20. helmikuuta 2015

Bataatti-kukkakaalisalde tekee salaattiunelmista totta

Kenenkään ei koskaan tulisi sekoittaa toisiinsa ruuan kyljessä syötävää lisukesalaattia ja oikeaa, ravitsevaa, ruokaisaa salaattiannosta! Kun puhutaan ruokaisista salaateista, voidaan suosiolla unohtaa mielikuvat pelkillä kurkuilla, tomaateilla ja tonnikalakasoilla täytetyistä lautasista. Ruokaisat salaatit ovat salaatteja isolla R:llä (vai S:llä?). Ne ovat mitä parhain tekosyy lastata lautanen (överisti) kukkuroilleen kaikkea ihanaa ja maukasta. Ruokaisan salaatin kuuluu olla nimensä mukaisesti ruokaisa. Sen syömisestä pitää tulla hyvä ja kylläinen olo. Ja ainakin minun kohdallani tämä tarkoittaa sitä, että lautasella on kasvisten lisäksi myös riittävästi proteiinia sekä jotain lämmintä.

Tärkeintä, ehdottomasti tärkeintä on kuitenkin se, että ruokaisa salaatti on herkullista! Ei kuivaa, ei mautonta, ei liian narskuvaa, kylmää tai vetistä. Parhaat salaatit ovat niitä, joiden ajatteleminenkin (saati katsominen) tuo veden kielelle ja mahaan kutkuttavan odotuksen tunteen. Kohta tämä salaatti, tämä herkkuhetki, on minun :)

Kaikki ruokaisat salaatit eivät tietenkään ole aivan yhtä taivaallisia. Monet ovat kategoriaa "ihan jees, nälkä lähti", mutta välillä vastaan tulee salaatteja, jotka tekevät villeimmistäkin salaattiunelmista totta (haha, näitä unelmia on varmasti ihan kaikilla :D). Tällaiseen salaattiin tulee tietenkin kaikkia omia lemppariaineksia, mutta mielellään pienellä twistillä. Minä löysin oman unelmasalaattini Sara la Fountainin Healthy Kitchen - kirjasta. Salaatti oli niin herkullista, että en melkein kestä. Kokeilkaa tekin!


Tässä ohje, hieman muokattuna. Aineslista on melko pitkä, mutta voin luvata, että kannattaa vaivautua. Ja ainahan voi vähän soveltaa oman kaapin sisällön mukaan ;)

Bataatti - kukkakaalisalde (4 annosta)

1,5 dl kvinoaa
kasvislientä
0,5 dl rusinoita
3 rkl cashew-pähkinöitä rouhittuna
1 avokado paloteltuna
itselle mieluisia salaatteja (salaattimix tms.)

Uunivihannekset
1 keskikok. bataatti, pieninä lohkoina
1 kukkakaali, pieninä kukintoina
1,5 dl kypsiä kikherneitä, huuhdeltuina
2 - 3 rkl rypsiöljyä
1 tl garam masala - mausteseosta
1 tl kanelia
0,5 tl juustokuminaa
2 tl suolaa

Kastike
1 pieni valkosipulin kynsi, hienonnettuna
1 tl tuoretta inkivääriä, hienonnettuna
1 limen mehu
1,5 tl hunajaa
2 rkl tuoretta minttua, silputtuna
3 rkl rypsiöljyä

Laita uunivihannekset leivinpaperoidulle uunipellille (itse laitoin kikherneetkin uuniin?). Lorauta vihannesten päälle rypsiöljyä ja lisää mausteet. Pyörittele vihanneksia niin, että mausteet tekoittuvat. Kypsennä vihanneksia 200-asteisessa uunissa 15-20 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet.

Huuhtele kvinoa juoksevan veden alla. Keitä kasvisliemessä ohjeen mukaan (mutta älä ylikypsäksi). Huuhtele sitten kvinoa kylmän veden alla, ettei se jatka kypsymistä.

Sekoita kulhossa kaikki kastikkeen ainekset paitsi öljy. Lisää öljy ohuena vanana koko ajan sekoittaen.

Sekoita kastike kvinoan kanssa (this is the magic!) ja sekoita joukkoon rusinat, pähkinät ja avokadon palat. Laita lautaselle salaatteja, lisää kvinoasekoitusta ja asettele päälle paahdettuja uunivihanneksia. (Jos syöt samaa salaattia seuraavana päivänä, niin lämmitä uunivihanneksia hieman mikrossa).

Yritän kyllä ihan tosissaan ottaa hienoja kuvia salaattiannoksista, mutta lopputuloksena on useimmiten epämääräisen oloinen kuvaelma kasasta. Vinkatkaa, jos tiedätte jotain hyviä salaattivalokuvauksen kursseja ;)


Syöttekö te usein ruokaisia salaatteja? Löytyykö jotain ehdottomia lemppariaineksia? Kuulostaako tämä salaatti sellaiselta, mistä voisitte tykätä? :)

Oikein ihanaa ja rentouttavaa viikonloppua kaikille!
Toivottelee, Tiina

8 kommenttia :

  1. Nam, söisin!! :) Tuli mieli lisätä suunnittelemaani iltasalaattiin paahdettua bataattia! Mut hih, nää salaatin "määritelmät" on hassuja.. tämäkin ruoka vois olla uunijuureksia, kvinoaa ja salaattia. ;) Salaatti siitä tulee kun ne kokoaa päällekkäin! Mut juu, toi kastike kuulostaa hyvältä. Yks lemppari salaattiin on itsetehty appelsiini-vinegrette! Ilman kastiketta salaatti on yleensä aina liian kuiva... laitan vähintään balsamicoa tai oliiviöljyä aina ruokaisten salaattien päälle ja myös ne fetapurkkien öljyt on kätsyjä. Factoryssa mun lemppari on jugurtti-chilikastike.. vaikka teen usein jugurttikastikkeita ruuan lisukkeeksi, niin jotenkin en oo itse niitä salaattien päälle useinkaan tehnyt. Kummallista :O Ja juu, ruokaisia salaatteja teen kyllä vähintään kerran viikossa - kesällä sit reilusti useammin kuin talvella, kun kaipaa yleensä raikkaampia juttuja!

    Rentouttavaa viikonloppua sullekin <3!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Just niin! Salaatin määritelmä on hieman häilyvä, mutta tälllä ohjeella halusin osittain tuoda esiin sitä, että ruokaisat salaatit voivat oikeesti olla todella täyttäviä, ihan kuin lämpimän ruuan söisi. Ja tavallaanhan syökin, vain eri tavalla koottuna :P Kastike kyllä kruunasi salaatin, nams :) Mä olen tehnyt kastikkeita tätä ennen tosi harvoin. Yleensä olen laittanut vaaleaa balsamico-kastiketta. Mutta tämä itse tehty oli kyllä ihan omaa luokkaansa! Kerro mulle joskus myös appelsiini-vinegretten ohje?! Kuulostaa tosi herkulliselta :) Ja oiii alkoi tekemään mieli nyt myös Factoryyn salaatille! Otan seuraavan kerran suosittelemaasi kastiketta. Kesällä tosiaan tulee syötyä enemmän salaatteja, mutta esim. tämä bataatti-kukkakaalisalde sopii hyvin näin talveksikin (tai keväthän nyt kohta jo on <3)!

      Poista
  2. Mä työn tosi usein ruokaisia salaatteja! Osittain siksi, etten aina ehdi lämmittää eväitäni ja toisekseen siksi, että ne ovat niin superhyviä. :p Munkin "salaatit" on siis ihan kunnon ruokaa ja sisältävät aina vihreiden ja protskulähteiden lisäksi hyviä hiilihydraatteja bataatin, perunan, pastan, kvinoan tai riisin muodossa. :)

    Suosikkisalaattisi koostuu ihan mun lempiaineksista, joten varmasti tykkäisin! Voisinkin kokeilla ihan kunnolla kaikkine aineksineen reseptiäsi. :p nam!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa, että ollaan samoilla salaattilinjoilla siis :) Salaatit ovat kyllä kätevää "pikaruokaa" ja todellakin myös täyttäviä, kunhan pinoon laittaa vain tarpeeksi erilaisia aineksia. Mulle on ainakin tärkeää, että nälkä lähtee kunnolla ja siksi en yleensä säästele salaattien koossa ;) Jos tykkäät tämän salaatin raaka-aineista, niin olen aika varma, että tämä salaatti maistuu sullekin!

      Poista
  3. Kuulostaa ja näyttää herkulliselta, namskis vaan! Taidankin tehdä nyt viikonloppuna tällä sinun ohjeella, kun saan herkutella ihan yksikseen :-D
    Salaatteja tulee syötyä enemmän keväästä syksyyn, kun on raaka-aineet edullisempia ja kesällä kasvatan kaiken mahdollisen itse. Mutta toki talvellakin syödään salaatteja. Uuni juurekset on ihanan helppoja ja hyviä, niitä tulee tehtyä usein :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa, jos innostuit kokeilemaan! Toivottavasti maistui :-)

      Ja voi, mahtavaa, että kasvatat kesäisin salaattiaineksia itse! Voin vain kuvitella miten mukavaa salaatti on koota itse kasvatetuista raaka-aineista :) Näin talviaikaan on tosiaan sitten hyvä laittaa salaattin uunijuureksia ja muita sesongin kasviksia. Bataatteihin sopii ihanasti tämän ohjeen mausteet, slurps.

      Poista
  4. Kuulostaa ja näyttää todella maukkaalta, NAM! Tuli ihan nälkä, vaikka juurihan söin aamupalan :D Tätä pitää joskus kokeilla. Bataatin kanssa sopii niin hyvin noi garam masala- ja juustokuminamausteet <3

    Ruokaisissa salaateissa just kastike on tosi tärkeä ja tuo kastike kuulostaa tosi hyvältä. Mun vakiokastike on yleensä sellainen mihin tulee oliiviöljy, balsamico, pippuri, suola, sokeri ja puristettua limeä - sopii tosi moneen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hih, hyvä jos ruokahalu heräsi! :) Salaateista on hankalaa ottaa edustavia kuvia, mutta ehkä jo tuo raaka-ainelista puhuu puolestaan. Ja todellakin nuo mausteet (+ kaneli) sopivat bataatin kanssa tosi hyvin. En ollut aiemmin hoksannut niitä käyttää, vaan mennyt perinteisemmällä öljy-, suola- ja pippurilinjalla. Paahtamisen aikana uunista leijui todella taivaalliset tuoksut! Hyvältä kuulostaa myös sun vakiokastike - aion ottaa kokeiluun. Kiitos vinkistä :)

      Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...