4. lokakuuta 2014

Kirjasuosituksia syksyisiin iltoihin

Yksi elämän pienistä suurista iloista on ehdottomasti hyvän kirjan lukeminen lämpimässä viltin alla. Kirjojen lukeminen on yksi tapa prosessoida omia tunteita ja kokemuksia. Joskus kirja on hyvä juuri siksi, että sen avulla omat, joskus hieman hajanaiset tunteet saavat muodon. Se hetki on hieno, kun huomaa, että ei hitsi, juuri näinhän minäkin ajattelen tai tunnen. On antoisaa, kun pystyy samaistumaan kirjassa olevien henkilöiden elämään tai saamaan niistä peilauspintaa omille ajatuksille.

Toisinaan kirja on puolestaan nautinnollinen siksi, että sen avulla pääsee sukeltamaan maailmaan, joka muuten olisi itselle aivan vieras. Toisiin aikoihin, kulttuureihin ja elämäntapoihin. Jossakin sanottiin, että hyvä kirja on ihmisen paras (ja ehkä ainoa) mahdollisuus päästä toisen ihmisen tietoisuuden sisään. Me emme koskaan voi täysin ymmärtää muiden ihmisten tunne- ja ajatusmaailmaa, mutta hyvän kirjan avulla voimme päästä lähelle. Lukeminen on myös turvallinen tapa kohdata erilaisia tunteita. Ainakin minulle kirjan parissa kyynelehtiminen on hyvin puhdistavaa. Saa ikään kuin surra turvallisen etäisyyden päästä muiden, useimmiten fiktiivisten ihmisten kohtaloita menemättä surussa kuitenkaan liian henkilökohtaiselle tasolle.Onnenpäivä - blogissa oli hyvä juttu siitä, miten voimme aikuisena löytää meille lapsuudessa iloa tuottaneet harrastukset uudelleen. Minulla näin on käynyt lukemisen kanssa ja olen siitä tosi iloinen. Saimme viime keväänä, yli vuoden "pitäisi" - keskustelujen jälkeen perustettua ystävieni kanssa lukupiirin, ja ihmeellistä kyllä, olemme huomenna kokoontumassa sen tiimoilta jo viidennen kerran. Lukupiiri on mukava tapa jakaa kirjan herättämiä ajatuksia ja kysymyksiä. Aivan kuin olisimme käyneet yhteisellä matkalla ja nyt kokoontuneet yhteen katselemaan kuvia ja muistelemaan matkan kulkua; kukin omien ainutlaatuisten kokemustemme pohjalta. 

Tykkään itse saada blogeista ja kavereilta kirjasuosituksia, joten ajattelin vinkata nyt muutaman lempparikirjani tältä vuodelta. Ehkä siellä ruutujen takana on muitakin kaltaisiani kirjatoukkia :) Olen lisännyt blogin sivupalkkiin myös "Tätä luen nyt" - osion, josta voi halutessaan käydä kurkkaamassa mihin kirjaan olen parhaillaan uppoutunut. Kirjablogia tästä ei tule, not to worry, mutta saatan harvakseltaan tehdä tällaisia koosteita erityisen hyvistä kirjalöydöistä.


1. Riikka Pulkkinen: Totta
Hyvin taidokkaasti kirjoitettu tarina, jossa ihmisten kohtalot keriytyvät auki ja samalla kietoutuvat toisiinsa kauniilla tavalla. Hauras, inhimillinen, kaunis ja herkkä tarina. Yksi ainoista lukemistani kirjoista, jonka aion hankkia kirjahyllyyni ja lukea uudelleen. (Myös Kathryn Stockettin Piiat oli mielenkiintoinen aikahyppy menneeseen!)2. Miika Nousiainen: Vadelmavenepakolainen
Hulvaton, mutta samalla myös riipaiseva tarina suomalaisesta miehestä, joka haluaa tulla ruotsalaiseksi, hinnalla millä hyvänsä. Todella ainutlaatuinen ja yllättävä kirja. Onneksi rohkenin tarttua tähän ennakkoluuloistani huolimatta, sillä kirja oli yksi tämän vuoden parhaita lukukokemuksia. Jos pitää valita lukeeko kirjan vai katsooko tämän elokuvana, suosittelen ehdottomasti kirjaa, sillä elokuvaan tarina oli kirjoitettu aikalailla uusiksi. 

Luin kirjan käytännössä yhdeltä istumalta 9 tunnin ajomatkalla etelästä Lappiin...

3. Tua Harno: Ne jotka jäävät
Kirjassa on pulkkismaisen kaunista kieltä, ja Harnon tapa edistää tarinaa on ehkä myös vähän samantyylinen kuin Pulkkisella. Tässä kirjassa käsiteltiin minulle aina ajankohtaisia lähtemisen ja jäämisen teemoja. Kirjassa seurataan sitä, miten ihmisten kipupisteet voivat periytyä sukupolvelta toiselle. Suuria teemoja ja kysymyksiä, jotka tarjosivat mahdollisuuden myös itsetutkiskeluun, aika kun sattui sille olemaan juuri otollinen :)

Kesämökin terassilla <3


4. Julie Orringer: Näkymätön silta
Lähes eeppinen, mutta todella koskettava teos. Päähenkilöt ovat Unkarin juutalaisia, mutta tarinan tekee erityisen kiinnostavaksi se, että siinä ei vellota pelkästään juutalaisvainojen julmuuksissa, vaan iso osa tarinasta sijoittuu Pariisiin, aikaan ennen juutalaisvainojen täysimittaista alkamista. Pariisissa henkilöihin kiintyy ja tulevat koettelemukset tuntuvat sen vuoksi todella syvällä. Suosittelen tätä kirjaa ihan jokaiselle. Varaa yöpöydälle pino nenäliinoja.5. Tove Jansson: Muumi-kirjat
En ollut lukenut yhtään muumi-kirjaa ennen kuin valitsimme Vaarallisen juhannuksen yhdeksi lukupiirimme kirjoista. Olin etukäteen hieman skeptinen ja ajattelin, että onpa vähän hölmöä lukea satuja aikuisena. Kuinka ihanasti väärässä olinkaan! Kirjat sisältävät aivan ihania ja ajattomia tarinoita ja elämänviisauksia. Nämä tarinat sopivat hyvin myös meidän aikuisten luettavaksi ja tuovat takuuvarmasti hymyn huulille. Ihanan naiivia ja positiivishenkistä porukkaa tuo Muumilaakson väki :)

Kesäloma, paljaat varpaat ja Muumit :)

Lukupiiriä varten luettu Saatana saapuu Moskovaan ei noussut suosikkiteosteni joukkoon, mutta halusin lisätä tämän kuvan sen ihanan kesäisen tunnelman vuoksi <3Minkälaisia lukijoita te olette? Mikä on viimeisin kirja, jonka olette lukeneet? Entäpä kaikkien aikojen lempikirja? :)

Ps. Lisää kirjavinkkejä tässä postauksessa (klik).

14 kommenttia :

 1. Lemppari kirjoihin taitaa kuulua suurin osa Torey Haydenin kirjoista :) Tällä hetkellä on useita kirjoja keskeneräisenä, osa on töissä, osa on työmatkalle ja toiset rentoutumiseen kotona. Rakastan lukemista, harmittavasti ei vain ole oikein aikaa sille tarpeeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Torey Haydenin kirjat ovat kyllä hyviä! En olekaan lukenut niitä vuosikausiin, eli pitääkin laittaa korvan taakse :) Hauskaa, että sulla on useita kirjoja kesken eri tilanteita varten! Itse pystyn lukemaan vain yhtä kirjaa kerrallaan ja oli se sitten miten huono tahansa, mun on vaikeaa jättää sitä kesken. Monesti lukuinnostukseen tulee hiipuminen sen seurauksena...Lukuinnostus menee muutenkin kausittain ja kiireisinä aikoina se on täälläkin yksi ensimmäisistä asioista, mistä karsin...

   Poista
 2. Pauliina Rauhalan Taivaslaulu oli todella kauniilla kielellä kirjoitettu koskettava tarina, joka antoi ajattelemisen aihetta. Myös Tommi Kinnusen Neljäntienristeys oli hyvä, koska kerrontatyyli oli kiinnostava (neljä eri näkökulmaa ja pikku hiljaa tapahtumat alkoivat valottua). Nyt luen Jonas Gardellin Älä koskaan pyyhi kyyneleitä paljain käsin -trilogian toista osaa (eka on jo luettu) ja se antaa paljon ajattelemisen aihetta ja on myös todella koskettava!

  Nuo oli viime aikoina luettuja teoksia, joiden lisäksi Pulkkisen Totta on yksi minun ehdottomia suosikkejani. Muita suosikkeja ovat Muumit (tottakai), Juha Itkosen Myöhempien aikojen pyhiä ja dekkareista pidin Läckbergin Enkelintekijästä. Sota-aiheisista kirjoista Antti Tuurin Talvisota avasi todella silmiä ja luin kirjan todella nopeasti ahmien. Tässä ainakin joitain suosikkejani, mun pitää laittaa omalle lukulistalle toi Näkymätön silta ainakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi suurkiitokset näistä vinkeistä Sini! Kävin juuri lainaamassa kirjastosta tuon Myöhempien aikojen pyhiä - kirjan, sillä olen jo jonkin aikaa suunnitellut tutustuvani Itkosen teoksiin. Kommentistasi sain vihdoin inspiraatiota toimia :-) Kaikki muutkin suosittelemasi kirjat kuulostavat kyllä ehdottomasti tutustumisen arvoisilta, joten palaan näihin tulevina aikoina kunhan tuo nykyinen (tornimainen) kirjapino alkaa tuosta huveta ;) Toivottavasti tykkäät Näkymättömästä sillasta! Minuun se ainakin teki aika suuren vaikutuksen, ja kirjan tunnelma jäi elämään mieleen pitkään sen lukemisen jälkeenkin.

   Poista
 3. Ihanaa, kirjasuosituksia! Noista kirjoista on tullut luettua Totta, Piiat ja Vadelmavenepakolainen - tykkäsin kaikista todella paljon!

  Kiinnostuin kovasti noista kohdan 3 ja 4 kirjoista. Yleensäkin tulee ammennettua ideoita luettaviin kirjoihin juuri blogien suositusten kautta. Voisinpa siis seuraavaksi lainata kirjastosta toisen noista, sitten kun saan tällä hetkellä kesken olevan kirjan päätökseen (tällä hetkellä luen kirjaa nimeltä Kabulin kauneuskoulu. Mielenkiintoinen kirja sekin!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Kirjasuositukset ovat kyllä kivoja! Meillä taitaa olla aika samantyylinen kirjamaku, jos ja kun ollaan molemmat tykätty noista kolmesta ekasta kirjasta :) Siinä tapauksessa voin kyllä lämpimästi suositella sinulle noita kahta muutakin! Mitään kovin kevyttä luettavaa ei ainakaan tuo Näkymätön silta ole, mutta mielestäni kirja saa koskettaa ja herättää tunteita! Mukavia lukuhetkiä sinnekin :)

   Poista
 4. Pidän lukemisesta ja haluaisin lukea enemmän mitä tällä hetkellä luen. Parhaillaan oon koukussa Jo Nesbøn Harry Hole-dekkareihin.

  Mieleenpainuvimpia kirjoja ovat olleet Norman Mailerin Pyövelin Laulu, joka oli teininä mulle oikein "raamattu" , oon lukenut sen useita kertoja ja aina eri näkökulmasta ( teininä, äitinä, jne). Samoin Cormac McCarthyn Tie oli todella voimakas lukukokemus. Kirja oli niin masentava, että ajattelin että en lue sitä loppuun. Sit googlailin ja huomasin että on sen muutkin pystyneet lukemaan loppuun niin luin itsekin. Oon miettinyt tuota kirjaa paljon myöhemminkin, miten itse toimisin. Myös eri rockiin liittyvät kirjat kiinnostavat, Törkytehdas, Nikki Sixxin Heroiinipäiväkirja, Kotiteollisuuden Hynysen kirjat muutamia mainitakseni. Aika raskasta taitaa olla mun kirjamaku.

  Ehkäpä vastapainona sitten ajattelin lukea Muumi-kirjat joskus. Oon vakuuttunut siitä että ne ovat kaiken ikäiselle sopivia ja elämänviisauksia varmasti löytyy. Aikoinani lasten ollessa pieniä olin suuri Muumi-TV-sarjan fani, ja sieltä löytyy todella helmiä jaksoja, ja kirjathan eivät koskaan voi olla huonompia kuin niistä tehty sarja/elokuva ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on kyllä todellista arjen luksusta ja siihen harvoin on ihan niin paljon aikaa kuin toivoisi! Laittaisin 30-tuntiset vuorokaudet tilaukseen, kiitos ;)

   Kiitos myös mielenkiintoisista vinkeistä! Täytyykin painaa ainakin Pyövelin Laulu ja Tie korvan taakse. Hieman tosin hirvittää, että kuinkahan paha tuo Tie siten onkaan, mutta tykkään kyllä yleensä kirjoista, jotka herättävät ajatuksia. Noista rock-kirjoista en ole tainnut lukea yhtäkään, mutta nuorena luin useamman kerran Deborah Spungenin Nancyn. Se oli aika hyvä "opetustarina" nuorelle; miten elämä voisi mennä omien valintojen ja monien sattumien kautta pieleen. Toinen samaan genreen menevä kirja oli Huumeasema Zoo, joka oli myös todella rankka.

   Kyllä vain tällaisten vastapainona on hyvä lukea Muumeja ja muuta kevyempää! Vaikka tykkäänkin koskettavista kirjoista, niin en halua aina velloa synkissä tunnelmissa, vaan välillä selailla jotain hömpempääkin :)

   Poista
 5. Oi, lukeminen on niin ihanaa. Valitettavasti mulla käy aina niin, että kun opiskelen, se jää vähemmälle. Niin nytkin. Luen, mutten vaan jostain syystä "ahmi" kirjoja kuten opiskelemattomana aikana. Viimeksi luin kirjan Ville Haapasalosta, "et kuitenkaan usko.." oli kirjan nimi. Ihan mielenkiintoinen ja ihmettelemisen arvoinen, vaikka "väärän" kokoinen.. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lukeminen on kyllä ihanaa! Mutta sama täällä, opiskeluaikoina en juurikaan lukenut muuta kuin "alan kirjallisuutta" ja vapaa-ajalla lukeminen oli hyvin kaukana ajatuksista erityisesti silloin, kun gradua varten piti lukea tsiljoona tieteellistä artikkelia. Aivot tarvitsevat välillä lepoa ja myös erilaisia virikkeitä :) Kaikelle on oma aikansa ja paikkansa! Olen kuullut muualtakin, että tuo Haapasalon kirja on mielenkiintoinen. Täytyy lukaista joskus, jos tulee sopivasti vastaan :)

   Poista
 6. Oi kiitos vinkeistä! Olen joskus ollut oikea lukutoukka, mutta lukeminen on jäänyt niiiin vähälle. Kivaa saada kirjasuosituksia. Oon kirjastossa seisoskellut kirjahyllyn edessä ja miettinyt, että mitähän valitsisin.
  Todella hauska idea muuten tuo lukupiiri! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin lapsena oikein kunnon lukutoukka, mutta erityisesti opiskeluaikoina ja intensiivisten työjaksojen aikana lukeminen on jäänyt vähemmälle. Tällä hetkellä on kunnon innostus päällä ja siitäkös minä nautin :) Kiva, jos näistä vinkeistä on apua seuraavan kerran, kun piipahdat kirjastossa! Siellä tosiaan iskee monesti runsaudenpula... Ja juu, lukupiiri on aivan huippukiva juttu! Kerran kuukaudessa kokoonnutaan jonkun luo hyvän ruuan ääreen purkamaan ajatuksia lukemastamme kirjasta. Siinä samalla usein maailmakin paranee, ainakin vähäsen ;)

   Poista
  2. Yritin etsiä suosituksiasi, mutta ei löytynyt. :| päädyin muumeihin ja Roope lipastin kirjoihin. Muumit on ainaki ihan huippuja!!:)

   Poista
  3. Höh, harmi kun ei löytynyt! Muumit kyllä sopivat hetkeen kuin hetkeen :) Kivoja lukuhetkiä!

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...