15. huhtikuuta 2014

Kasvisruokailijan tortillat: Avokadotaivas + Leftover party

Kun ajattelen tortillaa, näen mielessäni jauheliha- tai kanatäytteisen käärön. Lihattoman huhtikuun myötä olen joutunut katsomaan tätäkin asiaa uusin silmin: mitä kasvissyöjä laittaa tortillan väliin?

Interwebbi on epäilemättä jo aivan ääriään myöten täynnä vastauksia tähän(kin) kysymykseen, mutta juuri siksi minä en halunnutkaan käyttää Tohtori Googlen palveluksia etsinnöissäni. Hakutulosten äärellä kun tuppaa iskemään runsaudenpula ja jonkinsortin mistä minä nyt muka voin tietää mikä näistä on paras - tyyppinen ahdistus.

Niinpä päätin koota tortillat mukaillen muistikuviani, aiempia kokeilujani ja pakastimen sisältöäni. Prahassa on yksi aivan törkeän hyvä kasvisruokapaikka (vinkkipostaus tulossa!), missä olen syönyt elämäni parhaat kasvisruoka-annokset. Edellisellä reissulla tammikuussa söin sellaista syntisen hyvää avokadotäytteistä tortillaa, etten ole vieläkään toipunut kunnolla. 

Ensimmäisessä kotitortillaversiossani yritin siis parhaani mukaan jäljitellä tätä taivaallista annosta. Stalkkasin ravintolan nettisivut ja sen jälkeen ryhdyin vain kokeilemaan (keittiöluovuus ei suurin vahvuuteni, that I can tell ya).  Annos on hyvin yksinkertainen, ja siksi luulenkin päässeeni kokeilussani noin 75% lähelle Prahan kokemusta. Suurimpana erona ehkä se, että en tiedä minkälaisessa marinadissa avokado pitäisi kylvettää, että siitä tulisi niin pehmeän samettista kuin Prahassa. (Vai hmm, vaatisiko tämä sittenkin itse kokin marinointia tshekkiläisellä oluella?) Lopputulos ei kuitenkaan ollut paha lainkaan, joten suosittelen kokeilemaan tästä eri variaatioita kotona... ja sitten matkustamaan Prahaan syömään sitä ehtaa versiota ;)

AVOKADOTÄYTTEISET PRAHA-TORTILLAT
 (pari annosta)



1 syöntikypsä avokado
n. 10-15 cm pala kurkkua
Sopivasti feta-juustoa
Marinadi avokadolle:
1/2 sitruunan mehu
1-2 rkl avokado- tai oliiviöljyä
2 tl hunajaa
ripaus mustapippuria

Pilko pieniksi kuutioiksi avokado, kurkku ja feta-juusto. Fetaa ei tarvita tosiaankaan kovin paljon, vaan ihan vain pieni kasa joukkoon. Laita alkuun mieluummiin liian vähän kuin liikaa, ja lisää myöhemmin paloja, jos tarvii. Pirskottele avokadon päälle hieman sitruunamehua, jottei se suutu ja mustaksi muutu. Sekoita astiassa avokado ja feta. Laita kurkut omaan kulhoonsa.

Valmista marinadi sekoittamalla sen ainekset keskenään. Jos sitruuna on kovin iso, niin vähän alle puoletkin puolikkaan mehusta riittää. Kaada marinadi avokado-fetaseoksen päälle, hämmennä seosta hieman lusikalla, ja laita jääkaappiin kuvun alle marinoitumaan 30 - 60 minuutiksi.

Kun odottavan pitkä aika on kulunut, kuumenna paistinpannu kuumaksi ja paista tortillalevyä hetki molemmin puolin. Tämän jälkeen nosta tortilla lautaselle ja muovaile siitä nopeasti tasku ennen kuin se jähmettyy. Ota täytteet jääkaapista, kaada kurkut avokadoseoksen joukkoon ja täytä tortilla niin täyteen kuin mahdollista. Seuraavalla kerralla taidan itse kyllä tehdä tupla-annoksen täytettä - kuvassa näkyvä määrä on aivan liian pieni!



Avokadotäytteinen tortilla oli aika täydellistä alkupalaksi, mutta tämän jälkeen minua alkoi haluttaa jotain "lihaisampaa". Enter the soijaruohe! Löysin pakkasesta aiemmin tekemääni kookoksista tomaatti-soijakastiketta, jonka resepti löytyy tämän linkin takaa. Tässäpä siis erittäin hyväksi havaittu ja täyttävä kasvissyöjän tortilla. Aikaa väkertämiseen menee ehkä vähän liikaakin, jos ei satu olemaan kastiketta valmiina, joten tämä voisi toimia parhaiten leftover-tyyppisenä ruokana perjantai-iltana?


TÄYTTÄVÄT LEFTOVER TORTILLAT



 Lämmitä tortillalevy pannulla tai mikrossa. Lisää täytteeksi kerroksittain:

Tomaatti-chilisalsaa (kts. ohje).
(Omat tortillani tein tällä kertaa ilman salsaa, ja ihan mainiosti toimi niinkin. Tämä salsa vain nostaa tortillakokemuksen seuraavalle tasolle...)

Kookoksista tomaatti-soijakastiketta, lämmitettynä (kts. ohje)

Avokado-täytettä (kts. Praha-tortillat)
(Paljon nopeamman version saat, kun jätät marinadin tekemättä. Toimii epäilemättä niinkin, sillä onhan avokado <3)

Tsatsikia
(Tähän löytyy taatusti netin ruokaohjehelvetistä joku hyvä ohje... Itse en jaksanut käyttää kaikkea energiaani keittiössä hääräämiseen, joten tyydyin tällä kertaa kaupan valmisversioon. Hyvää oli, ja ilman ei kyllä pärjää!)

Bite me! :)

Syöttekö te tortilloita? Mitä laitatte täytteeksi? Oletteko koskaan tehneet itse tortillalevyjä? Minä yritin kerran, mutta se yritys päättyi katastrofiin, pahaan mieleen ja nälkä-kiukkukombossa tehtyyn lähikauppareissuun... Haluaisin vielä antaa itsetehdyille tortillalevyille mahdollisuuden, mutta ilman pomminvarmaa ohjetta en uskalla...

8 kommenttia :

  1. En oo tehnyt itse tortillalevyjä, mutta onhan ne omatekemät siis niiiin eri kastissa:) San Diegossa käytiin meksikolaisessa ravintolassa, jossa oli todella hyviä tortilloja!:) Ja itse tehtyä saatiin myös Kebnekaise-reissun välipysäkillä ystävämme luona Oulussa. Ystävämme mies kokkasi meille itse tortilloja, levyistä lähtien ja voi veljet oli kyllä nämä vuorenvalloittajat mehuissaan! :):)

    Kasvisversio-tortilloja en olekaan syönyt, tuota avocadoa pitää testata:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi vitsi voin vain kuvitella, miten hyvältä tortillaletut maistuu jossain oikeassa meksikolaisessa paikassa! Ja taatusti on maistunut mahtavalta myös Kebne-reissulla! Mä en ole vielä päässyt maistamaan ollenkaan, kun eka yritys päättyi miten päättyi... Mutta vielä mä sen joskus selätän ;) Ja ehdottomasti suosittelen noita avokadoversioita. Ne on ainakin kivaa vaihtelua!

      Poista
  2. Meillä syödään usein kasvistortilloja. Jos laiskottaa, laitan väliin vain Go Greenin valmista Salsa Original -salsaa, pilkottua avokadoa, tomaattia ja ranskankermaa tms. Jos taas panostetaan enemmän, teen guacamolea, tuoresalsaa ja juustokastiketta. Olemme myös usein tehneet lätyt itse ja todenneet, ettei niitä kannata tehdä pelkästään maissijauhoista, jos haluaa selvitä tehtävästä hermojaan menettämättä. Eli jos mukana on ainakin puolet muitakin jauhoja, on taikina huomattavasti helpompaa, vaikkei lätyistä ihan oikeaoppisia tulekaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei hyvä vinkki tuo fifty-sixty suhde jauhoissa! Ensimmäisen yrityksen perusteella voin todeta, että on aikamoinen velho hän, joka pelkästä maissijauhosta ja vedestä taikoo ehjän tortillan! Ja tosi hyvältä kuulostaa myös teidän tortillojen täytteet! Pitääkin tutustua tuohon Go Greenin salsaan. En ole tajunnut, että sellaistakin on olemassa. Toistaiseksi käyttänyt välillä niitä santa marian tms. Texmex-salsoja, mutta ne on kyllä kovin kaukana aidosta...

      Poista
  3. Nam, näyttää hyvältä! Avokado on jotain parasta kyllä, joten meillä on nykyään _aina_ tortillojen kanssa syötävänä myös itsetehtyä guacamolea. NAMS! :) Lisänä on sitten yleensä salsaa (kaupan, joskus harvoin omaa), salaattia, jotain juustoa (feta, aura, juustoraaste) ja jotain päätäytettä. Aika usein syödään kasvistortilloja joko tofu- tai soijasuikaletäytteellä. Mausteita vaan rutkasti, niin hyvää tulloo :)

    Lättyjä en ole vielä itse tehnyt, mutta ehkä seuraavaksi.. on pitänyt usein tehdä! Käytän kaupan lätyistä aina täysjyväversioita, koska ne on maukkaampia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahh, guacamole on ihanaa! Ja vaihtelun vuoksi on välillä kiva käyttää ihan vain paloteltuakin avokadoa, niin on enemmän purskeltavaa :) Mä en vielä ole päässyt lainkaan tutuksi tofun kanssa, sillä olen vasta opetellut soijajuttuja pikkuhiljaa...hmm, mitähän kaikkea hyvää tofusta saisikaan aikaiseksi?! Ja hei, vinkkaa ihmeessä, jos ja kun saat tehtyä lätyt joskus itse! Sen ohjeen haluan :)

      Poista
    2. Täytyypi kokeilla tuota sun avokadolisäkettä seuraavaksi lättyjen väliin.. kenties niiden omatekemien ;)

      Poista
    3. Nammm, herkullisia hetkiä! Ps. Kannattaa varata kuitenkin myös niitä valmislättyjä kaappiin, should the worst happen ;)

      Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...