21. huhtikuuta 2013

Harrastuksena geokätköily

Kaksi kesää sitten se tapahtui: lähdin ensimmäistä kertaa muovipurkinmetsästykseen. Kävelin kotini lähistöllä pari tuntia ympäriinsä kahta eri kätköä etsien, enkä löytänyt niistä kumpaakaan. Minulla ei ollut hajuakaan mistä niitä olisi pitänyt etsiä ja miltä ne näyttävät. Tunsin oloni jokseenkin noloksi ja ehkä vähän rikolliseksikin haahuillessani siinä metsäkaistaleella kiviä nostellen, lenkkeilijöiden luodessa minuun epäileviä katseitaan. Kotiin palattuani suuntasin välittömästi nettiin lukemaan muiden kätköilijöiden loggauksia, joista yleensä saa joitakin (tahattomia) vihjeitä kätkön sijaintiin liittyen. Ärsytti vähän, kun logeissa luki jotain tyyliin "siellä oli missä pitikin" tai "tarkat naatit johdattivat suoraan kätkölle". Seuraavana päivänä oli pakko lähteä uudestaan, tuolloin serkku kaverina, ja sieltähän se ensimmäinen kätkö sitten pitkällisen etsinnän jälkeen paljastui. Voi sitä riemua! Koukussa oltiin.
Nyt olen löytänyt noin 400 geokätköä, ja lisää tulee, kunhan loputkin lumet tuosta sulavat :) Muutama lukija on pyytänyt postausta kätköilystä, jotenka tässäpä tulee infopläjäystä harrastajan näkökulmasta, olkaat hyvät! :) Pitkähköä tekstiä olen värittänyt muutamilla kuvilla, joissa Tiinuska kätköilee :D


Geokätköily pähkinänkuoressaan:
 • Geokätköily on  ulkoiluharrastus, jossa etsitään toisten harrastajien piilottamia geokätköjä gps-laitteen avulla.
 • Tyypillinen kätkö koostuu vedenpitävästä rasiasta, ja sisällä olevasta lokikirjasta, johon kätkön löytäjät lisäävät nimimerkkinsä sekä käyntipäivän.  Löytö kirjataan myös maailmanlaajuiselle kätköilysivustolle (www.geocaching.com), josta löytyy kaikkien maailman kätköjen koordinaatit, vihjeet sekä loggaustiedot. 
Kätkö voi näyttää esimerkiksi tältä.
 • Tällä hetkellä aktiivisia kätköjä on maailmassa yli 2 miljoonaa kappaletta ja niitä voi löytää käytännössä lähestulkoon jokaisesta maailman kolkasta.
 • Jokainen, jolla on tunnukset kätköilysivustolle, voi halutessaan myös piilottaa oman kätkön.Itse olen piilottanut kaksi Helsinkiin :D
 • Kätköjä on hyvin monenlaisia; mm. 
 • peruskätköjä, jotka löytyvät suoraan annettujen koordinaattien avulla
 • multikätköjä, joiden koordinaatit ohjaavat tietylle alkupisteelle, mistä saa lisävihjeitä varsinaisen kätköpaikan löytämiseen
 • mysteerikätköjä, jotka vaativat jonkin "mysteerin" (esim. matemaattisen tehtävän, sudokun, tietovisan tms.) ratkomista etukäteen kotona. Mysteerin ratkaisusta saa kätkön lopulliset koordinaatit.
 • Kätköilyyn liittyy myös numerosarjalla merkityt geokolikot tai "travelbugit", joita kätköilijät kuljettavat kätköltä toiselle ja sitten loggaavat kuljettamansa kolikon tiedot kätköilysivustolle. Omani ovat seikkailleet muiden kätköilijöiden mukana mm. Australiassa, Islannissa ja Tshekissä :D
Miksi kätköily?
 • Olen aina tykännyt pelaamisesta, ja sitähän kätköily aikalailla onkin :)
 • Kätköillessä löytää upeita paikkoja niin Suomesta kuin ulkomailtakin, joita tuskin olisi löytänyt ilman kätköilyä. Kätköt kun ovat usein paikallisten piilottamia ja esittelevät paikkoja, joista eivät matkaoppaat kerro.
Maisemia viime kesän kätköilyretkeltä Helsingistä.
 • Kätköily tapahtuu raikkaassa ulkoilmassa ja usein tulee kuin huomaamatta käveltyä / pyöräiltyä useita kilometrejä..
 • GPS-laitteen seuraaminen ja kätkön etsiminen on lähes meditatiivista puuhaa; maailman murheet eivät paina, kun kaikki huomio on keskittynyt etsintäpuuhiin ja ympäristön tarkkailuun.
 • Kätköily tarjoaa todella paljon variaatioita, eli mielenkiinto ei hevin lopahda; aina löytyy joku uusi hauska kätköilyhaaste suoritettavaksi.
 • Yleissivistys kasvaa, sillä monien kätkökuvausten yhteydessä on tarinaa paikan historiasta tms. 
Tämä kätkö löytyi viime kesänä Espoosta suuren siirtolohkareen päältä. Sisäinen lapsi ja seikkailija pääsee valloilleen, kun saa kiipeillä siirtolohkareille, tai vaikkapa puuhun :D

Miten harrastuksen voi aloittaa? 
 • Harrastusta varten tarvitset oikeastaan vain kaksi asiaa: kätköilytunnuksen, jonka perustaminen onnistuu sivulla www.geocaching.com, sekä gps-vastaanottimella varustetun puhelimen (eli käytännössä minkä tahansa älypuhelimen). Hardcore-kätköilijät saattavat hommata erillisen gps-laitteen maastokarttoineen, mutta itse olen ainakin pärjännyt ihan hyvin puhelimella. 
 • Kätköilytunnuksen perustaminen ei maksa mitään, mutta halutessasi voit myöhemmin liittyä premium-jäseneksi. Jäsenyys tuo muutamia lisätoimintoja kätköilijän käyttöön (esim. statistiikkaa) ja se maksaa 30USD / vuosi. Itse olen maksanut sitä lähinnä kannatuksen vuoksi, eli siksi, että joku taho jaksaa koordinoida näin massiivista maailmanlaajuista nettisivustoa, joka on todella toimiva.
 • Joihinkin vanhempiin Nokian malleihin pystyy naputtelemaan kätkön gps-koordinaatit karttasovelluksen kautta, mutta uudempiin (esim. Windows Phone 7) pitää ladata erillinen kätköilysovellus, joka maksaa muistaakseni pari euroa. Suosittu sovellus on Geocaching Live, jonka saa ainakin Windows Phoneen, iPhoneen ja Androidiin. (kts. lisätiedot täältä).
 • Kun olet perustanut kätköilytunnuksen ja ladannut puhelimeesi jonkun sovelluksen, voit ryhtyä kätköilemään! GC Live toimii niin, että kun menet ulos seisoskelemaan, niin saat ladattua siihen esim. 5 lähintä kätköä. Vaihtoehtoisesti voit tutustella lähialueesi kätköihin samalla sivustolla, jossa loit tunnuksen (hide and seek a cache - osio).
Kätköilyä pää pilvissä viime kesänä Islannissa.
 • Kätkön piilottaja määrittelee kätkölle T- ja D-arvot välillä 1 -5 . T = terrain, eli mitä suurempi luku, sitä hankalampi kätkölle on päästä. 3,5 taitaa olla maksimi T-arvo, jonka olen hakenut (on vaatinut mm. puuhun kiipeämistä). Sitä korkeammat arvot voivat olla hengenvaarallisia ilman asianmukaisia varusteita. D = difficulty, eli mitä suurempi on D -arvo, sitä ovelammin kätkö on piilotettu ja siksi hankala löytää. Aloittelijan kannattaa lähteä liikkeelle kätköstä, jonka D ja T - arvot ovat max. 2.
 • Ota kätköreissulle mukaan kynä sekä halutessasi pieni taskulamppu (kätköt voivat olla piilossa esim. sillan alla, missä on aina hämärää!). Joskus on myös hyvä idea pitää puutarhahanskaa kädessä, sillä kätköillessä jotuu kopeloimaan kaikenlaisia koloja :D 
Aika usein kätköilijä pääsee tutustumaan myös sillanalusiin :D
 • Jos kätköä ei millään meinaa löytyä, kannattaa lukea nettisivulta muiden kätköilijöiden loggauksia tai kätköön liittyvä vihje.
 • Huom! Kätköilijät kunnioittavat luontoa. Älä tuhoa sitä etsiessäsi kätköä!!
 • Kun löydät kätkön, kirjoita logikirjaan nimesi ja tämän jälkeen piilota kätkö takaisin tismalleen samaan paikkaan mistä löysit sen. Kätköä etsiessäsi varo "geojästejä", eli muita ei-kätköileviä ihmisiä (tämä on ehkä nörtein ilmaisu ever :D). On tärkeää olla paljastamatta kätkön sijaintia "jästeille", jotta sitä ei esim. lasten toimesta hävitetä, eli "jästitä".
 • Kun palaat kotiin, kirjaa löytösi www.geocaching.com - sivustolle, ja ala suunnitella seuraavaa kätköretkeäsi! :) 
Toivottavasti tästä postauksesta oli apua teille, joita kätköilyn aloittaminen kiinnostaa! Tai vaikkei niin kiinnostaisikaan, niin suosittelen silti kokeilemaan ensi kesänä, edes kerran tai kaksi ;) Onko joku teistä jo kokeillut kätköilyä? Kyselkää ihmeessä, jos vielä joku mietityttää! Autan mielelläni, jos osaan :)

12 kommenttia :

 1. Kiitos ihan superkattavasta ja inspiroivasta postauksesta!! Itseäni kätköily kyllä kiinnostaa, koska tykkään liikkua luonnossa, ja tämä tukisi sitäkin puuhaa ja voisi viedä senkin ihan uudelle tasolle :) Tästä postauksesta on kyllä apua, sillä nyt tiedän, miten toimin ja pääsen alkuun! Kiitos!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos tykkäsit ja jos oli hyötyä :) Karkasi vähän tekstin pituus käsistä, kun innostuin aiheesta pitkän talven jälkeen :D Mä olen miettinyt, että kätköilyä voisi periaatteessa harrastaa hölkätenkin. Siitä tulisi sellaista sopivaa pk-lenkkiä, kun välillä hölkkäilee ja välillä vaihtaa kävelyyn, että saa luettua karttaa :) Kerrohan jos pääset kätköille kesän aikana, että mitä tykkäsit! Veikkaan, että saatat hyvinkin tykästyä lajiin, jos muutenkin pidät luonnossa liikkumisesta :)

   Poista
 2. Me käytiin talvella etsimässä paria kätköä, joiden piti olla ihan tässä lähellä, mutta ei löydetty kumpaakaan ja luovutettiin! :D Ehkä ne oli lumen alla maassa, tai jotain. Nyt kesällä on tarkoitus ruveta geokätköilemään enemmänkin. Varmasti sen ensimmäisen kätkön löytäminen antais valtavasti potkua tähän harratukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti uudelleen nyt kun lumi on sulanut! :) Kätköissähän on merkintä onko ne luokiteltu talvilöydettäviksi vai ei (lumihiutale = talvilöydettävä), mutta itse en hirveästi tykkää kätköillä talvella, koska moni kätkö on kuitenkin piilossa lumen alla / jäätynyt kiinni piiloonsa ja lisäksi sormet paleltuu kun käyttää kännykkää pakkasella. Kesällä ja syksyllä tämä harrastus on mielestäni parhaimmillaan, ja ehdottomasti sen ensimmäisen kätkön löytämisestä saa paljon onnistumisen riemua ja lisäpotkua harrastukseen!! :) Mukavia kätköilyhetkiä :)

   Poista
 3. Kiitos mahtavasta postauksesta! Juuri latasin tuon appin! Jee! Luulin tähän asti että geokätköily olisi vain rikkaiden harrastus! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten mukava kommentti ja kiva kuulla,että postauksesta oli hyötyä :) Nyt vaan onnea ja kärsivällisyyttä ensimmäisten kätköjen etsimiseen! Ja tosiaan, kätköily on onneksi lähes ilmainen harrastus nykyään, kun puhelin ja nettiyhteys riittää hyvin :)

   Poista
 4. Pitää kyllä testata tätä, ja mysteerikätköä ehdottomasti, kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi muuta kuin lämpimästi suositella! Mysteerien ratkominen ja purkkien perässä haahuileminen ovat kyllä sangen rattoisaa ajavietettä :)

   Poista
 5. Kiitos että linkkasit tämän postauksen, tämä valotti geokätköilyn ideaa tosi kattavasti! Nyt on oikeasti pakko tehdä noi tunnukset ja ladata sovellus kännykkään, niin pääsen sanoista tekoihin :) On varmaan palkitseva tunne löytää se ihan ensimmäinen kätkö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tästä oli hyötyä! Itse kun aloittelin kätköilyä, niin kaipasin juuri jonkinlaista lyhyttä yleisperehdytystä aiheeseen, koska alkuun tuntui, että kätköilyyn liittyy hirveästi kaikkia termejä yms. Nopeasti ne kuitenkin tulevat käytännön kautta tutuiksi! :) Kivoja etsimis- ja löytämishetkiä, jos kätköilyn pariin päädyt!

   Poista
 6. Onko löydöt aina pakko kirjata nettisivulle? Olen huomannut, että kätkössä on enemmän nimiä, jotka eivät ole sivustolla vai onko olemassa joku aikaraja minä aikana löydöt on kirjattava?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! En ole perehtynyt kätköilysääntöihin kovinkaan tarkasti, eli en tiedä onko suosituksia loggausten aikarajoista tms. Itse kyllä pyrin kirjaamaan löydöt saman päivän aikana, mutta ei kait se mikään pakko olisi :) Minä loggaan, koska tykkään seurata oman löytömäärän kehitystä...

   Poista

Bloggaamisessa parasta on keskustelu. Olisi tosi mukavaa kuulla mitä ajattelit, kun luit tämän tekstin :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...