, lihastohtorit jne., ovat sitten erikseen). Luen blogeja ihan muusta syystä. Jos etsin tietoa jostain asiasta, luen oikeiden asiantuntijoiden kirjoituksia. Ärsyttää, kun joskus näkee joitain esim. ravitsemukseen liittyviä tekstejä, joiden näkemys poikkeaa paljonkin virallisesta linjasta. Usein ilman mitään lähteitä, tai sitten lähteet ovat jostain hyvin kyseenalaisilta sivuilta. Moni näitä sitten uskoo, etenkin jos bloggaaja on suosittu.

  Juoksija-lehdessä oli juuri kolumni, jossa kirjoittaja pohti, että enää paras valmentaja ei ole se, kenen valmennettavat tekevät parhaita tuloksia. Nykyään paras valmentaja on se, joka kerää eniten tykkäyksiä ja on mediaseksikkäin. Näin se valitettavasti taitaa mennä. Somen voima on aika iso näissä jutuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä kommentista! Ensinnäkin mukava kuulla, että mun joogahehkutukset yms. eivät ole menneet ainakaan totaalisen överiksi :-) Totta kai omassa blogissa kirjoittaa niistä asioista, jotka ovat itselle ajankohtaisia tai hyvää fiilistä antavia, mutta se on selvää, että samat asiat ei toimi kaikille!

   Mulla on vähän sama homma kuin sinullakin, että jos kaipaan jostain aiheesta oikeaa asiantuntijatietoa, niin mielelläni haen sitä muualta kuin blogeista. Toki blogien jutut voivat hyvin toimia sytykkeenä kiinnostuksen heräämiselle, mutta noin ylipäätään blogeissa kuitenkin kiinnostaa eniten juuri sen bloggaajan omat ajatukset ja kokemukset, ei välttämätä mikään asiantuntija-artikkelin referointi :) Lukijalla on joka tapauksessa aika paljon vastuuta sikäli, että bloggaajilla voi olla vahvojakin henkilökohtaisia näkemyksiä esim siitä mikä on hyvä ruokavalio, ja lukijan pitää pystyä suodattamaan sieltä joukosta se itselle sopiva tieto, eikä "niellä kaikkea purematta", ilman sen kummempaa omaa pohdintaa.

   Mielenkiintoisia nämä blogi- ja some-jutut, näistä vois kirjoitella ja jutella vaikka kuinka :-)

   Poista
 2. Luin sun tekstiä ja mieleen tuli ihan samoja juttuja, joita sitten käsittelit lopussa :). Mun mielestä vastuu on siinä esiintyykö kirjoittaja asiantuntijana kuitenkaan olematta sitä. Blogimaailmassa, kuten kaikkialla verkossa, on mun mielestä lukijalla aika kova vastuu. Lähdekritiikki tulee pitää aina mielessä. Kaikilla sitä ei kuitenkaan ole ja siksi tietynlainen propagandan levittäminen on mun mielestä vastuutonta (esim. rokotusvastaisuus).. Itse en hirveästi (tai oikeastaan ollenkaan) ole blogimaailmassa törmännyt kovin jyrkkiin kantoihin tai varsinaiseen propagandaan.. Yleensä kyseessä on kuitenkin asiat, joista tuskin kenellekään koituu mitään harmia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, itsekin työstin omia ajatuksia yhdessä tekstin kanssa, sillä aihe ei ole mitenkään yksiselitteinen. Tekstin kirjoittamiseen menikin yli 2 tuntia, kun pohdin, "kumitin" ja kirjoitin taas ;D Loppujen lopuksi aloin itsekin kallistua siihen, että kyllä bloggaaminen on sen sortin ilmiö, että lukijalla on tosiaan aika iso vastuu siitä, mihin lopulta uskoo ja miten lukemiaan asioita käsittelee. Harvoin tosiaan blogeissa törmää mihinkään laskelmoituun "propagandaan", mutta se on veteen piirretty viiva milloin omien innostusten ja uskomusten hehkutus nousee sellaisiin sfääreihin, että unohtuu se fakta, että oma totuus ei ole välttämättä se yksi ainoa totuus. Vaikka tosiaan yleensä blogien aiheet ovat melko harmittoimia, on mielestäni kuitenkin hyvä, että jokainen bloggaaja edes ajoittain miettii minkälaista sanomaa haluaa bloginsa kautta välittää eteenpäin.

   Poista
 3. Heippa Tiina! Hyvää pohdintaa! :) Mielestäni bloggaajalla on ehdottomasti vastuu omista jutuistaan, mutta myös lukijalla on siitä vastuusta oma osansa. Bloggaamisen pointti on mielestäni nimenomaan se, että tavalliset ihmiset kirjoittavat asioista heidän omasta kokemuksestaan ja kertovat juttuja, jotka inspiroivat, innostavat ja motivoivat heitä. Lukijan täytyy ymmärtää, että kyseessä on tämän yhden ihmisen subjektiivinen kokemus eikä mikään tieteellisesti todistettu totuus (välttämättä). Mielestäni bloggaajan vastuu korostuu etenkin silloin, kun kirjoitetaan ns. aroista asioista, mutta tietysti niiden määrittäminen saattaa olla hankalaa, koska ei voi tietää miten joku muu lukee tekstiä ja reagoi siihen. Mielestäni riittää, että jokainen bloggaaja pohtii jollain tasolla lukijaansa aina, kuin kirjoittaa tekstiä ja on vastuullinen tekstinsä suhteen eikä yhtenäisiä hyvän kirjoittamisen käytäntöjä vaadittaisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyviä ajatuksia! Sitähän blogit juuri parhaimmillaan ovat; tavallisten ihmisten juttuja asioista, jotka inspiroivat, innostavat ja motivoivat heitä itseään. Ei blogeissa olla mitään varsinaista tiedettä tekemässä tai tuottamassa Hesasin kuukausiliitetasoisia syväluotaavia artikkeleita ;) Kyllä uskon ja toivon meidän blogien lukijoidenkin tämän tiedostavan! Silti voi olla, että ainakin suosituimmista bloggaajista voi tulla lukijoilleen tietyntyyppisiä "esikuvia", joiden suosituksia kuunnellaan herkällä korvalla. Viimeistään siinä kohtaa tulee mielestäni jonkin verran vastuuta myös kirjoittajalle, että edes jollain tasolla miettii mitä kirjoittaa, erityisesti ns. "aroista aiheista". Myös kaupallinen blogiyhteistyö pitäisi mielestäni aina tuoda selkeästi esiin, oli blogi kuinka pieni tai iso hyvänsä. Näitä asioita on välillä ihan hyvä pohtia, vaikka noin yleisesti olen sitä mieltä, että rentous ja kirjoittajan vapaus ovat oleellinen osa blogimaailmaa :)

   Poista
 4. Heiiips! Hyviä pointteja. Mä sanon sen, kuten täällä savossakin tapana on sanoa. "vastuu on kuulijalla", eli myös lukijalla. ;) Tottakai bloggaajallakin on oma vastuunsa, mitä kirjoittaa ja miten asioista kirjoittaa, mutta kuten Suvikin tuolla ylempänä kommentissaan kirjoitti, olet kyllä varsin selkeästi tuonut ilmi että kyse on sinun omista kokemuksista! Kaiken tiedon äärellä jokaisen lukijan tulee olla kriittinen, etenkin silloin jos joku kirjoittaja väittää olevansa asiantuntija jakaessaan ehdottomia totuuksia. Jos jakaa joitakin asiantuntijalausuntoja, onkin tärkeää, että ilmoittaa myös lähdeviitteensä.. Mutta siltikin sanoisin, että suurin vastuu on lukijalla. Kriittinen tulee olla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, "vastuu siirtyy kuulijalle", kuten Savossa sanotaan ;D Mukava kuulla, että blogin jutut eivät ole lipsuneet liian "paasaaviksi" tai yhtä totuutta toitottaviksi :-) Välillä vaan kun oikein innostuu jostain tai joku asia tekee todella iloiseksi, niin sitä vilpittömästi toivoisi, että ihan kaikki saisivat löytää sen saman ilon ja hyvän fiiliksen! Kuten jo aiemmissa kommenteissa kirjoitin, niin kyllä tosiaan blogien lukijalle jää aika paljon vastuuta, mutta mielestäni jonkinlainen osa siitä kuuluu myös bloggaajalle, varsinkin jos on tapana esittää "asiantuntijalausuntoja" aiheesta jos toisestakin :-) Kun lukee suhteellisen paljon blogeja, niin en ainakaan itse jaksa / muista / ehdi aina olla tietoisesti "kriittinen", vaan lukaisen jutut nopeasti ja osa niistä voi jäädä muhimaan alitajuntaan ilman, että itse kunnolla edes tajuaa niin käyneen... Moniulotteinen aihe!

   Poista
 5. Hei! Olipa kiinnostava postaus, jäin oikein miettimään tätä. Näin minä asiaa mietin: Oikeastaan ravinnerikas syöminen, erilaiset lisäravinteet, superfoodit ym. ovat niin nopeasti kehittyvä juttu, että esim. suurin osa Suomessa opiskelleista ravintoterapeuteista ei ole itse asiassa opiskellut niitä juurikaan liittyen opintoihinsa. Toisaalta, usein esim. lääkäreiltä kysytään hyvinvointiin liittyvään syömiseen neuvoja ja lääkärin koulutukseenhan ei aihepiiri kuulu käytännössä ollenkaan. Tiedottaminen on muuttunut paljon asioista kiinnosuneihin ja niihin itse perehtyneiden ihmisten omakohtaisiin kertomuksiin, mikä on minusta hyväkin asia. Monesta on kehittynyt todellinen asiantuntija ja uusien tuotteiden seuraaja. Lopulta, ihmisen oma hyvinvointin on juuri se mittari, minkä pitäisi ratkaista ja mistä on hyvä tiedottaa. Tieteellisiä tutkimuksia kun ei Suomessa edes tehdä ko. aihepiiristä. Myös fiksut lääkärit suosittelevat ihmisiä ottamaan itse selvää. Lisäksi vielä usein "virallisten" tahojen ravintosuositusten taustalla on valitettavasti ihan erilaiset eli rahavirtojen haluttuun suuntaan ohjaavat intressit... Minusta on aivan mahtavaa lukea esim. bloggaajien mielipiteitä ja kokemuksia, on kuitenkin jokaisen vastuu miettiä omaksumaansa tietoa, mistä se sitten onkin kotoisin. Sinulla on tosi kiinnostava blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa ja kiitos kommentista! Tosi mukavaa kuulla, että teksti herätti ajatuksia. Luin mielenkiinnolla näkemyksiäsi, sillä en ollut osannut ajatella asiaa siltä näkökannalta, että bloggaajatkin voivat olla sikäli hyvällä asialla, että he tuovat laajempaan tietoisuuteen asioita, joista muuten ei välttämättä ole vielä niin paljon tietoa saatavilla. Lisääntyvä tietoisuus erilaisista hyvinvoinnin ulottuvuuksista on pääosin varmasti hyvä asia, mutta silti on lukijoiden mielestäni hyvä pitää mielessä tietynlainen kriittisyys ja ehkä selvitellä useammastakin eri lähteestä onko vaikka joku bloggaajan hehkuttama ravinto"suositus" itselle hyväksi. Uskon kuitenkin, että suurin osa ihmisistä tämän tiedostaakin, mutta helppoa se ei aina ole määrittää mitkä tiedonjyvät pitäisi poimia ja jättää poimimatta täältä blogien ja "nettiasiantuntijoiden" maailmasta! :)

   Poista
 6. Siis minäkö en oo kommentoinut? Oon kyllä käynyt lukemassa tämän muutaman kerran ja miettinyt asioita... tää aihe on mielenkiintoinen. Mun mielestäni on upeaa, miten netti on mullistanut maailmaa. Tuoteostossa voi selata nettia läpi ja lukea arvoita ja punaroida sitten, onko ko. tuote hyvä just mulle. Ihan samalla tavalla menee mun mielestä näissä terveysjutuissakin: nää on pääpiirteittäin ihmisten kokemuksia ja havaintoa itselleen, ja sieltä pitää kyetä poimimaan itselleen sopivia juttuja inspiraatioita. Vastuu on mun mielestä lukijalla. Bloggaajan on hyvä toki mainita, että "minusta sitä ja tätä". Mä en myöskään hae varsinaisesti blogista tietoa, vaan enemmänkin ideoita ja kokemuksia ja fiilistä :) Hyvä kirjoitus!

  Ps. Mulla olis blogissa sulle pieni haaste ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikös vain olekin mielenkiintoinen aihe! Minullakin meni tovi tätä aihetta pohtiessa, ja vielä lisää ajateltavaa ja uusia näkökulmia olen saanut teidän hyvistä kommenteista. Uskon, että suurin blogien lukijoista hakee blogeista juuri tiedon sijaan ideoita ja fiilistä - niin minäkin! :) Ja olen kyllä sitä mieltä, että lisääntyvä tietomäärä on noin lähtökohtaisesti kuluttajille hyväksi, mutta samalla korostuu myös lukijan vastuu ja "medialukutaito" eli kyky ymmärtää, että yksittäisen ihmisen suositus tai mielipide ei välttämättä kuitenkaan sovi kaikille.

   Hih, kiitos haasteesta liittyen tärkeään aiheeseen! Pohdiskelen asiaa ja palaan siihen jossain sopivassa vaiheessa :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...