23. maaliskuuta 2014

Riisuttu liikuntakokemus Yrjönkadun uimahallissa

Minulla ja ystävälläni on tapana viettää kerran kuukaudessa kulttuuri-ilta, jolloin tutustumme johonkin uuteen paikkaan tai kulttuurielämykseen Helsingissä. Meidän junan tuomien pohjoisen tyttöjen ongelmana on nimittäin ollut se, että lamaannumme pääkaupunkiseudun valtavan kulttuuritarjonnan äärellä. Tulee runsaudenpula ja kulttuuriähky kun edes vilkaisee Helsingin Sanomien Menot - sivuja. Ähky, paniikki ja nolla kulttuurikokemusta. Tilanne on parantunut nyt kun järjestämme vuorokuukausin ohjelmaa kulttuuri-iltaamme (joka muuten kulkee tämän aiemman stressin vuoksi tuttavallisemmin nimellä helvetin kulttuuri-ilta).

Perjantaina yhdistimme kulttuurin, historian ja liikunnan vierailemalla Yrjönkadun uimahallissa. Olenkohan yksi viimeisistä ihmisistä koko pääkaupunkiseudulla, joka ei ollut kuullut kyseisestä paikasta aiemmin? Hallihan on aivan ainutlaatuinen ja ollut käytössä jo vuodesta 1928 alkaen. En usko, että Suomessa on yhtään toista vastaavanlaista paikkaa, ja varmaan maailmallakin ovat harvassa.

 Kuva täältä.

Uimahallissa on 25 metrin uima-allas, sekä pukukoppeja kahdessa kerroksessa. Uima-altaan kanssa samassa kerroksessa on sähkösauna, ja pääsymaksu alakertaan on hieman halvempi kuin yläkertaan, missä on pieniä hyttejä pukukopeiksi sekä toinen sähkösauna, höyrysauna, ja ette ikinä arvaa... puulämmitteinen sauna!!! Yläkerran parvella on myös pöytiä, joihin voi tilata ruokaa tai juomaa uimisen ja saunomisen lomassa. Pyyhkeet ja kylpytakit kuuluvat lipun hintaan (14e / henkilö). Uimahalli on myös sikäli erikoinen, että siellä on miesten ja naisten illat erikseen, ja hallissa voi uida joko uimapuvussa tai aatamin asussa. Aika iso osa ihmisistä ui ihan nakuna, joten täytyihän se meidänkin kokeilla, kun sen verran erikoinen tilaisuus tarjoutui :) Voin vain kuvitella mitä ulkomaalaiset vierailijat kertovat kotona.. "Siellä ne suomalaiset oikeasti uivat alasti uimahallissakin :D"

Näkymää yläkerrasta. Oikealla hytit, vasemmalla pöydät, joista näkymä alakerrokseen.

Oli taivaallisen ihanaa uida, ja piipahtaa vuoroin höyry- ja vuoroin puusaunassa lämmittelemässä. Yhdet skumpatkin ehdittiin perjantai-illan kunniaksi juoda :) Uima-altaassa oli rata vesijuoksijoille, nopeille uimareille ja hitaille uimareille. Suurin osa naisista oli selkeästi tullut juttelemaan vesijuoksuradalle, joten hitaiden uimareiden radalle mahtui hyvin polskimaan. Muutama siellä näytti olevan tekemässä ihan oikeaakin uintitreeniä, mutta kyllä suurimmalla osalla taisi olla päätavoitteena viihtyminen ja sosiaalinen kanssakäyminen kaverin kanssa :) Oli muuten aivan mahtava paikka ja en voi kyllä muuta kuin suositella kokeilemaan, jos ette ole vielä käyneet. Jos haluaa hytin yläkerrasta (ja ehdottomasti kannattaa kyllä ainakin ensimmäisellä kerralla ottaa!), niin kannattaa olla paikalla ajoissa. Me tulimme hallille perjantaina noin 16.45 ja joduimme odottelemaan puolisen tuntia hytin vapautumista. Noin vartti meidän saapumisen jälkeen paikalla oli jo huomattavasti pidempi jono. 


Uintikokemuksen lisäksi toinen kiva juttu tällä viikolla oli torstain salitreeni Sporttaillaan - blogin Hannan kanssa. Minulla on ollut käynnistymisvaikeuksia treenien suhteen Afrikan reissun jälkeen, ja olen fiksusti priorisoinut työt ja herkut liikkumisen edelle. Mikä siinä onkin, että vaikka tietää treenien tekevän vain ja ainoastaan hyvää, niin silti niiden pariin palaaminen on joskus niin hankalaa pitemmän tauon jälkeen? Onneksi on Hannan kaltaisia kavereita, jotka tsemppaavat näinä hetkinä eteenpäin! 

 Nämä pääsivät vihdoin taas käyttöön :)

Teimme todella rankan salitreenin, johon kuului mm. askelkyykkyä ja pystypunnerrusta Smith-laitteessa, penkkipunnerrusta (pudotussarjoin), etu- ja takareisilaitteita, kuminauha-avusteisia leuanvetoja ja vatsalihasliikkeitä palloa heitellen. Koko kroppa oli treenin jälkeen aivan hapoilla, mutta olo oli kyllä niin kokonaisvaltaisen hyvä, että treeni-ilo ja -into tulivat vihdoin humahtaen takaisin lomailulaiskottelun jälkeen :) Tänään suunnitelmissa Shbam ja maanantaina sitten saunajoogaa! Monipuolisuus, se on parasta.

Oletko sinä käynyt koskaan Yrjönkadun uimahallissa? Ja mitä suosittelisit meille seuraavaksi kulttuuri-illan kohteeksi Helsingissä? :)

6 kommenttia :

 1. No hei, mä oon joskus lukenut tuosta uimahallista, mutta silloin kiinnitin vaan huomiota naku-uintimahdollisuuteen. Puusauna kuulostaa todellakin arjen luksukselta! :P Tuo vois olla testaamisen kuuloinen paikka :) Ihana perjantai-illan kohde, taatusti!

  Ja voi, oli kyllä huipputreeni, kiitos seurasta! Ilo oli mun puolella, kun sain sut takas treenien pariin! Jee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Testaamaan vaan! Vaikka sinne vesijuoksuradalla, niin pysyy pää pinnalla ;) Mun lempparijuttuja tuolla olivat ehdottomasti ne saunat. Erityisesti höyrysauna oli niin rentouttava! Huomenna mulla tosiaan onkin tiedossa pt-treenit pitkästä aikaa, mutta jos suinkin olen tolpillani keskivikkona, niin vedetään oikein kunnon CT:t ;D

   Poista
 2. Mulla kans sama asia kuin Hannalla jäänyt vain aiemmin hallista mieleen! Naku-uinti kuulosti omaan korvaan vieraalta, enkä sitten sen enempää perehtynyt kyseiseen paikkaan. Nyt kun oot testannut hallin ja todennut sen ihan soppeliksi, niin ehkä minäkin voisin uskaltautua kokeilemaan. Vaikuttaa nimittäin aika tunnelmalliselta paikalta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkäsin kyllä paikasta kovasti, mutta toisaalta tykkäänkin ihan ylipäätään kaikista erikoisista ja erilaisista kulttuurikokemuksista :) Mulle tulee naku-uinnista mieleen kesämökki, ja on sit tietty ihmisestä kiinni, että kokeeko sen soveltuvaksi uimahalliin. Mut sai tuolla tosiaan uikkareissakin simmailla menemään! Mulle paikassa saunat olivat kuitenkin SE juttu, yleisen tunnelman lisäksi :)

   Poista
 3. Vitsit, kuulostaapa huipulta nuo kulttuuri-illat:) Ja etenkin tämä kirjaimellisesti "riisuttu liikuntakokemus". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä säännölliset kulttuuri-illat ovat kyllä pelastus! On ihanaa, että on syy pitää silmät auki ja pongailla arkenakin uusia kulttuurikokemuksia - niitä kun on täällä tarjolla yllinkyllin, miltei liikaakin...;)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...