16. elokuuta 2013

Ryhmäliikuntahaaste osa 1/40: SH'BAM

Nyt se on totta! Ryhmäliikuntahaasteen ensimmäinen osa on suoritettu, ja enää vaivaiset 39 jäljellä. Hommahan alkaa olla jo voiton puolella! Tässäpä siis tunnelmia ensimmäiseltä testaamaltani tunnilta :)

Mitä: SH’BAM (Les Mills – konseptiin kuuluva tunti)

Milloin: Keskiviikkona klo 17.00 – 17.45

Kesto: 45 minuutta

Ketä oli paikalla: 16 – 50-vuotiaita naisia. Suurin osa noin 20 – 30-vuotiaita. Itsehän heilahdan vielä kevyesti tähän ikähaarukkaan, meh.

Mitä sanotaan SATS:in sivulla: Les Mills SH’BAM-tunti koostuu kuumista liikkeistä, listahiteistä ja uudelleen miksatuista vanhoista suosikkibiiseistä. Tällä tunnilla voit yksinkertaisesti treenata itsesi kuntoon, ja antaa samalla sisäisen tähtesi loistaa!


Mitä se oli oikeasti: Nyt täytyy kyllä todeta, että oli aika mullannut muistiot. Olen käynyt Sh’Bamissa kerran aikaisemmin ja tuolloin petyin, koska olin toiveikkaasti odottanut löytäväni jotain BodyJamin kaltaista. Nyt kun BodyJam on vihdoin tulossa salimme vallikoimaan, on ehkä helpompi antaa SH’BAM:ille anteeksi sen zumbamainen lyhytjänteisyys ja pitempien koreografioiden puute. Sh'bamissa kun ei rakennella biisirajat ylittäviä koreografioita, vaan jokainen biisi on oma kokonaisuutensa, joka koostuu muutamasta helpohkosta tanssillisesta sarjasta.

SH’BAMin kahdestatoista biisistä ensimmäinen ja viimeinen otetaan vähän rauhallisemmin. Kymmenen keskimmäistä biisiä ovatkin sitten yllättävän kovaa tykitystä. Luulin, että tunti muodostuisi pääosin kevyehköstä eteen-taakse askelluksesta itseään toistavan musiikin tahdissa, mutta yllätyin positiivisesti siitä, miten kovatehoiseksi tunti aika ajoin yltyi. Tunnilla tehdään nimittäin melko runsaasti hyppyjä, mikä rauhallisempiin osioihin yhdistettynä aiheuttaa intervallityyppisiä tuntemuksia.

Ison plussan annan myös siitä, että sekosin välillä askeleissani. Mielestäni tanssillinen tunti on aivan liian helppo, jos siinä pysyy heti ensimmäisellä kerralla täydellisesti mukana. Miten ihmeessä sellaista jaksaisi sahata uudelleen ja uudelleen kolmen kuukauden ajan?

SH’BAMissa ohjaajan ammattitaito ja persoona ovat mielestäni keskimääräistä tärkeämmässä asemassa. Ilmeisesti konseptiin kuuluu, että ohjaaja höpöttelee ja hulluttelee, ja näin pyrkii saamaan myös muun porukan revittelemään täysillä ilman rajoittavaa itsetietoisuutta. Arvatenkin tällainen konseptinomainen hulluttelu voi onnistua hyvin, todella hyvin tai erittäin huonosti. Onneksi tällä kertaa ohjaaja kuului kategoriaan erittäin hyvä. Ohjaajan hassujen tarinoiden ja mielikuvien takia hymy oli minullakin herkässä, vaikka normaalisti olen se totinen, toiseksi takimmaisen rivin jumppapirkko. Kerran jopa nauroin tunnin aikana ääneen, mutta toki sitten piti nopeasti vilkaista ympärille, että eikai nyt kukaan huomannut. Onhan se niin noloa. Vähän niin kuin kaatuminen. Aina ensin katsoo näkikö joku, ja vasta kotona tutkii murtumat ja mustelmat.

Kaiken kaikkiaan SH’BAM oli mukavaa, ja tarjosi juuri sopivassa määrin irrottelua kangistuneen konttorirotan jäsenille. Koreografia oli tässä ohjelmassa niin taitavasti rakennettu, että pääsi syntymään ”minähän osaan tanssia tosi hyvin” – illuusio, ”miksi en koskaan ole hakeutunut musiikkivideon taustatanssijaksi”.

Lihaskuntoliikkeitä ei tällä tunnilla tehdä, ja venyttelytkin hoidetaan hyvin kevyesti viimeisen kappaleen chillaus-heilunnan ohessa. Biisit eivät jääneet minulle kovin hyvin mieleen, mutta tykkäsin ainakin puolivälin hoochie mama shake ya booty – tyylisestä meiningistä. Myös remix-versio Rebel Yellistä toimi mainiosti.


Menenkö uudestaan? En usko, että jaksaisin tanssia samaa kohtuullisen yksinkertaista koreografiaa kolmea kuukautta putkeen, joten säännöllistä shäbämääjää minusta tuskin tulee. Aion kuitenkin piipahdella tunnilla jatkossa silloin tällöin. Erityisesti silloin kun ei huvita harrastaa ”oikeaa liikuntaa” (shoot me :D) tai jos kaipaan kunnon sugar-rätätätä-shake it – fiilistä päivään. 

Erikoista: Rebel Yellin tahtiin tanssittu Riverdance. Venyttelyt, joissa piti kuvitella olevansa kiraffi.
Kenelle suosittelisin: Suihkulaulajille, Wannabe-Spice Girlseille, Antti Tuiskun musiikkivideoiden taustatanssijoille.

Onkos siellä lukijoiden joukossa shäbämmääjiä? :)

10 kommenttia :

 1. Eksyin Fit You too-blogista tänne! :D Itse olen käynyt jonkin verran sh'bamissa ja tykkää siitä että koreografiat on niin simppeleitä että sykkeet saa tosi korkeelle ja voi tykittää ihan täysillä. Olen siis käyttänyt tuntia puhtaasti "aerobiseen" treeniin. Nyt olen niin hurahtanut salin puolelle että sh'bamissa ei ole tullut heiluttua pariin kuukauteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun eksyit! :) Hei en ole ennen ajatellutkaan, että koreografian yksinkertaisuus voi itse asiassa auttaa ottamaan tunnista enemmän tehoja irti. Esimerkiksi BodyJamissa pari ensimmäistä kertaa menee ihan sekoillessa, kun ei pysy niissä vaikeimmissa osioissa mukana, eikä silloin tietenkään saavuta niin laajoja liikeratoja tai korkeita sykkeitä kuin silloin, kun pääsee revittelemään täysillä. Hyvä pointti Sh'bamin puolesta :)

   Poista
 2. Mahtava haaste!!! Antti Tuiskun taustatanssijoille!!!!:D
  Ottaisin heti haasteen vastaan, jos kyseinen ketju järjestäisi jumppia tässä lähiseuduilla.

  Mutta tiedätkö mitä, mä aion haastaa sut... Laitan haasteesta meiliä sulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh joo piti keksiä joku kiva juttu syksyn iloksi :) Tämän haasteenhan voi tehdä hyvin muussakin saliketjussa tai vaikka paikkakunnan naisvoimistelijoiden jumpilla! (naisvoimistelijat on kyllä sangen moderni sana :D).

   Ja uusi haaste, jänskää! Laitahan tulemaan vaan :) Meiliosoite löytyy tuosta oikeasta sivupalkista.

   Poista
  2. No, katsotaan saadaanko haaste aikaiseksi. :) Laitan sulle meiliä nyt.

   Poista
  3. Meili tuli perille :) Jänskää! Mietiskelen ja palailen ens viikolla, kun olen palannut reissusta kotiin.

   Poista
 3. En ole koskaan uskaltautunut mihinkään tanssillisille tunneille sen ensimmäisen ja viimeisen zumba-tunnin jälkeen, enkä usko että tulen välttämättä koskaan niille osallistumaankaan. Eli aihe ei sinäänsä minua kiinnostanut, mutta onneksi luin koko tekstin silti, sillä sain aamun makeimmat naurut: "kunnon sugar-rätätätä-shake it – fiilistä" ja "Antti Tuiskun musiikkivideoiden taustatanssijoille" :D Kiitos näistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kiva jos kuitenkin lopulta tykkäsit! On aivan ihana kuulla, että teksteilläni on joskus ilahduttavia vaikutuksia :)

   Tanssilliset tunnit kyllä varmasti jakaa ihmisiä ja mielipiteitä. Kaikille sentyyppinen liike ja ketkutus ei vaan tunnu luontevalta. Mutta hei, never say never ;) Vielä vuosi sitten minäkin sanoin, etten IKINÄ juokse :D

   Poista
 4. Hhhmm tota voisi kokeilla. En tosin ole ihan varma ovatko nuo koreot tarpeeksi helppoja mulle :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti kokeilemaan! Aina voi kokeilun jälkeen lohduttautua sillä, että tanssitunti on liian helppo, jos jo ekalla kerralla menee kaikki putkeen ;) Itselleni tuo selitys meni ainakin ihan täydestä ja ihan tyytyväisenä poistuin paikalta, vaikka tanssinkin tahdissa vain noin 3/4 - tuntia...

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...