9. huhtikuuta 2014

Kasvisruokasuosikit paljastuvat (sisältää avunpyynnön)

Muistatteko, kun Riku ja Tunna lanseerasivat Docventuresissa viime syksynä lihattoman lokakuun? Jokunen teistä bloggaajistakin taisi osallistua haasteeseen. Itse olin tuolloin vielä "elämäntapamuutoksessa" sellaisessa vaiheessa, etten uskaltanut lähteä heiluttamaan sitä jonkinasteista tasapainoa, joka syömiseeni oli alkanut löytyä. Ajatus jäi kuitenkin mieleeni elämään, kunnes nyt maaliskuun lopussa päätin ex tempore, että minäpä pidänkin lihattoman huhtikuun.

Kuva: weheartit.

Taustalla ei oikeastaan ole mitään erityistä ideologiaa tai etiikkaa, vaan se, mikä minua ajaa, on uteliaisuus. Ruokavalioni on muuttunut vähitellen enemmän ja enemmän kasvispainotteiseksi, mutta olen silti syönyt lihaa päivittäin. Vähintään leikkelettä leivän päällä, mutta yleensä myös lihavaihtoehdon lounasravintolassa. Viikonloppuisin teemme myös melko usein liharuokaa. Minulla ei ole mitään lihansyöntiä vastaan. Minä tykkään lihasta. Mutta silti haluan kokeilla miltä tuntuu olla ilman. Ja voin kuulkaa kertoa, että jo tämä ensimmäinen viikko on ollut todella mielenkiintoinen! Kalaa ja äyriäisiä syön tälläkin hetkellä, mutta nyt sitä vasta näkee miten haastavaa lihaton elämä voi välillä olla. Kotona niinkin sujuu, mutta auta armias, kun olet työmaaruokalassa ja vaihtoehtoina on joko a) yrttimaustettua naudan paahtopaistia tai b) mautonta ja hajutonta pakastekasvishöystöä... Muitakin erikoisia tilanteita on tullut vastaan, mutta näistä teen yhteenvedon sitten toukokuussa!

Uteliaisuuden lisäksi minua inspiroi tässä kokeilussa myös lihansyönnin vähentämisen terveydelliset vaikutukset. Lihattoman lokakuun Facebook-sivulla kerrotaan mm. seuraavaa: "Lihansyönnin terveydelliset haitat ovat myös merkittäviä: esimerkiksi syöpäjärjestöjen mukaan terveellinen määrä olisi korkeintaan 300 grammaa lihaa viikossa, kun suomalaiset kiskovat 200 grammaa päivässä!". Johtuukohan iästä, että minua kiinnostaa nykyään ruuan terveysvaikutukset todella paljon. Kaksikymppisenä ajattelin; kuinka paljon kaloreita, nyt ajattelen; kuinka paljon hyvää tekeviä ravintoaineita.

Kuva: Weheartit.

Kokeilun hyvä puoli on myös se, että kotona tulee tehtyä aivan uudenlaisia ruokakokeiluja. Nyt huomaan lehdissä ja blogeissa sellaisia kasvisruokareseptejä, jotka aiemmin olen vain sivuttanut nopeasti selaamalla. Ajattelin linkata tähän muutaman kokeilemani reseptin, mutta ennen kaikkea haluaisin pyytää apua teiltä hyvät kanssasisareni. Jotkut kasvisruuat (samoin kuin liharuuat) ovat mauttomia, siitä ei pääse mihinkään, mutta meillä kaikilla on taatusti vähintään yksi superherkullinen kasvisresepti, jonka pariin palaamme yhä vain uudestaan. Olisin ihan superiloinen, jos voisit jakaa lempikasvisruokareseptisi minun ja muiden lukijoiden kanssa, jotta mekin saamme nauttia tästä herkusta :) 

Omia kokeilujani tähän mennessä:

(pongasin reseptin alunperin Sporttaillaan - blogista)

Bataatti-juureskeitto
(Keitä kasvisliemessä bataatti, porkkana, palsternakka, sipuli ja punajuuri. Soseutuksen jälkeen lisää joukkoon mausteita sekä 2 dl savujuuston makuista ruokakermaa. On muuten tautisen hyvää ja ihanan väristä! Vinkkinä, että Lidlissä myydään käteviä juurespusseja, mistä saa tehtyä mukavan monipuolisen keiton.)
 



Soijaa tomaatti-kookoskastikkeessa 
(Parempaa ruokaa - kirjasta)

1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 porkkanaa
1/2 punaista chilipaprikaa
2 dl soijarouhetta
70 g tomaattipyrettä
500 g paseerattua tomaatti (jos tykkäät tulisesta, niin suosittelen Rainbown chili-maustettua, slurps!)
2 dl vettä
2 dl kookosmaitoa
(halutessasi esim. papuja)
pippuria, mausteita, soijakastiketta

Pilko kasvikset ja kääntele niitä ja soijarouhetta hetki pannulla avokadoöljyssä. Laita joukkoon tomaattipyree, paseerattu tomaatti, vesi, kookosmaito, mausteet. Anna kiehua hiljalleen noin tunti. Lisää kypsennyksen aikana vettä tarvittaessa. Tarkista maku & tarjoa täysjyväriisin kanssa.

Mikä on sinun lempikasvisruokareseptisi ja mitä mieltä olet tällaisesta lihattomasta kokeilusta? Voisitko itse kokeilla?

6 kommenttia :

  1. Lempparireseptiä ei ole, mutta haluan vain todeta kasvisruoan olevan aivan uskomattoman hyvää! Mausteiden avulla voi lohtia mitä herkullisempia ruokia, varsinkin tuoreet yrtit toimivat erinomaisesti maustajina. Pari kokeilemisen arvoista tajuttoman herkullista kasvisruokaa ovat esimerkiksi kauratto/kvinotto suppiksilla http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2013/11/kermainen-kauratto-supisuomalaislla.html / http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2014/02/kvinottoa-suppiksilla-nokkosilla-ja.html tai makaronilaatikko herneillä http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/2014/02/se-paras-makaronilaatikko.html . Njam! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nanne - KIITOS näistä reseptivinkeistä!! Juuri tällaisia täsmävinkkejä kaipaankin, kun mä en oikein osaa etsiä ja löytää hyviä kasvisreseptejä netistä täysin randomilla... Tulee runsaudenpula, ja päädyn aina vaan tekemään niitä tuttuja, hyväksi havaittuja juttuja ;) Tuo kauratto pääsee kyllä kokeiluun ensitilassa. OMG, minkä näköistä ja kuuloista :P

      Poista
  2. Jeps, lihattomasta lokakuusta tuli monipuolisuutta! Tuli testailtua raaka-aineita, joita ei ollut juuri ennen käyttänyt, esim. kikherneet ja linssit oli mulle ihan uudet tuttavuudet. Tässä onkin ihan paras linssi-kikhernepihvien ohje. http://myotatuulessa.blogspot.fi/2013/10/linssit.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos vinkistä Satu! Juuri sellaista, mitä kaipaan, sillä haluan huolehtia riittävästä protskujen saannista myös lihattoman aikana. Just kaikki kikherneet, pavut, sun muut suorastaan himottaa mua, mutta aina ei ole niin helppoa keksiä mitä niistä laittaisi!

      Monipuolisuutta tässä tulee taatusti lisää, ja sitä alkaa just huomata sellaisia raaka-aineita, joiden olemassaolon on täysin sivuuttanut.. Jännää aikaa tämä! :)

      Poista
  3. Voi Tiina, mulla on paljon hyviä kasvisruokaohjeita ja -kokeiluja mielessä! :) Voisin kirjoittaa blogiini joskus lempparikasvisruokaohjeita vaikka! :) Mä olen pitänyt pari lihatonta kuukautta elämäni aikana, ja ne ovat olleet helppoja. Eka vähän vaikeampi, mutta opin pikkuhiljaa käyttämään tofua, linssejä, kikherneitä ja papuja. Nykyisin esim. linssikeitto ja muutkin linssiruuat on mun suosikkeja ja esimerkiksi tomaattikeitto valkoisilla pavuilla on aivan taivaallisen hyvää ja täyttävää ja ravitsevaa! :)

    Mut ihanaa, kun tartuit kokeiluun! Saa niin paljon uusia ja monipuolisia vinkkejä ruuanlaittoon! :) Olo on aika kevyt ja hyvä mun mielestäni.. mut on totta, että kasvisruoka on usein ravintolassa ala-arvoista. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi Hanna, tee ihmeessä kasvisruokapostaus!! Olen kokeillut paria linkittämääsi ohjetta, ja ne ovat olleet herrrrkullisia :) Alkoi nyt erityisesti tuo paputomaattikeitto kiinnostaa! ;)

      Mullekin tämä kuukauden alku on ollut yllättävän helppo, vaikka muutamia erikoisia tilanteita on ollutkin, erityisesti juuri lounasaikaan ravintoloissa...Mutta otan tämän kyllä muuten ihan positiivisena haasteena, ja mahdollisuutena löytää uusia ideoita ruokavaliooni! Lihaton kokeilu on mulle kyllä selkeästi helpompaa, kuin esim.gluteeniton, jota on joskus mahavaivoihin ehdotettu. Se vaatisi jo paljon enemmän energiaa ja tutkiskelua. Nyt kuitenkin näin, hyvillä mielin eteenpäin ;)

      Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...