26. elokuuta 2014

Ryhmäliikunnasta ja siitä, miksi se on parasta

Kuulaiden aamujen ja tunnelmallisten kynttiläiltojen ohella syksyssä taitaa olla parasta...no, ryhmäliikunta! Uutuusjumpat tulevat lukkareihin ja on paljon päällekkäisiä tunteja, mistä valita. Pukuhuoneessa ja jumppasalissa käy innostunut pöhinä, kun jumppapirkot ja - reijot palaavat levänneinä kesälaitumilta ja puhkuvat positiivista "kaikki on mahdollista" - energiaa.

Minua ei haittaa, että salilla on täyttä - päinvastoin! Syksy merkitsee monille ihmisille uusia alkuja ja siinä tunnelmassa on paljon hyvää energiaa, johon tarttua. Minusta on mukavaa olla osana sitä sattumanvaraisesti yhteen kulkeutunutta porukkaa, joka hikoilee rinta rinnan, ja lähtee jumppasalista väsyneenä, mutta ehkä hippusta onnellisempana kuin aiemmin.

Ryhmässä saa olla juuri sen verran erakko kuin haluaa, mutta silti pääsee osaksi tuota vaikeasti määriteltävää, mutta käsinkosketeltavan hienoa kollektiivista hetkeä. Aloittelijat saavat halutessaan harjoiteilla liikkeitä takarivissä ja intopiukeat hypätä korkeimmalle eturivissä. Jokainen voi tehdä omantasoisensa suorituksen, mutta silti olla osa sitä porukkaa, joka valitsi tulla juuri sille tunnille, juuri sinä päivänä. On hienoa, että myös miehet osallistuvat nykyään ryhmäliikuntatunneille, vaikka naiset valtaosan porukasta muodostavatkin. Nykyään on kuitenkin niin monenlaista tuntia tarjolla, että kukaan tuskin enää kehtaa ainakaan ääneen väittää ryhmäliikunnan olevan vain akkojen hommaa. (Muistan ikuisesti kuinka miespuolinen kaverini tuli kanssani spinning-tunnille 2000-luvun alussa nimettyään sen etukäteen "sunnuntaikuntopyöräilyksi". Ah, se voitonriemu, jonka koin tunnin jälkeen ;D)

Mittarilukemat yhden akkojen ryhmäliikuntatunnin jälkeen ;)

Ryhmäliikuntatunti on parhaimmillaan elämys, jonka muistaa pitkään. Muistan elävästi vappuaaton kaksituntisen Sh'Jam - maratonin (tuo mittarikuva on otettu sen jälkeen) ja positiivisella tavalla lapasesta karanneen BodyCombatin, jossa takarivikin huusi ha'jaaa! niin, että ikkunat helisivät. Hevin eivät unohtumaan pääse myöskään se Spinning-tunti, missä ruuvattiin penkit irti tai SomaMove, jonka lopussa alkoi itkettää onnesta. Hassua ehkä, mutta hyvä ryhmäliikuntatunti lisää  todistetusti onnellisuutta.

Viime syksynä aloitin ryhmäliikuntahaasteen, jonka tavoitteena oli testata kaikki SATSin pääkaupunkiseudun ryhmäliikuntatunnit ja tehdä niistä myös satunnaisia blogimerkintöjä. Jumppasyksy oli antoisa ja hikinen, ja väitän, että jouluna olin monipuolisen treenin vuoksi kovemmassa kunnossa kuin vuosiin. (Siinäpä taas joogakesän jälkeen tavoitetta...) Tänä vuonna treenimahdollisuudet nousevat kolmanteen potentiaaliin, kun laajensin jäsenyyttäni kattamaan kaikki pääkaupunkiseudun Satsit ja Elixiat. Ihan mielettömän kivaa päästä kokeilemaan uudenlaisia tunteja siellä ja täällä :) Erityisen paljon odotan tanssillisia tunteja, ja mikä parasta, kotikeskuksessani alkaa tänä syksynä - vihdoin - BodyJam! Ei ole kovinkaan montaa parempaa tapaa taistella syksyn pimeyttä vastaan kuin pirskahteleva BodyJam. Ahh, onnellisuutta kokee hän.


Joogaa tulen harrastamaan kansalaisopistossa kerran viikossa ja enköhän osallistu Yoogaian - tunneillekin silloin tällöin. Toivottavasti löydän yhä paremman tasapainon rankan fyysisen treenin ja hellän kehonhuollon välillä. Minulle ei tällä hetkellä ole liikkumisessa tärkeää määrätietoinen kehittyminen, vaan tasapainon ja hyvän fiiliksen löytäminen. Minusta on tullut sellainen ihminen, joka oikeasti nauttii liikkumisesta (aina ei todellakaan ole ollut näin), ja siitä tunteesta haluan pitää kiinni. Omalla tavallani, ilman pakkoa ja painetta, liikkeestä nauttien :)

Tuleeko teille syksyisin (ryhmä)liikuntainnostus vai kulkeeko treeni tasaisesti ympäri vuoden? Mikä on teidän tulevan syksyn liikunnallinen tavoite tai kohokohta? :)

12 kommenttia :

 1. Ryhmäliikuntatunnit ovat parasta! Olen käynyt tunneilla kohta kymmenisen vuotta. Kesällä tietenkin vähemmän, koska rakastan mökkeilyä. Mutta koko vuosi mennään, eikä meinata! Täällä siis toinen ryhmäliikuntatuntien puolesta puhuja! Harjoittelen myös rakastamaan juoksemista. =) Vielä on hieman matkaa juoksemisen suhteen, mutta oikealla tiellä ollaan!

  http://liikunnaniloa1.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se taitaa olla tosiaan aika monella niin, että kesällä tulee treenattua ainakin kuntokeskuksissa vähemmän... Siksipä se into onkin syksyllä katossa ja jumppasaleissa hyvä pöhinä :) Minäkin yritin harjoitella rakastamaan juoksemista, ja opinkin vähintään tykkäämään siitä, mutta kaikenlaiset krempat söivät taannoin innostukseni. Jossain mielen sopukoissa kolkuttelee vielä pienenpieni kipinä...Katsotaan ;) Tsemppiä juoksutreeneihin ja kivoja ryhmäliikuntahetkiä! :)

   Poista
 2. Ootan kans innolla uusia ryhmäliikuntatunteja ja merkkailen lukkareista tunteja, mitkä pitää pian päästä testaamaan! Kattelin myös Elixian tunteja (erityisesti niitä tanssitunteja) ja vähän houkuttais se jäsenyyden laajentaminen. Mielelläni kuulen Elixian tunneista, jos niille eksyt :) Syksyllä ryhmäliikuntainnostus on mulla varmaan korkeimmillaan juuri uusien tuntien myötä ja säiden muuttuessa huonommaks tulee mielummin liikuttua sisällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, ryhmäliikuntainnostus on huippu juttu! :) Kävin eilen jo Elixialla kahvakuulassa, koska sitä ei ole ollut Satsilla tarjolla, mutta haluan kyllä ehdottomasti testailemaan niitä tanssitunteja pian! Kirjoittelen varmasti kokemuksista tännekin, kunhan niitä tässä syksyn mittaa ehtii kertyä :) Kivoja jumppa- ja syyshetkiä sullekin, ehkä törmäillään!

   Poista
 3. Ihanaa, miten susta tosiaan huokuu nyt toi vahva rakkaus liikuntaa kohtaan. Oot selvästi löytänyt omat juttusi, joogan ja muun ryhmäliikunnan. Hienoa! :) Mä myös syksyllä innostun ennemmän ryhmäliikunnasta, ja nyt nää SATSin ja Elixian yheismahdollisuudet on niin huimat, että jo vähän odotan lokakuuta, kun pääsen kunnolla päästelemään höyryjä jumppatunneilla! ;) Kyllä ryhmäliikunta tosiaan on hienoa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä hienoa, jos onnistuu löytämään liikkumisen ilon ja ne lajit, joista nauttii! Eikä niiden lajienkaan tarvitse olla onneksi kiveen kirjoitettuja, vaan voi innostua aina uusista jutuista :) Sulla onkin ollut mahtava treenikesä kohti Vaaroja ja sun kestävyyskunto on ihan huikea! Varmasti pikäjänteisen juoksuharjoittelun jälkeen on kuitenkin kiva välillä käydä myös ryhmäliikunnassa ja kehittää kehoa eri tavoilla :) Tuntivaihtoehdot eivät meidän jäsenyyksillä ainakaan kesken lopu, se on mahtis juttu!

   Poista
 4. Olet osannut hienosti kiteyttää ryhmäliikuntatuntien idean, tai ainakin juuri samalla tavalla miten mä silloin ne tunnit koin: tavallaan yksin, silti ryhmässä juuri sinne sillä hetkellä sattuneiden tuntemattomien ihmisten kanssa, ja jokainen vetää omalla tyylillään. Kyllä ryhmäliikunta oli jossain mielessä "mun juttu" myös, vaikka mun ennakkoluulot olivat todella vahvat! :)

  Hehee, ei kyllä kulje treeni tasaisesti ympäri vuoden vaan silloin kun on lomaa niin enemmän tulee lomailtua, kun saa sitä sitten arkena taas pyöräillä ja liikkua enemmän kuin laki sallii. Mäkin olen pikkuhiljaa palaillut liikunta-arkeen ja kansalaisopiston "lähizumbaan" (heh, kuulostipas juntilta :-) tuli taas muutaman vuoden tauon jälkeen ilmoittauduttua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että pystyit samaistumaan näihin ryhmäliikuntafiiliksiin! (Se on muuten mukava tunne, kun joskus teksti syntyy niin vaivattomasti ja lopputuloksena on melkein vahingossa sellainen teksti, joka sisältää kaiken juuri sellaisenaan kuin sen halusi sanoa :) Läheskään aina ei niin käy!)

   Treenitehot laskevat lomakausina täälläkin, ja minulle se lomakauden hidastaminen on varmaan myös edellytys sille suurelle innonpuuskalle, joka sitten pulpahtaa pintaan :) Huippua kun ilmoittauduit Zumbaan! Muistankin, että joskus kirjoitelit sitä kaipaavasi, joten kiva, että nyt pääset sheikkaamaan ja nauttimaan tanssin huumasta. Mutta heh, miksihän tosiaan kansalaisopisto kuulostaa aina vähän juntilta :D Ei tunnu minustakaan kovin coolilta sanoa, että aion osallistua kansalaisopiston joogajurssille ;) Hienoa kuitenkin, että opistot ovat olemassa. Niissä pääsee kuitenkin liikkumaan edullisesti ja usein myös pienemmillä paikkakunnilla lähellä kotia.

   Poista
 5. Ihanan innostava teksti! Ryhmäliikunnasta voi tosiaan saada tosi huikeeta fiilistä. Jouduin hetken miettimään, että mikähän on mun syksyn liikunnallinen tavoite. Olen punninnut uutta maratonia ja juoksuja. Mutta tällä hetkellä onkin sellainen fiilis, että panostan nyt perusvoiman kehittämiseen.. ja ihan oikeaan punttitreeniin. Sen lisäksi juoksen silloin kun hyvältä tuntuu. Koko tämä vuosi on mennyt aikoja ja kilometrejä vahdatessa, ja nyt jotenkin juoksun suhteen koen että on aika rentoutua je mennä mielensä mukaan.. Ens viikolla osallistun kyllä kuopion puolikkaalle, mutta ajattelinpa olla sen verran rohkea etten ota mitään mittareita mukaan, ja menen fiiliksen mukaan, ilman ennalta-asetettuja aikatavoitteita.

  Nyt on sellainen rentous hakusessa, ettei rakkaasta harrastuksesta tulisi mitenkään pakkopuurtamista. Liityin myös kuntosalille ainakin neljäksi kuukaudeksi, joten tulen testaamaan varmaan myös joitakin ryhmäliikuntatunteja..Tosin pidän aikatauluttomuudesta, ja siksi sali on kiva juttu, kun ei ole sidottu tiettyyn kellonaikaan.

  Mutta tämmöisellä paatosvuodatuksella toivotan reipasta syksyn jatkoa!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, jos innostus tarttui! Ja ihana paatosvuodatus :)

   Perusvoiman kehittäminen kuulostaa hyvältä suunnitelmalta! Olet tehnyt niin mahtavaa jälkeä juoksuhommissa tänä kesänä, että keho varmasti kiittää, jos se saa myös uudenlaisia haasteita ja "pähkinöitä purtavaksi" :) Ja se kaikki on taatusti myös juoksussa eteenpäin tulevina aikoina! Ja toisaalta, ei liikkumisella aina tarvitse mielestäni olla jotain täsmällistä tavoitetta. Aina ei ole pakko kehittyä tai yrittää saavuttaa jotain, vaikka monesti tavoitteet motivoivia ovatkin. Joskus voi tehdä tosi hyvää vain treenailla treenailun ilosta, ainoana tavoitteena se hymy ja hyvä olo treenin jälkeen. Sieltä se rentous varmasti taas löytyy ja jossain vaiheessa myös ne uudet "tiukemmat" tavoitteet inspiroivat vaikka kuinka :)

   Tsemppiä Kuopion puolikkaalle, olet sinä vain kova mimmi! <3 Ja mukavia salitreenejä myös!

   Poista
 6. Jei, kiva lukea tällaisia postauksia! Kyllä ryhmäliikunta on hienoa, mutta ehkä vielä hienompaa on ryhmän liikuttaminen ;)

  Suvi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi uskon kyllä, että toisten liikuttaminen on vähintään yhtä kivaa! Mä salaa haaveilen, että voisin joskus ohjata jotain esim. kansalaisopistossa :P Siihen asti nautin vain itse täydestä sydämestäni näistä huikeista ryhmäliikuntajutuista :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...