20. tammikuuta 2014

Kuntoilijan akuutti ajanpuutepulma (ja liikuntafantasioita)

Voidaan kyllä lähteä liikkeelle siitä, että ongelmani laatu on positiivinen. Minulla on vakituinen työ, koti, auto, kissa ja parisuhde. Olen terve ja saan liikkua minulle mieluisilla tavoilla. Ongelmani on kuitenkin se, että tykkään nykyisin liikaa liikkumisesta. Niin paljon, että mielessäni on jatkuvasti sen sata ideaa mitä haluaisin harrastaa ja kokeilla. Liikkuminen antaa luottamusta omiin kykyihin, tuo hymyn huulille, opettaa tuntemaan ja venyttämään oman kehon rajoja, ja taltuttaa työstressin. Olen endorfiinikoukussa; haluan enemmän, mutta en ehdi. En ole supernainen. Minulla on koti siivottavana, auto huollettavana ja kauppareissut tehtävänä. Haluaisin myös lukea säännöllisesti, tehdä käsitöitä ja kokkailla herkullisia juttuja keittiössä. Kavereitakin olisi kiva joskus nähdä. En edes pysty kuvittelemaan minkälaista tämä elämä olisi, jos olisi lapsia. Ihan valtaisa hatunnosto minulta teille äideille (ja isille) siellä ruutujen toisella puolella, jotka pystytte pyörittämään arkea, pitämään huolta kunnostanne ja vieläpä pysymään suurinpiirtein tolkuissanne. Olette kyllä niitä tosielämän sankareita! :)

Matkalla salilta kotiin annoin mielikuvitukselleni luvan lentää täysin vapaana. Mietin millainen unelmieni liikuntaviikko olisi tällä hetkellä, jos minulla ei olisi mitään muita velvollisuuksia (lue: työtä) hoidettavana ja jos kroppani kestäisi ihan minkälaista rasitustasoa tahansa. Tältä se näyttäisi:
 • 2 salitreeniä
 • 2 juoksulenkkiä (yksi Indoor Running + yksi pitempi lenkki ulkona)
 • 2 - 4 raskaampaa ryhmäliikuntatuntia (ainakin CrossTraining ja BodyJam. Muut tunnit fiiliksen mukaan, esimerkiksi Spinning tai BodyCombat)
 • 2 rauhallisempaa kehonhuoltotuntia (Bodybalance ja Hotjooga)
Haluaisin siis treenata 8  - 10 kertaa viikossa, ja toki välillä myös liikkua luonnossa ihan muuten vaan. Vaeltaa, geokätköillä tai suunnistaa. Mielelläni kävisin myös hierottavana kerran viikossa ja toki putkirullailisin lihaskalvoni optimitilaan joka ilta TV:n edessä. Aamuni aloittaisin aurinkotervehdyksellä. Ei mielestäni mitenkään kohtuuton toive! Pitäisiköhän tehdä elämäntapamuutos ja alkaa harrastaa kaikkea tätä säännöllisesti ja koko loppuelämän ajan ensi maanantaista lähtien? :P

Muistelen, että olen luvannut lopettaa tämän treeniblogin pitämisen sitten, kun ollaan saavuttu siihen pisteeseen, että julkaisen omakuvan salilta. Joulukuun 23.pv yksin salilla ollessani tätä tilannetta ei kuitenkaan mitenkään voinut estää!


Täällä reaalimaailmassa liikun tällä hetkellä 3 - 5 kertaa viikossa. Periaatteessa tuo liikuntamäärä riittää minulle kunnon ylläpitoon ja ehkä kehittymiseenkin ihan hyvin, mutta sen lisäksi haluaisin harrastaa vielä joitakin lajeja ihan vain harrastamisen ja hyvän fiiliksen vuoksi, eli ns. huvikseen, ilman minkäänlaisia kunto- tai kehittymistavoitteita. Tällaisia lajeja ovat esimerkiksi reggaeton sekä hotjooga.

Seurailen aika monia treeniblogeja ja minusta tuntuu, että en ehkä kuitenkaan liiku kuntoilijaksi mitenkään erityisen paljon. Aika keskiverrosti oikeastaan. Junassa päiväunelmista herätessäni mietin, olisiko minulla oikeasti mahdollisuuksia liikkua ainakin hitusen enemmän, jos oikeasti haluaisin? 

Yksi vaihtoehto olisi lisätä treenipäivien määrää, eli treenata säännöllisesti 5-6 päivänä viikossa. Tähän mennessä olen pitänyt kahta lepopäivää ihan miniminä ihan jo pelkän palautumisen vuoksi, ja myös siksi, että haluan tehdä muutakin kuin liikkua. Nähdä kavereita ja esimerkiksi nukkua. Lisäksi olen huomannut, että jos liikkuu ihan himpunverran vähemmän kuin haluaisi, pysyy jatkuvasti yllä pieni liikkumisen nälkä. Välipäivät ruokkivat liikkumismotivaatiotani, joten ei, en aio niistä jatkossakaan luopua. En halua, että treenikenkäni kuluvat puhki.

Jos ei lisää treenipäiviä, niin ehkä treenikertoja sitten? Löytyisikö ratkaisu siis tuplatreeneistä? Tähän mennessä olen pääosin tehnyt vain yhden treenin päivässä, eli yhden jumpan, yhden salitreenin tai yhden hölkän. Olen yhdistellyt eri lajeja yhdelle päivälle aika vähän. Nyt olen kuitenkin vähitellen alkanut avata silmiäni tuplatreenimahdollisuuksille, ja testaillutkin niitä jonkin verran. SATS:illa on mukavasti myös puolen tunnin ryhmäliikuntatunteja, joita voi yhdistellä esimerkiksi toiseen tuntiin tai vaikka salitreeniin. Joogasalille (..aivan kuin minulla olisi jo joogasali - kertaakaan en ole käynyt :D) voisi hölkätä. Viime viikolla en ehtinyt liikkumaan kuin kahtena päivänä, joten eilen yhdistin Spinning - ja BodyBalance - treenit. Ensin 55 minuutin huikea pyöräilymatka täpötäydessä spinning-salissa, joka oli osan aikaa valaistu pelkästään kynttilöin (ah, kyllä!) ja sen jälkeen vielä toinen tunti täydellistä kehon hellimistä BodyBalancessa. Turhaa ehkä edes mainita, että leijailin treenien jälkeen kotiin ja vietin illan seitsemännessä taivaassa.

Mahdollisuuksia tuplatreeneihin siis on, mutta näitä pohtiessani minulle on alkanut tulla kummallista kyllä jotenkin huono omatunto liikkumisen määrästä... siis onko normaalia haluta liikkua näin paljon? :D En ole koskaan ollut mikään himoliikkuja, mutta nyt tilanne alkaa kyllä jo näyttää hippusen huolestuttavalta...

Tuntuuko teistä, että ette ehdi treenata niin paljon kuin haluaisitte? Miksi ja miten olette näitä aikapulmia ratkoneet? Onko teillä koskaan huono omatunto liikkumisen liiallisesta tai liian vähäisestä määrästä? Onko liikkuminen pois joltain toiselta elämän osa-alueelta vai saako siitä pelkästään lisäenergiaa muuhun elämään? Ja minkälainen olisi fantasioidenne liikuntaviikko? :)

Tästä ei tule puolestaan ollenkaan huono omatunto :) Treenipäivät kruunaan oikeaoppisesti aina parilla palalla tummaa suklaata. Tumma suklaa on yksi tärkeimmistä motivaation lähteistäni.

16 kommenttia :

 1. Tietkö, mulla on muhimassa just samankaltainen postausaihe mielessä.. tai ei ihan, mutta melkein! Näät sitte kohta, ehkä huomenna ;) Mutta siis.. mun mielestä kuulostaa vaan hyvältä, että sulla on noin kova into päällä! Parasta on, että osaat pitää jalat maassa, ja tajuat, että haluat pitää kaksi lepopäivää viikossa ja pidät ne! Hyvä! Mäkin aina mietin kaikkia äitejä ja isejä, että miten niillä aika riittää.. huhuh! :D ..mutta kai sitten tulee luovaksi, ja liikkuu enemmän hyötymatkoja jne. :)

  Mun unelmien liikuntaviikko olisi
  - 1 sali, 1 crosstraining
  - 1 balance, 1 jooga
  - 1 spinning, 1 uinti
  - 2 juoksulenkkiä (pitkä, vauhtitreeni ja perus pk)
  - 1 hiihto/suunnistus (vuodenajasta riippuen)
  - 1 vaihtuva "hupitunti" (Soma, combat, energy tms.)
  = 10 treeniä!! Hhahaha! Ei ihan mahollista ;) Ei mun kehokaan kestäis niin paljon, saatika aikaa ei ole... mut aina saa haaveilla ja toteuttaa nuo vaikka 10 päivän sykleissä ;)

  Ihana postaus! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana Hanna :) odotan innolla sun pohdintoja aiheesta! Näkemysten ja fiilisten vaihtaminen bloggaamalla on kyllä kivaa. Ja hih, löytyihän niitä liikuntaunelmia sieltäkin ;) Huippu lista! Musta tuntuu, että sä taidat jo nyt liikkua melkolailla listasi mukaisesti, mutta vaan vähän viikkoa pitemmällä syklillä? :) Ihan älyttömän hyvä pointti sulta tuo, että ei tosiaan ole mikään pakko sitoa liikuntasuunnitelmia yhteen viikkoon, vaan esim 10 tai 12 päivään! Siinä ajassahan kerkeää jo paljon enemmän. Mä alankin ehkä miettiä mun liikuntasykliä nyt uudests näkövinkkelistä! Kiitos siis ♡

   Poista
 2. Tää kyllä osu ja uppos ihan täydellisesti! Näitä asioita mietin iteki tosi paljon ja ärsyttää kun ei vaan ehi.. tai ehtis kyllä jos karsis kaiken muun pois... Mut kuitenkin haluis muutakin elämää :) Vaikeeta kun hitto vie pitää tehdä töitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että osui! :) mä olen kyllä vakaasti sitä mieltä, että 20 tuntia olisi just sopiva viikkotyöaika, jotta myös harrastuksille jäisi riittävästi aikaa ;) Elämä vaan tuntuu olevan jatkuvaa tasapainottelua ja ennen kaikkea valintoja siitä, mihin haluaa arvokasrta vapaa-aikaansa käyttää. Tsemppiä balanssin etsintään!

   Poista
 3. Tuttuja ajatuksia! Musta tuntuu useinkin juuri tuolta, ettei ehdi harrastaa niin paljon kuin haluaisi. (Siis niinä aikoina, kun se harrastaminen onnistuu..) Toisaalta treenaan kyllä terveenä ollessani aika paljon, joten musta tuntuu, että määrää ei voi enää kauheasti lisätä, kun siellä töissäkin on käytävä. Myös koirat vievät oman aikansa. Eli ehkä pitää vaan keskittyä laatuun ennemmin kuin määrään. :)

  Ja kyllä mulla ainakin liikunta on vie aikaa muilta jutuilta. Mutta se on oma valinta, joten en valita. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samojrn aikapulmien kanssa varmasti painii moni meistä työssäkäyvistä ihmisistä. Nyt kun mä mietin aikaa, jolloin en juuri ollenkaan liikkunut, niin enpä mä silloin iltaisin mitään kummempaa tehnyt. Makoilin vaan pääosin väsyneenä sohvalla. Eli hirveän paljosta en ehkä ole joutunut liikunnan vuoksi luopumaan, mutta lisääntynyt energia aiheuttaa nykyään tosiaan sen, että on intoa suunnitella ja kokeilla uusia lajeja jne, mistä seuraa tää akuutti aikapulma. Mutta kuten sanottu, ongelmamme laatu on sangen positiivinen, jjoten en valita minäkään :)

   Poista
 4. Hehee, munkin unelmaelämään kuuluisi liikuntaa laidasta laitaan paljon... eiköhän jätetä työt ja kaikki ja ryhdytä elämäntapaliikkujiksi ;)

  Joo, kyllä musta tuntuu että en saa mahdutettua varsinkaan lihaskuntoa niin paljon kuin olisi "optimaalia". Arkiviikolla tuhlaantuu pari päivää kaupassakäyntiin ja muihin asioihin, yhtenä haluan yleensä nukkua pidempään (tai päikkärit), yksi päivä on pyhitetty kunnon kokkaukselle, koirille, siivoamiselle jne, ja ei jää kuin se yksi: lihaskuntotreenipäivä. Viikonloppuna aika usein toinen päivä menee lepoon ja toinen johonkin pitkäkestoiseen juttuun.

  Haluaisin jättää näitä arkiasioita vähemmälle ja liikkua niinäkin päivinä mutta kun se ei tässä elämäntilanteessa vaan ole mahdollista. Eniten poden huonoa omaatuntoa kun koirat jäävät joskus muiden vastuulle... itse olen ne kuitenkin aikoinaan ottanut... Liikuntaa (aerobista) oon ovelasti ja kuin huomaamatta saanut lisättyä työmatkapyöräilyillä, jota siis harrastan lähes joka arkipäivä. Tuo yllämainittu teksti koskikin sitten just sitä ylimääräistä liikuntaa. Zumbatakin olis kiva mutta kun ei vaan ole aikaa eikä ihminenkään ole mikään kone, joka jaksaisi vaikka mitä vaikka koska...

  Lähes joka päivä siis pyöräilen, lenkitän koiria, imuroin, teen ruokaa jne... En katso TV:tä lähes koskaan. En harrasta mitään käsitöitä tms (töissä saan näperrellä ihan tarpeeksi :-) enkä oikeastaan mitään muutakaan liikuntaan liittymätöntä. Luen melko vähän (haluaisin lukea enemmän, mutta usein "iltalukemiseksikin" tulee kaivettua kone kirjan sijaan). Ainut juttu johon aikaa menee liikunnan ja kotitöiden lisäksi on netti: blogit (lukeminen ja kirjoittaminen), tiedonetsintä johonkin tarpeeseen, muutaman keskustelupalstan seuraaminen, yleisimmät uutiset, s-posti, ... Fbookistakaan en erityisemmin perusta, on oikea aikasyöppö kun sinne eksyy...

  Eksyin jo aiheesta aika lahjakkaasti, mutta mun unelmaliikuntaviikko olisi viikko ilman töitä ja aikataulutettuja menoja, ulkona olisi hieno liikkumiselle sopiva ilma, ja tehdä kropan ja mielen tarpeiden mukaan juuri sitä mitä eniten huvittaa. Lihaskuntoa unohtamatta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitkästä kommentistasi Heidi! Tällaisia on kiva lukea. Vastailen ajan kanssa huomenna :)

   Poista
  2. Hih, eiköhän aika monen meidän haave olisi, jos aivan rehellisiä ollaan, vähemmän töitä ja enemmän aikaa harrastuksille ja muille kivoille asioille :) Mun mielestä on ihan mahtavaa, että harrastat niin paljon hyötyliikuntaa! Äskettäin luin erään liikunta-alan ammattilaisen kirjan, jossa hän kirjoitti, että mikään normaalin kuntoliikkujan saavutettavissa oleva liikuntamäärä ei voi korvata terveysvaikutuksissa ns. arkiaktiivisuutta, eli käveltyjä työmatkoja, seisomapistettä töissä, lumitöitä jne jne. Eli olet ihan oikealla tiellä :) Itsekin haaveilen aina vaikka mistä, mutta tosiasiassa olen aivan tyytyväinen tähän tilanteeseen. Liikun juuri niin paljon kuin tässä elämässäni pystyn ja jaksan :)

   Minullekin netti ja bloggaus ja blogien lukeminen ovat nykyään aikamoisia aikasyöppöjä. Olen miettinyt, että voisi kohtuullistaa nettinotkumista niin, että pitäisi ainakin alkuun viikossa yhden tai kaksi täysin netitöntä iltaa. Sitten olisi se sama aika käytettävissä vaikka käsitöihin tai kokkailuun :) no mutta, pikkuhiljaa ja vähitellen kohti parempia polkuja, tässäkin asiassa ;) Kiitos vielä mielenkiintoisesta kommentistasi!

   Poista
 5. No mä haluaisin viikkoon 3-4 juoksutreeniä, pari tanssituntia mm. balettia, muutaman tankotanssitunnin, pari joogaa ja ohjattua venyttelyä, pari salikertaa, joku spinning olisi kiva ja sitten vielä uimista! Ihan ei riitä aika eikä voimat...
  Mä tingin kyllä paljon sosiaalisista suhteista, ja en käytännössä siivoa juuri yhtään. Ja tunnen kyllä huonoa omaatuntoa vähästä treenaamisesta, mulla on usein viikkoja, joissa ei tule viittäkään tuntia täyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyihän niitä liikuntafantasioita sitten lopulta monelta meistä! Juoksut, parit tanssitunnit ja joogat kuulostaa kyllä hyvältä. Kyllähän liikunta tosiaan verottaa sosiaalisia suhteita väkisinkin ainakin arkena, ja siksi olenkin erityisen iloinen silloin, jos saan kaverin viereen jumpalle. Eihän siinä paljon löpistä, mutta silti yhdesdätekemisen meininki. Juoksut ja salitreenit vedän kyllä sitten melkrin aina yksin. Ja niin, mäkään en juuri koskaan siivoa :D

   Poista
  2. Hups, hirveesti kirotusvirheitä tulee tällä padilla! Tahdon näppäimistön takaisin - ihan kaikkiin laitteisiin!

   Poista
 6. Heippa, hyvä teksti Tiinuska, jälleen kerran! :) Tällä hetkellä mä ehdin useimmilla viikoilla liikkua niin paljon kuin haluan, tavoite on se 5-6 treenipäivää viikossa. Jos aikaa on tosi vähän tai kiireinen viikko kyseessä niin sitten olen tehnyt lyhyempiä treenejä yleensä kotona, koska silloin säästyy aikaa salille menemisestä. Ja myös aikaisemmin herääminen on auttanut välillä siihen, että on treenin saanut mahtumaan päivään. Mun fantasioiden liikuntaviikko ois sellainen joka sisältäisi ratsastusta 3h (1xkoulu, 2xesteet), juoksua 3x, core-treeniäx3, bodyattackiax1, bodypumpiax2, bodybalanceax1 ja joogaax1 :) Ihan kaikkia suosikkilajeja en siis saa tarpeeksi mahtumaan nykyiseen 5-6 treenipäivään, vaikka tekisinkin tuplatreenejä, mutta ei se haittaa.. Ihan hyvä näinkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan huippua, että saat pääasiallisesti liikkua juuri kuten haluatkin! Se, että sulla on juoksumatto, ja ylipäätään saat tehtyä kotitreenejä, on varmasti aivan loistojuttu ajankäytön kannalta. Mä en saa treenattua kotona sitten millään. En vain saa sitä treenifiilistä päälle täällä kotiympyröissä, ja muutenkin kaipaan muita treenaajia näköpiiriini :) Välillä yritin tehdä aamutreenejä salilla ennen työpäivää, mutta uni vaan houkuttaa enemmän :D Ehkä sitten kun kesä jälleen koittaa, on enemmän virtaa myös niihin aamuheräämisiin...tai sitten ei ;D Mutta kuten sanoit - ihan hyvä näinkin! :)

   Poista
 7. Jaah. Mä koen, että saan liikkua riittävästi nyt. Liikunkin toki lähes päivittäin, mutta aikalailla erilaisia harrasteita. Syyskaudella toki säbätreenejä oli 3x + sen päälle juoksuja/lihaskuntotreeniä, joten treenitunnit oli huimat. Nyt en ole nilkannyrjähdyksen jälkeen kyennyt salibandya vielä pelaamaan, joten on sitten enemmän pelivaraa tehdä myös muuta.

  Tosin nyt ehkä viime vuosina olen oppinut myös, että "Less is more". Olen oppinut myös esimerkiksi kotijumppailun,josta olen erittäin ylpeä! siis lähinnä siksi, että saan itsestäni niskasta kiinni tehdä tiukan kotitreenitunnin. Siinäkin säästyy monelta tunnilta, ettei tarvitse lähteä yhtään mihinkään. Ja monesti tiukka puolituntinenkin riittää hyvin kehittymään.

  Tuplatuntien hyöty on tietysti vähän kyseenalainen, ehkä joskus sellainenkin toimii erityyppisten liikuntasuoritusten yhteydessä.. mutta onko siinä aina järkeä? Lähinnä liikunnan hyödyn ja palautumisen kannalta.

  Toki muistan, että aikaisemmin liikuntakeskuksen jäsenenä olikin sellainen ajatus, että haluis tehdä tota ja tota, ja tota. Ja minulle se liiallinen aikataulutus toi oman ahdistuksensa. Nyt on liikunnassa vapautta ja virtaa, ja ihan oman kropan ehdoilla! :) Tosin nyt hyödynnän ilmaistutustumisia eri kuntosaleilla, ja pääsenkin ensi viikolla kokeilemaan sitä teidän hehkuttamaa crosstrainingia:):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä ja mielenkiintoinen kommentti - kiitos Satu! :) Sulla on ihana tilanne, että saat liikkua riittävästi ja niitä lajeja, joita tahdot, erityisesti nyt kun nilkka alkaa olla paranemaan päin <3 Ja ihan huikeaa, että olet löytänyt kotijumppailun! Kuten Karoliinallekin sanoin, niin se on mulle aika vieras käsite, vaikka välillä vähän innostun kokeilemaankin.

   Ja todellakin tiukka puolituntinen voi auttaa kehittymään :) Mulla on vaan nykyisin se juttu, että haluaisin liikkua, vaikken kehittyisikään. Siis esim. BodyJam... se on niin huippua, että kävisin siellä, vaikka lihoisin tunnin aikana puoli kiloa (näin ontuvasti sanottuna :D). Siis suurin osa mun liikkumisesta ei ole mitenkään erityisen kehityshakuista (näkeehän sen tässä juoksukunnossakin :D), vaan liikun, koska se on niin kivaa. Ihan samanlailla, kun joku käy vaikka posliinimaalauksessa, kun tykkää :D Ei tuplatunnit varmasti ole ideaalisia, jos vetää kaksi kovaa tuntia peräkkäin, mutta mun haaveena onkin yhdistää joku kovempi (ja lyhyempi) + kehonhuoltotunti päälle. Saa tehdä sitä mistä tykkää, ja samalla lähtee toivoakseni myös palautuminen käyntiin, kun ei suoraa kovan treenin jälkeen siirry sohvalle istumaan! Mutta meille kaikille sopii eri jutut ja se mikä sopii tänään, voi ensi viikolla tuntuakin väärältä. Pääasia on, että liikkuu, kuten hyvin sanoit, ihan oman kropan ehdoilla, täynnä virtaa ja vapautta <3 Ei näitä juttuja kannata liikaa murehtia, vaan etsii vaan hellästi ja löysin rantein sen itselle sopivan määrän ja tasapainon :)

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...