22. elokuuta 2013

Ihmeellisen rentouttava saunajooga

Tänään piti kirjoittaa juoksemisesta, mutta koin eilen jotain niin ihanaa, että pakko tulla heti tunnelmoimaan kanssanne. Osallistuin nimittäin elämäni ensimmäistä kertaa joogaan - ja vieläpä saunassa! Olen koko ikäni ollut vahvasti epäileväinen joogaa kohtaan ja tuskin olisin tälläkään kertaa paikalle eksynyt, ellen olisi saanut ilmaista kokeilukertaa luodessani Sportsetter-profiilia. Moni teistä on ehkä jo törmännytkin tähän palveluun, jota on hypetetty ainakin muutamassa suositussa hyvinvointiblogissa. Homman nimi on siis se, että maksamalla tietyn kuukausimaksun (nykyisin 9 - 15 euroa) saa kuukausittain 2 - 4 liikuntapassia, joilla pääsee tutustumaan omaan fitness-profiliin sopiviin uusiin liikuntamuotoihin. Palvelu toimii tällä hetkellä vain pääkaupunkiseudulla, mutta laajenemissuunnitelmia kai on. Mielestäni idea on aivan loistava ja itsehän impulsiivisena luonteena motivoidun suuresti tällaisesta mahdollisuudesta päästä kokeilemaan sporttijuttuja, joihin ei normaalisti edes tulisi mieleen lähteä.

Äiti kyllä opetti, että ei pitäisi uskoa ketään, joka lupaa "ekan kerran olevan ilmainen", mutta tällä kertaa taisin langeta juuri siihen ansaan. Pääsin saunajoogaan Vantaan Flamingoon,  rakastuin, ja tilasin kuukauden Sportsetter - jäsenyyden. Toivottavasti ensimmäinen passi ei ollut vain ovelaa silmänlumetta, joka johdattaa viattoman ihmisen lopulta Itä-Helsingin varvashikikuntosaleihin, joissa pienimmät käsipainot painavat 17,5 kiloa, ja joissa ei paljon lähentäjälaitteissa Seiskaa lueskella.

Mutta siihen saunajoogaan... Sopiiko, että lopputeksti sisältää ainoastaan aah, ooh ja uuh - äänteitä? En ole varma pystynkö muuten kuvaamaan sitä taivaallista rentoutumisen tilaa, joka saunajoogasta seurasi. Yritän kuitenkin. Tapahtumapaikkana oli siis Vantaan Flamingo - kylpylä, jonne saavuin noin 25 minuuttia ennen tunnin alkua. Koska olin hyvissä ajoin uikkareissani, ehdin istuskella kymmenen minuuttia porealtaassa ennen kuin siirryimme kylpylän rauhallisemmalle "aikuisten osastolle". Voiko ihanammin ilta enää alkaa, kysynpä vaan <3


 "Ihan" tältä se ei näyttänyt :D Mutta tuntui jotakuinkin!

Jooga pidettiin noin 45 - asteisen saunan lauteilla. Siellä meitä odotti hirsiseinät, hämärä valaistus, kylmät vesikannut, pikkupyyhkeet ja aromaterapeuttisen öljyn tuoksu. Paikalla taisi olla seitsemän naista, jotka olivat ikähaarukaltaan arviolta 30 - 60 vuotiaita. Tunti kesti noin 30 minuuttia ja sen aikana tehtiin kuusi eri joogaliikettä. Alussa ja lopussa istuimme hetken paikallamme rentoutuen, silmät kiinni, saunan hiljaisuutta kuunnellen.

 Tässä yhden liikkeen alkuasento. Syytän tätä yläselän lihasten hellyydestä. Ihanaa! Kuva täältä.

Itsehän en lähtökohtaisesti tiedä joogasta yhtään mitään, ja olen kuvitellut sen olevan lähinnä vain tylsää käsien nostelua ja hengitystuhinaa. Liikkeet olivat kyllä rauhallisia ja hengityksen piti kulkea omien liikkeiden tahdissa, mutta miksei kukaan ole kertonut, että jalkojen ja käsien nostelu saunan lauteilla kipeyttää niin vatsa-, reisi- kuin yläselän lihaksetkin? Juujuu, lihaskuntoni on kyllä melko heikko, mutta silti! Nostakaapa itse itsenne riittävän pitkäksi aikaa "leijumaan" pelkkien käsien varaan niin, että pepun ja lauteiden väliin jää senttien rako. Kyllä tuntuu, ja hiki virtaa! Olen niin myyty <3

Tällaistakin kokeiltiin. Raskasta staattista pitoa jalkalihaksilla.

Viimeisen niitin täydelliselle rentoutumiselle antoi 15 minuutin kelluminen mineraalivesialtaassa. Altaassa on nimensä mukaisesti mineraalipitoista vettä, jonka suolapitoisuus on 2,5 %. Sellaisessa vedessä pysyy pinnalla helposti. Jalat altaan reunalle, kellunta-asentoon, ja korvat veden alle. Veden alla kuului liplatuksen lisäksi...klassista musiikkia! Tässä kohtaa päästin täysin irti arkitodellisuudesta ja vaivuin johonkin transsinkaltaiseen olotilaan. Oikeastaan mielessäni ei liikkunut yhtään mitään. Olo oli täydellisen tyyni.

Tämän nautinnon jälkeen en yksinkertaisesti kyennyt hyppäämään heti rattiin, vaan jäin vielä hetkeksi Flamingoon fiilistelemään ja nauttimaan itsenäisen naisen etuoikeudesta: ylellisessä yksinäisyydessä nautitusta salaattiannoksesta :)


Kotona kissani auttoi minua ilmaisemaan täydellisesti jooganjälkeisen olotilani:


Nyt en kysy, menenkö uudestaan, vaan kysyn milloin? Joko? Oioi, nyt NIIIN tiedän miten tulen itseäni tästä eteenpäin hemmottelemaan stressin nostaessa rumaa karvaista päätään. En joka viikko, mutta silloin kun kroppa ja mieli sitä kaipaavat. Tässäpä muuten myös aivan loistava (joulu)lahjaidea ystävälle, työkaverille, siskolle tai äidille :)

Onkos siellä joogaajia? Onko saunajooga tuttua? :)

11 kommenttia :

 1. Hei, ensinnäkin, toi Falmingo on ihan huippupaikka, siis toi "aikuisten" puoli!! Rakastuin siihn hiljaisuuteen ja rauhoittumiseen, jonka siellä koin, kun kävin tuolla viimeksi!

  Saunajoogaan en ole päässyt, ja kun jäi 2 yhden hinnalla lippu käyttämättä juuri tuonne Flamingoon. Mutta ehkä minäkin joskus... ;) Kuulostaa kyllä nautinnolliselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin kyllä yllätyin miten tunnelmallinen se aikuisten puoli oli! Ihan oma maailmansa kyllä... Ehdottomasti voisi mennä sinne vielä uudelleenkin, vaikkapa ihan kylpemään ja saunomaan. Keskiviikkoiltana oli ainakin melko rauhallista.

   Ja ehkä tosiaan mun postaus puhui jo puolestaan, mutta voin kyllä tosi lämpimästi (SAUNANlämpimästi) suositella saunajoogaa. Siinä stressi ja kiire katoaa :)

   Poista
 2. Eiiii!!! :) Kuulostaa niin ihanalle. Olen aina halunnut kokeilla, muttei ole ollut tilaisuutta. Nyt, olisin kyllä niin tuollaisen rentoutumisen tarpeessa.
  Ihanaa, että pääsit rentoutumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä ihan yhtä ihanaa kuin miltä kuulostaakin <3 Harmi, ettei saunajoogaa ole tarjolla kaikkialla Suomessa. Saunominen kun on niin suomalainen juttu, niin miksei saunajoogaakin voisi olla tarjolla edes silloin tällöin myös vähän pienemmillä paikkakunnilla? Nyt vaan yhteyttä paikalliseen uimahalliin tai kuntosaliin ja vetoomusta vireille ;)

   Poista
 3. Kuulostaa ihanalta! Olen jo pitkään halunnut kokeilla saunajoogaa, mutta sitä ei ole ollut tarjolla ainakaan niissä paikoissa, missä olen tavannut käydä. Flamingossa sitä olisi kyllä mahtava kokeilla. Olen siellä kerran käynyt kylpemässä ja oli ihana, rentouttava paikka. Siis nimenomaan se aikuisten puoli ;) Mutta sinne ei ihan heti tule lähdettyä, kun Tampereella asuu...

  Tästä postauksesta sain vielä enemmän potkua kokeilla saunajoogaa, jos sellainen mahdollisuus eteen tulee. Tykkään muutenkin joogasta ja pilateksesta, joten senkin puolesta uskon tykkääväni.

  ps. Ihana kisu! nimim. Kauhea kissakuume meneillään jo toista vuotta ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos tykkäät muutenkin joogasta, niin tämä on kyllä aivan ehdottomasti kokeilemisenarvoinen juttu! Kuten aiemmassa kommentissakin kirjoittelin, niin on oikeastaan aika ihme, että tätä lajia ei ole aiemmin keksitty, tai että se ei ole ainakaan levinnyt kovin laajalti Suomen pitäjiin. Kyseessä on kuitenkin sen verran hellä ja rentouttava kokemus, että uskoisin väkeä riittävän muuallakin kuin pk-seudulla. No, joskus vapailla suuntaat sitten Flamingoon! Syyskuussa aletaan pitää tunteja torstaisinkin, joten ei muuta kuin pitkä viikonloppu kehiin ;)

   ps. Kiitos kisukehuista! Oma kissakuumeeni kulminoitui pari vuotta sitten juurikin ihanan, tuolloin 6-vuotiaan Svea-kissan "adoptointiin". En ole kyllä katunut hetkeäkään <3 Jos haluat harjoitella kissaelämää, niin saat kyllä Svepun hoitoon joskus ;D Nyt kun ainoa käytännön kisuhaaste on, että minun pitää aina lomareissujen ajaksi kuljettaa Sveppu vanhempieni luo... Lappiin :D

   Poista
  2. Pitkä viikonloppu Flamingossa - ei lainkaan hullumpi ajatus ;)

   Voi, mielelläni otan Svean hoitoon! :D Lappiin on totisesti hieman matkaa :D Onneksi olen saanut hoidella ystävieni kissoja. Kaverit suorastaan tyrkyttäa kisujaan meille hoitoon jostain kumman syystä... Ehkä saan joku päivä tuon miehenikin innostumaan kissan hankinnasta. Siihen asti meillä toimii satunnainen kissahoitola!


   Poista
  3. Oi ihanaa, jos Svepulle löytyisi niin "läheltä" hoitopaikka :D Teillä siellä on varmastikin hyvät kissaoltavat, jos kaverit tuovat mielellään kissojansa teille hoitoon! Ja tosi kivaa varmaan sinullekin, että saat vähän lievitystä (?) kissakuumeeseen, kun saat kuitenkin satunnaisesti nauttia kissakunkinkaallisten palvelemisesta :) On ne niin ihania <3

   Poista
 4. Saunajoogaa voisikin kokeilla joskus - täytyisi nimenomaan saada venyvyyttä tähän kroppaan... liian vähälle huomiolle jää tämä huolto puoli. Pitäisköhän sitä lähteä joku päivä tutustumaan tuohon Flamingoon.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu täällä - kehonhuoltoon tulee satsattua ihan liian vähän! Se sitten kostautuu kaikenmaailman kremppoina heti, kun yrittää nostaa vaikkapa juoksumääriä.

   Saunan lämmössä rauhallisesti tehdyt liikkeet tekevät kyllä niin hyvää kropalle ja mielelle, aah! Suosittelen :)

   Poista
 5. Kannattaa kyllä käydä kokeilemassa Saunajoogaa tai ylipäätänsä uusia juttuja josta saisi inspiraatiota. Tuolta SportSetterin sivuilta saa ainakin toistaiseksi ilmaisen kokeilupassin: https://www.sportsetter.fi/fi

  VastaaPoista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...