15. tammikuuta 2014

Praha-rakkaus ja joogapettymys

Terveisiä Prahasta - kaupungista, joka (kuten me naisetkin) vain paranee vanhetessaan! Ensimmäisen kerran kävin Prahassa vuonna 2004, ja lukemattomien vierailuiden lisäksi olen asunut siellä yhden ikimuistoisen syksyn verran. Prahalla ja minulla on rakkaustarina, joka sai yhden taianomaisen säikeen lisää nyt, kun pääsin kaupunkiin ensimmäistä kertaa täysin turistikauden ulkopuolella, tammikuussa.

Parasta Prahassa on tietoisuus siitä, että jokaisen kulman takana voi odottaa uusi kiva pubi, tunnelmallinen teetupa tai taidegalleria. Praha pitää jännityksessä ja palkitsee, kunhan vain osaa lähteä niiden ruuhkaisimpien turistialueiden ulkopuolelle. Kyllä se Prahan turistikeskustakin on keskivertokaupunkia todella paljon tunnelmallisempi, mutta sitten kun sieltä eksyy hieman syrjään, voi löytää niitä todellisia helmiä. Itse tykkään nykyisin viettää aikaa muutamien kilometrien päässä ydinkeskustasta sijaitsevilla asuinalueilla, joista löytää niitä ihan oikeita paikallisten paikkojakin. Hyvä idea on ottaa hotelli tällaiselta asuinalueelta, jolloin vähintään kävelymatkalla turistikeskustaan näkee myös erilaista Prahaa. Sitä, missä mikä tahansa voi tapahtua. Voisin vaikka lähempänä kesää tehdä sellaisen off-the-beaten track - tyylisen Praha-postauksen, jossa paljastan joitakin suosikkipaikkojani, joita ei välttämättä noin vain sattumalta minilomalla löydäkään. Kiinnostaisiko tällainen juttu jotakuta teistä? :)


Ruualta ei Prahassa kannata odottaa kulinaristisia O-kokemuksia, sillä ruoka on melko lihaisaa ja raskasta. Sellaista, joka huuhtoutuu oikein mukavasti alas hyvän oluen kanssa, mutta ei välttämättä muutoin tee niin hyvää kropalle ja/tai makunystyröille. Nykyään melkein joka paikasta saa onneksi jo jonkinlaisen pääsalaatin, mutta vielä muutama vuosi sitten ainoa "kasvisvaihtoehto" monilla ruokalistoilla oli uppopaistettu juusto. Turistikeskustassa on toki monenlaisia ravintoloita, joista varmasti saa myös fine dining - tyyppistä (ylihinnoiteltua) ruokaa. Itse tykkään enemmän paikoista, joissa on paikallinen ja rento tunnelma, vaikka sitten vähän sen ruuan terveellisyyden kustannuksella. Yksi ihana kasvisravintola me tosin löydettiin (jo ehkä viidettä kertaa), missä söin ihan järjettömän hyvää avokado-tortillaa. En tajua miten jotain niin hyvää voi olla edes olemassa. Naammm. Jokaisen, joka Tshekissä käy, kannattaa myös ehdottomasti maistaa koverretun leivän sisällä tarjoiltavaa gulassia tai valkosipulikeittoa. Slurps.


Jos Praha onnistui jälleen kerran ylittämään kaikki odotukset,  tarjosi se myös yhden kummallisimmista kokemuksista joogasalissa. Ajattelimme, että voisi olla mukavaa tehdä jotain liikunnallista kaiken sen oluenjuonnin lomassa, ja ilmoittauduimme sokkoina hotjooga-tunnille. Kumpikaan meistä ei tiedä juuri mitään joogasta, eikä täten sana Bikram herättänyt meissä minkäänlaista ennakkoaavistusta tulevasta. Joogapaikassa meitä oli vastassa erittäin pirtsakka tyttö, joka heti ensialkuun työnsi käsiimme lomakkeet, joissa lupasimme ottaa täyden vastuun kaikista henkisistä ja fyysisistä vahingoista, joita Bikram-jooga saattaa aiheuttaa. Laput luettuamme olimme enää noin 15-prosenttisen varmoja siitä, että tunnistä voi ylipäätään selvitä hengissä.

Kävimme vaihtamassa päällemme jumppavaatteet ja samalla ihmeissämme katselimme, kun muut naiset ympärillämme vetivät päälleen bikineitä ja uimapukuja. Joogasalin oven edessä patsasteli miehiä spiidossa. Joogasalista tuli ulos puolialastomia ihmisiä, jotka näyttivät siltä, kuin olisivat juuri nousseet uima-altaasta. Emme olleet hoksanneet lukea sitä pientä pränttiä, jossa joogasalin lämpötilaksi kerrottiin 41 astetta ja tunnin pituudeksi 90 minuuttia. Puuvillaiset jumppahousut jalassa, OMFG.

Hiki alkoi virrata sillä sekunnilla, kun saliin astui, eikä jostain syystä ensimmäisen kolmen asanan ("lämmittelyn") aikana saanut juoda ollenkaan vettä. Lämmittely kesti noin 20 minuuttia ja minulle alkoi tulla jo epätodellinen ja heikko olo. Yritin hoippua kohti vesipulloa, mutta joogaohjaaja huusi jalustaltaan, että pois sieltä vesipullolta. Selviytymisvaisto heräsi, enkä voinut muuta ajatella kuin vettä, riisu vaatteet, vettä, vaatteet pois... Ja koska vettä ei saanut juoda, tein sen ainoan mahdollisen teon: riisuin jumppatoppini. Mitä hittoa, ajattelin, jos edessäni joku pyllistelee spiidot jalassa, niin kyllä täällä yhdet ShockAbsorberitkin saa vilahdella.

Tästä hetkestä eteenpäin en oikeastaan muista paljoakaan. Pystyin huojumaan mukana vielä viitisentoista minuuttia, mutta 45 minuutin jälkeen luovutin ja horjuin ulos salista ohjaajan torujen saattelemana (tunnilta ei olisi missään nimessä saanut lähteä kesken kaiken pois). Harjoitukset kävivät yhä fyysisemmiksi ja minä yhä heikkovointisemmaksi siinä kuumuudessa. Tunsin miten pulssi takoi kaulalla silloinkin kun istuin levähtämään siihen ainoaan sallittuun leopasentoon polvien päälle. Suomessa olisin ehkä uskaltanut jäädä paikalle vaikka sitten pyörtymispisteeseen asti, mutta sairaalareissu Tshekissä ei tuntunut mukavimmalta mahdolliselta vaihtoehdolta.

Jälkikäteen kuumuudesta toivuttuani alkoi sitten se jossittelu ja harmittelu. Että olenko oikeasti niin heikko henkisesti ja fyysisesti, että en pysty kestämään epämukavaa kuumuutta ja sydämentykytystä edes sen 90 minuutin verran. Miksi ne muut pystyivät, mutta minä en? Jonkinlainen sisuuntuminenhan siitä seurasi, ja aion mennä kokeilemaan hotjoogaa uudelleen täällä turvallisessa koti-Suomessa. Mielellään kuitenkin jotain Bikram-joogaa kevyempää, jotta voi oikeasti keskittyä muuhunkin kuin selviytymiseen.

Olettekos te kokeilleet hotjoogaa? Entäs onko Bikram 26:n asanan sarjoineen tuttua? Voiko siihen kuumuuteen tottua? Tykkäsittekö? Ja mikä tärkeintä: oletteko käyneet Prahassa? :) Alla vielä muutamia tunnelmia matkalta...


 Teetuvissa viihtyivät niin ihmiset kuin eläimetkin. Ei ole samanlaista hygieniahysteriaa siellä kuin Suomessa.

Agendalla: onnellisuuskartat vuodelle 2014 :)


 Kadulla pääsi tekemään palapeliä. Pelihullu kiittää.

 Näitä tunnelmallisia peruspubeja Prahasta löytyy loputtomiin.

Karua talvikauneutta.

Tiedetään! Aina on vähintään yksi Praha-matka suunnitteilla ;)

Löytyi uusi Bodybalancen loppurentoutuspaitakin!

13 kommenttia :

 1. Mielellään lukisin tiiviimmänkin Praha - postauksen, sillä miniloma siellä voisi olla oikein käypä nyt kevään aikan. Esim. säätila, jotain hyviä hotelleja, ravintoloita yms. käytännön asioita olisi hauska tietää :)
  Ja toiseksi tuohon joogaan. Käyn itse useita kertoja mm. hot joogassassa; sekä bikramissa sekä vinyasa - joogassa. Suosittelen ehdottomasti ottamaan uusinnan lajiin täällä Suomessa ja kannattaa tosiaan aloitta kevyemmistä hot jooga - tunneista ja lukea ohjeistuksen huolella läpi ennen tuntia :D Hot joogaa on laji, johon täytyy usein tutustua usean kerran verran ja kannattaa ehdottomasti antaa lajille "aikaa"! :) Bikram ei tosiaan ole ehkä se paras joogalaji, jota varsinkaan lämmössä kannattaa ensimmäisenä lähteä kokeilemaan, koska se on tosiaan melko "kurinalaista" samojen toistuvien asanoiden, tiettyjen vesitaukojen ja ohjaajan antamien ohjeiden vuoksi. Mutta kun on totuttautunut lämmössä tehtävään joogaan ja tunnustellut omia tuntemuksiaan rauhassa (joillekin laji ei vain sovi, esim. matalan verenpaineen, migreenin tms. omaaville), suosittelisin testaamaan jälleen ehkä myös bikramia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhops, olipas pikaisesti kirjoitettuna paljon kirjoitusvirheitä :D No mutta eiköhän viesti tule jotenkin selväksi.. :D

   Poista
  2. Viesti tuli oikein hyvin selväksi :) Kiva, että jätit kommentin ja kerroit joogakokemuksistasi! Olen tosiaan ihan varma siitä, että hotjooga voi olla aivan ihanaa ja mieli kyllä halajaa sinne pian uudestaan, tällä kertaa tosin hieman paremmin valmistautuneena :D En jotenkin ollut edes ennen tajunnut, että hotjooga käytännössä on vain ylätermi sille, että joogataan kuumassa huoneessa, mutta se MITÄ joogaa siellä tehdään, kannattaisi selvittää etukäteen ja valita oman taustan mukaan! Mä olen jo löytänyt täältä kotisuomesta yhden paikan, jossa on "lempeitä hotjooga-tunteja" aloittelilijoillle ei-niin-paahtavassa lämmössä ja aion kyllä mennä kokeilemaan :) Ja ps. Praha-postaus tulossa lähikuukausina!

   Poista
 2. Mäkin käyn hotjoogassa. Yhdyn kyllä ylläolevaan kommenttiin, että kannattaa koittaa uudestaan ja aloittaa sieltä kevyemmästä päästä. :) Meillä kyllä salin lämpötilan on "vaan" n. 35 astetta, eli ei siellä noin kuuma ole. Mä kyllä tykkään siitä lämmöstä, olen melkoinen vilukissa! ;) Ja kroppakin venyy paremmin kuin viileässä.

  Mukavaa reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kokemuksesi hotjoogasta kuulostavat kyllä niin ihanilta <3 Juuri sellaisilta, joita haluaisin kokea itsekin, mutta tosiaan ensialkuun tosiaan hieman lempeämmin! Lähisalin aloittelijoiden hotjoogatunneissa on ilmeisesti hieman alennettu lämpötilaa, eli siellä ei tarvitsisi ihan saunalämmöissä tuskastella ensimmäisillä kerroilla. En malta odottaa, että pääsen kokeilemaan :)

   Poista
 3. Hauska ja mielenkiintoinen tarina. Olen käynyt kerran Prahassa, ja käyn uudelleen, kunhan olet antanut ne ohjeet, eli ilman muuta haluamme tarkemman Praha-postauksen, kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kyllä tuo joogatarina kuulostaa itsestänikin hauskalta nyt, vaikkei siltä juuri silloin tapahtumahetkellä tuntunutkaan. Parempi kuitenkin kääntää "epäonnistumisetkin" iloksi, ja ollaankin saatu ystäväni kanssa jo monet hyvät naurut kokemuksestamme :) Ja kiva, että Praha-postaus kiinnostaa. Sellaista siis tulossa!

   Poista
 4. Huh, kuulostipa hurjalta tuo jooga! Huh... mut mä tahtoisin kans kokeilla hotjoogaa.. ehkä jotain lempeää kuntosaliversiota... ensin.. ;)

  Mut ihanan kuuloinen reissu muutoin! Toi onnellisuuskartan teko vaikuttaa kivalta, ja ihana tunnelma välittyi kuvista. Kerro ihmeessä enemmänkin Prahasta! Mä olen kerran käynyt, mutta tuli aika paljon oltua vain siinä turistirysässä, vielä elokuussa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih joo tämä joogakokemus ei vielä aivan avannut porttia tyyneyteen ja valaistumiseen :D Polte jäi kuitenkin, ja aion mennä lähiaikoina tutustumaan lempeämpään versioon. Yksi joogasali olisi sellaisen tunnin juoksumatkan päässä kotoa ja olen miettinyt, että kevyt hölkkä + lempeä hotjooga voisi olla aika taivaallinen yhdistelmä!! Ja juu kirjoittelen vielä toisen postauksen Prahasta, niin ehkä joku saa siitä uusia vinkkejä ja näkökulmia tähän mielestäni maailman tunnelmallisimpaan kaupunkiin :) <3

   Poista
 5. Ehdottomasti kiinnostaa Praha-postaus :)

  Mielenkiintoinen joogakokemus... Mä olen käynyt kundaliinijoogassa jokusen kerran, siinäkin on ollut ihan riittävästi ihmeteltävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jeps, Praha-vinkkejä siis tulossa lisää! :)

   Juu, sana "mielenkiintoinen" kuvaa sitä joogakokemusta kyllä aika hyvin :D Pitääpä googletella tuo kundaliinijooga, sillä en ole kuullut siitä aiemmin... Jooga kyllä lajina on alkanut kiehtoa yhä enemmän, mutta nyt pitäisi vaan löytää se oma juttu, vaikka sitten yrityksen ja erehdyksen kautta :)

   Poista
 6. Mun ei kai tarvitse edes vastata, että haluanko lisää Praha-postauksia? ;) Kesäkuussa on tosiaan oma reissu edessä, joten tilaisin sen postauksen siihen mennessä, kiitos! ;D Meillä on majoitus keskustan alueella, mutta olisi kyllä kiva käydä jossain tietyssä syrjäisemmässäkin paikassa, jos sulla on jotain kivaa mielessä. Kolmen päivän reissulla kun ei ihan hirveästi viitsi lähteä summassa haahuilemaan monien kilometrien päähän!

  Mä olen jo pitkään haaveillut testaavani joogaa, mutta nyt onneksi tiedän sen etten ainakaan Prahassa aio sitä ensikosketusta kokea ;) Aika hurjalta kuulostaa tuo sun kertomus, huh!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, tilaus vastaanotettu :D Kolme päivää on tosiaan aika lyhyt aika vierailla uudessa kaupungissa, eli silloin tosiaan voikin olla hyvä idea ottaa hotelli siitä aika keskustasta :) Mutta kyllä kolmessa päivässäkin ehtii vaikka mitä - mekin oltiin nyt vain 3 yötä ja 4 päivää! Vinkkejä siis tulossa :)

   Joogahaaveet elävät täälläkin, eli jaetaan puolin ja toisin kokemuksia ja vinkkejä, jos päästään tutustumaan lajiin! :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...